Annonse
Ny bok: Eltefri bakst. Klikk her for å lese mer om boka.

Pepperkakehus del 1.

Nei, jeg har enda ikke bestemmt meg hvordan pepperkakehuset skal pyntes ref. mitt innlegg fra forrige helg. Men jeg tenderer fortsatt mer mot hvit pynt til akkurat dette huset… I mellomtiden har jeg funnet et bilde av enda et pepperkakehus jeg har laget – den aller første jeg lagde for skolen faktisk. Vi meldte den også inn i et pepperkakehus konkurranse som enten Dagbladet eller VG hadde og kom på andre plass. Første plass var det to stundenter som tok med sin tro kopi av tårnet i Ringenes Herre – for å si det sånn, de fortjente å vinne! 😀

Men nå er jeg i gang med årets pepperkakehus. Tegninger er blitt noe redigert med større takoverheng og 4 vinduer istedenfor tre på kortsidene. Jeg har også sløyfet vinduene ved døren, har tenkt å slå meg løs med stor dbl.dør i år. Malen er nå klippet ut i plast (jeg brukte en skuffmatte fra IKEA) slik at den kan vaskes og oppbevares til neste runde.

 

Pepperkakedeigen har jeg faktisk også kjøpt på IKEA. Det er nok arbeid med å lage selve huset, så jeg jukser litt. Dessutten er deigen stabil og rimelig. 3 bokser á 500g holder til dette huset og da har du en del til overs.
Hvis du har tenkt å lage pepperkakehus i år, så har jeg noen nyttige tips til deg:
Rull ut deigen din direkte på bakepapiret !! Dermed slipper du å løfte deigen og risikere å ødelegge fasongen.
Ikke rull ut deigen for tynnt – dette er et stort hus og du må ha stabile vegger! Skjær ut mønsteret med pizzakutter.

Fjern overflødig deig og dra bakepairet over på bakebrettet.

Børst av overflødig mel med pensel.
Rydd opp ujevnheter
med hjelp av kniv.
Legg bakeplatene i kjøleskapet eller et annet kjølig sted en times tid eller natten over før du baker de. Da «smelter» de mindre utover.
Bak deigen ihht til oppskriftens (eller i mitt tilfelle pakkens) anvisninger.
Like etter at du har tatt pepperkakene ut av ovnen og deigen er fortsatt myk kan du rette opp sidene hvis de er blitt ujevne.
Legg delene på rist og la de avkjøle. Bakepapiret kan du fjerne etter at de er avkjølt. La de gjerne ligge til «tørk» en dag eller to før du begynner å pynte de.
Så langt har jeg kommet. Pynting må nok vente til en kveld neste uke. Til helgen skal det lages 40 kilo med pepperkakedeig og så mye biscotti som mulig for skolens julemarked. Og nei, jeg har ikke tenkt å gjøre det alene, jeg får god hjelp av 4-5 andre mødre. Rapport – og oppskrifter – følger!
legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »