Pepperkakehus del 2.

Skolens julemarked er i morgen og pepperkakehuset skal loddes ut – og slik ser den ut i år! Ja, jeg holdt det i hvitt, sorry alle som syntes jeg skulle slå meg løs med farger….

Og her kommer mine pepperkakehus tips, del 2, del 1 finner du her 
Lag glasur av melis og eggehvite. For hver eggehvite trenger du ca. 200g melis. Glasuren skal være tykk, den skal ikke renne når du sprøyter ut mønster. Bruke en sprøytepose, sett den i et høyt glass, brett den over glasset og du kan lett fylle den med glasur.
Eller bruk en plastpose og klipp et lite hull i hjørnet nederst. Klipp et bitte lite hull – du kan alltids gjør den større. Sett en klype på nederst hvis du må oppbevare glasuren til dagen etter.

Pynt huset før montering. La glasuren tørke helt før du monterer delene sammen.

Jeg lagde diagonal mønster på taket og slo meg litt løs med perler. Ja, de måtte plasseres med pinsett…

Lag vinduer av karamelisert sukker og sprøyt på sprosser når de er avkjølt.

Lim vinduene på baksiden av veggene med glasur. Bruk så mye du vil – det er ingen som ser innsiden av huset ditt :))  La det tørke helt før du setter sammen huset.
Når alt er tørket (la gjerne delene stå overnatten) kan du begynne å sette sammen veggene. Bruk knappenåler for å holde veggene på plass – en vegg om gangen. Det kan hende du må file vekk litt glasur for å få hjørnene så tett mulig inn til hverandre.

Tell hvor mange knappenåler du bruker slik at du er sikker på at du har fjernet alle når du er ferdig.

Lag en ekstra tykk glasur av eggehvite og melis for å lime huset sammen. Den skal være så stiv som stivpiskede egg.

Sprøyt overgangen mellom veggene generøst på innsiden.

Og sprøyt hjørnene pent på utsiden for å skjule ujevnheter. Husk å sprøyte opp på undersiden av taket også. La det så stå og tørke et døgn før du begynner å flytte på den. Det kan hende du må lirke en kniv inn under huset for å løsne den fra fatet. Legg gjerne et batteri drevet lommelykt eller annen lyskilde på innsiden av huset. Kos deg gjennom hele julen med pepperkakehus. Ta frem den største hammeren du har på nyttårsaften og slå den i stykker – alltid noen som har lyst å spise en del av pepperkakehuset!

 

Kommentarer

  • Reply ina 26. desember 2010

    Hei Siven!
    Tusen takk! Ja, jeg vurderte gelatin plater men bestemmte meg for å kjøre «the full monty» med karamelisert sukker.

    Sukkeret blir såpass brunt at det ikke går an å titte gjennom. Men for all del, det krever tid til å lage karamellen (og det tar meg gjerne et par ganger før jeg er fornøyd med resultatet…) og gelatin er en veldig god alternativ. Takk for tipset – og hils mor 🙂

  • Reply Siven 26. desember 2010

    Superfint pepperkakehus! 🙂 Så fint faktisk at jeg måtte rope på Mor og vise henne.

    Hun kom med tips om at gelatinplater blir veldig fine gjennomsiktige vinduer.

    Det kan jo være du faktisk har lyst å skjule innsiden av huset og dermed ikke vil ha gjennomsiktige vinduer, men da kan de pyntes med glasur slik at de får fine sprosser.

  • Reply ina 23. november 2010

    Hei Sol – ja jeg tenkte jeg skulle legge malene tilgjengelig på bloggen – må bare komme meg til et stort nok scanner. Skal gjøre det så snart jeg kan 🙂
    ina

  • Reply SOL 23. november 2010

    kjmpe fint pepperkakehus.Har lyst til å prøve å lage et sånt hus.Lurer på om du her mål på tegninga av huset:)

  • Reply ina 21. november 2010

    Hei Siren! Så hyggelig at du fant frem til meg – tipper at du leste mat & vin :)) Poppel formene har jeg kjøpt hos http://www.panibois.com og tok de med hjem som baggasje. Du kan kjøpe de hos http://www.mettoggod.no men tror at de er ganske dyre da….Biscotti pleier vi å pakke inn i cellofan poser – de kan du kjøpe på http://www.staples.no for eksempel….Lykke til med Julemarkedet!

  • Reply Siren Hægeland 21. november 2010

    Hei,

    dette var jo fantastisk! Spørs om ikke huset blir hvitt hos oss i år. Og veldig fin blogg! Fant bloggen din etter at den var omtalt i et matblad – og har også klikket meg videre til bloggen for julemarkedet. Jeg lurer på – hvor har dere fått tak i de fine bakeformene i av «poppel»? Har lagd biscotti mm til Steinerskolens julemarked i Stavanger som er til helgen, og sliter litt med å finne fine poser el til å ha dem i.

    Mvh Siren

  • Reply ina 21. november 2010

    Takk Swimzy og Gry! Nå som denne er gitt bort, spørs det om ikke jeg må lage en til for familien :))

  • Reply GryNoKa 21. november 2010

    Så flott! : )

  • Reply swimzy 20. november 2010

    Helt fantastisk hus:)

  • Reply ina 20. november 2010

    ja, jeg er en wannabe arkitekt…:))

  • Reply Concept Interiors 20. november 2010

    sikker på at du ikke er arkitekt også?Meget imponert!

  • Reply slowfoodfastfood.blogg.no 19. november 2010

    Helt fantastisk!!

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »