Eltefritt grovbrød

Eltefritt grovbrød

Det har vært stor respons på grytebrødet (se her for opprinnelig oppskrift) og oppskriften er blitt gjengitt i mange andre blogger – hobbykokken, madickensmat og phenixmum for å nevne noen. Det er bra at oppskriften sprees – det er jo hele poenget med å blogge! Og denne oppskriften er så absolut verdt å dele.

Hvis du ikke har prøvd oppskriften enda, gjør det! Hvis du tror du ikke er flink til å bake brød – prøv denne oppskriften! Hvis du tror du ikke har tid til å bake brød – prøv denne oppskriften!

Alt som trengs er litt planlegging. Ingredienser må blandes 18-20 timer før du vil at brødet skal bli ferdig. Men det er omtrent det eneste du trenger å tenke på. Og etter tips fra leser har jeg nå en grov variant for deg – man kan tross alt ikke bare leve på loff 🙂

du trenger

 • 450g hvetemel
 • 50g kruskakli
 • 4.5dl vann
 • 2 ts salt
 • 1/4 ts gjær

 

I forhold til opprinnelig oppskrift har jeg nå blandet kruskakli inn i melblandingen og økt mengde vann og salt. Du kan også bruke opprinnelig mengde vann, dvs 4 dl. , da ender du opp med en noe «tettere» brød. Brødet du ser avbildet med blomkålsuppen i gårsdagens innlegg var bakt med 4dl vann. Brødet som er avbildet i dette innlegget er bakt med 4.5 dl vann. Ellers er det bare å følge oppskriften som vanlig.

Lag en deig ikveld! Sett den på kjøkkenbenken og når du kommer hjem fra jobb i morgen, bretter du den og lar den hvile 2 timer til. Ha den i ovnen tidlig kveld, så har du fersk brød til kveldsmat og frokost dagen etter. Det finnes virkelig ingenting bedre enn hjemmebakt brød!

Kommentarer

 • Reply Mali 15. april 2019

  Grovbrød? Det er jo ikke halvgrovt en gang…. Det er sikkert godt brød, men det er litt ulogisk å kalle det grovt….

 • Reply Lena 7. januar 2017

  Det står at man skal følge resten av oppskriften som vanlig, det gjelder også grader i ovn (250) og steketid på ca 30 minutter?

  • Reply Mat På Bordet 11. januar 2017

   ja Lena – 30 minutter på 250 og 15 minutter på 220/200 🙂

 • Reply Mari 28. juli 2015

  Hei! veldig fin blogg 😀 men jeg har hveteallergi, så jeg lurer på om det blir like bra hvis jeg bruker speltmel? Veldig interresert i å prøve

 • Reply Jorun 31. desember 2014

  Først og fremst – kjempefin blogg du har! Jeg fant den akkurat nå, idet jeg bladde i den nye brød-boken min (eller din :-)).Jeg liker godt å lage surdeigsbrød, og prøver meg frem på forskjellige oppskrifter. Har du erfaring med og oppskrift på surdeigsbrød brød og evt annen bakst.

  • Reply Ina Johnsen 31. desember 2014

   Hei Jorunn!
   Så morsomt at du først ble oppmerksom om bloggen etter at du hadde kjøpt/fått boken 🙂
   Nei, jeg har ikke begitt meg ut på surdeig, men det må kanskje bli ett mål for det nye året.
   Ellers finner du mange bakstoppskrifter på bloggen.
   God baking!

 • Reply Ylva 14. september 2014

  Hei!
  Dette brødet ble helt himmelsk!! Byttet ut kruskakli med havrekli, og det er det første brødet jeg har bakt selv så er superstolt!
  Jeg ser frem til å prøve mange(om ikke alle) av de andre no knead oppskriftene! 🙂

  • Reply Ina Johnsen 15. september 2014

   Hei Ylva
   Så bra! jeg bruker også gjerne havrekli i brødet – kjempegodt!
   Lykke til videre med brødbaksten 🙂

 • Reply Iselin 3. september 2014

  denne har jeg testa ut i vanlig brødform, funka helt greit men ikke noe særlig sprø skorpe (som jeg fikk oppleve da jeg prøvde meg med pyrex glassform – og da både med havrebrødet og vanlige lyst brød), så nå skal jeg teste denne nå i pyrex forma mi – og jeg gleder meg allerede 😉

 • Reply Gunn-Helen 4. august 2014

  Jeg har fulgt oppskriftene i boken din og der står det på den grove varianten 100 g kruskakli, 500g hvetemel og 5,5 dl vann. Dette blir veldig klissete og umulig å brette uten å tilføre en mengde mel. Selv da flyter det utover på andre heving… Hva gjør jeg da?

  • Reply Ina Johnsen 8. august 2014

   Hei Gunn-Helen

   Jeg reviderte oppskriften noe for boken da jeg ønsket et større brød – derfor er målene noe annerledes. Deigen oppfører seg annerledes gang til gang for meg også – noen ganger blir det perfekt andre ganger blir det for vått. Det er ikke noe problem å tilsette mel (og av og til må jeg brette inn mye mel jeg og) men hvis det er slik hver gang foreslår jeg at du tar litt mindre vann neste gang.

 • Reply Maren Klovning Hansen 27. mai 2013

  Hei!

  Jeg har endelig begynt å like baking, takket være deg 🙂

  Men synes brødene blir litt lave/små. Kan jeg doble oppskriften, og heller steke lenger? Eller hever det ikke nok kanskje? Bruker Le Creuset 24 cm.

  På forhånd takk 🙂

 • Reply Mat på Bordet 31. oktober 2011

  Hmm, det er vanskelig å si hva du gjør feil uten selv å se hva du gjør …:)

  Bruker du stor nok form? Min har en diam. på 24cm. Har du mindre må du kanskje steke lengre eller lage mindre deig.

  Har ikke vært bort i problemet med mel i midten. Noe mel drar du med deg når du bretter men det absorberes av deigen under andre hevingen vanligvis.

 • Reply Kine 30. oktober 2011

  Hei!
  Jeg har prøvd mange av disse brødene nå, og de smaker ganske godt..Men, de blir veldig seige i midten, har jeg ikke stekt de lenge nok da?
  Og en ting til..Alle brødene blir fulle av mel inni etter brettingen..Hva gjør jeg feil?

 • Reply Mat på Bordet 23. oktober 2011

  Herlig!!
  Og så heldig kone du har….:))

 • Reply Simon Dankel 21. oktober 2011

  Brukte oppskriften med utelukkende grov sammalt hvete, pluss en mengde linfrø, solsikkefrø og gresskarfrø. Deigen var nokså klissete etter et døgn med heving, men klarte å brette det ganske greit. Under brettingen strødde jeg frøene på. Lot det så hvile i et par timer i en brødform smurt med olivenolje, og hadde det over i en slemmertopf for steiking. Kona sa det er det beste brødet ho noen gang har smakt, og hadde ingen behov for pålegg fordi det var så godt i seg selv!

 • Reply Mat på Bordet 4. august 2011

  Gå ned til 4dl vann, se om det hjelper.
  2.gangs heving kan du hoppe over hvis du vil, men brødet blir best hvis du klarer å få den med deg…
  Lykke til!

 • Reply Breadfan 3. august 2011

  Superdigg brød, men jeg klarer virkelig ikke å få dette til uten at det blir noe skikkelig klin. Selv om jeg reduserer vannmengden til ca4,3dl renner den ut ved 2-timers hvilen. Har også prøvd å pakke den inn i et hånkle med masse hvetemel. Litt mindre renning, men håndlkeet var bare å kaste etterpå.
  Er nesten fristet til å prøve å kaste det rett i formen etter brettingen. Har noen prøvd det? Hvor viktig er egentlig denne hvilen etter bretting?

 • Reply ina 21. mars 2011

  Så utrolig hyggelig å høre!
  Må innrømme at jeg er helt hekta jeg også – eller heller vi, for familien vil heller ikke ha annet.
  Hvis du ikke har prøvd kanel/rosin varianten enda så anbefaler jeg det veldig!
  Happy baking 🙂

 • Reply Solvor 21. mars 2011

  Hei!

  Har aldri vært flink å bake brød. Fikk denne oppskriften av en venninne og er blitt hekta. Ungene vil helst bare ha dette brødet nå. Prøver ut litt forskjellig med nøtter, ulike frø og spelt og sammalt mel. Alt funker. Baker til og med i ukedagene.

  Solvor

 • Reply ina 2. mars 2011

  Takk Cecilie!
  Den grove varianten er velverdt å prøve den også!!

 • Reply Cecilie 1. mars 2011

  Jeg ble også tipset om dette brødet og har laget det 4 ganger nå. Fantastisk godt, med verdens beste skorpe. Jeg skal nå avansere og prøve meg på den grove varianten. Veldig kjekk blogg du har. Hilsen Cecilie

 • Reply ina 4. januar 2011

  Fantastisk!

  Gøy at du er blitt helt hekta! Skal prøve den enda grovere varianten din og eksperimente litt selv…. Jeg tenker valnøtter og rosiner for eksempel eller frø brød….

  Sur dieg er ikke helt min greie, men vil nok forsøke den vis du kommer med en oppskrift….

  ina

 • Reply Matentusiasten 4. januar 2011

  Hei. Ble tipset om dette brødet fo en stund siden, og har blitt helt avhengig! Jeg baker nå flere ganger hver uke. Har utviklet en litt grovere variant enn den over:

  http://matentusiasten.blogspot.com/2010/12/grovere-eltefritt-brd.html

  Skal snart også prøve surdeig 🙂

  Bra blogg!

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »