Gulasj – en varmende gyterett

Det er vel årstiden. I går blåste det så surt – det gikk gjennom bein og marg og jeg frøs på tærene, på lårene, på nesen, ja, stort sett overalt. Mørkt var det også – allerede kl.16!  Det tar tid for meg å stille om til vintertid og som hver høst, synes jeg det kommer brått på. Men, det er jo gode ting som forbindes med kalde høstdager. Varmende gryteretter for eksempel. Og en ungarsk gulasj er da midt i blinken. Min gulasj er noe tykkere og fyldigere enn en tradisjonell gulasj som er mer suppe aktig.Vil du heller ha den suppe aktig så sløyfer du melet. Jeg bruker heller ikke poteter men serverer gjerne med spätzle – sorry, det er det tyske i meg. Brød er også veldig godt til, eller spis den alene, som den er, gjerne med et glass rødvin.
Og lag litt ekstra – som gryteretter flest, smaker den nesten enda bedre dagen derpå!
Du trenger
1 kilo grytekjøtt eller annet strimlet kjøtt
4 store gulrøtter, skrellt og skjært i 2 cm skiver
2 løk
2 grønne paprika
2 hvitløksfedd
10 dl kjøttkraft
800g hakkede tomater
1 ss tomat purée
2 ss  mel
1 ss paprika
1/2 ts karve
2 ss mel
2 ts salt
nykvernet pepper
olivenolje
til servering
rømme
grønn paprika
chilli saus
Grov hakk løken. Fres i olivenolje åp middels sterk varme til løken er myk. Ta de ut og sett de til side. Ha kjøttet i en skål. Strø over mel og paprika og bland det sammen med kjøttet med hendene. Stek kjøttet i omganger på høy varme slik at det får fin farge. Kjøttet trenger ikke å være gjennomstekt. Sett til side etterhvert som kjøttet bli ferdig. Når siste økt med kjøtt er stekt, heller du all kjøtt og løken tilbake i gryten. Ha i kjøtt kraft, hakkede tomater,  tomat purée, karve, hvitløken, salt og gulrøttene. La det hele koke opp, rør av og til. La det småkoke 1.5 time, gjerne lengre. Skjær paprika i lange strimler ca. 1/2 cm brede og ha de opp i gryten. Hold tilbake noe papirka hvis du ønsker å pynte med det til slutt. La det småkoke 10 minutter til. Smak til med salt og pepper underveis.
Skjær resten an paprikaen i fine strimler og server gulasjen over spätzle eller poteter. Pynt med en rømme klatt, grønn paprika og noe chilli saus. Sløyfer du spätzle og poteter kan du gjerne servere noe brød til – den grove varianten av grytebrødet for eksempel.

Kommentarer

 • Reply Mat på Bordet 2. desember 2012

  Dette holder nok for 8-10 personer. Eller server til 4 og frys resten for middag en annen dag…. 🙂

 • Reply Anonymous 22. november 2012

  Hei!
  Denne så god ut!
  Hvor mange personer beregner du på denne oppskriften?
  Takk for raskt svar:-)

 • Reply Mat på Bordet 24. oktober 2012

  Så hyggelig, nå fikk jeg også lyst på gulasj 🙂 med poteter….

 • Reply Anonymous 21. oktober 2012

  Hei,

  Akkurat spist søndagsmiddag, Gulasj etter din oppskrift, funnet tilfeldig da jeg googlet «Gulasj».
  Kjempegod oppskrift, nydelig smak. Hadde småpoteter oppi siste 20 min. Nydelig!

  Mvh,
  Elise

 • Reply Mat på Bordet 13. september 2011

  Hei Morten!

  Takk for link!
  Du har rett, jeg liker å lese gulasj diskusjoner….:)

 • Reply Morten 13. september 2011

  Heisann.

  Jeg liker bloggen din (og derfor leser jeg den), men tenkte kanskje du hadde interesse av å lese denne diskusjonen rundt gulasj.

  Takk for en flott blogg!

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »