Shepherds pie – en enkel varmende vinter rett for hele familien!

Du har helt sikkert hørt om shepherds pie. Husmannskost i Storbrittanina og til dels i USA, og går også under navnet cottage pie. Går du på pub i England kan jeg nesten vedde på at Shepherds Pie står på menyen!
«Pie» er forvirrende, for i motsetning til klassiske paier, har ikke shepherds pie noe pai bunn. Paien består av en kjøttstuing laget med lamb eller biff kjøttdeig, tilsatt løk og gulrøtter og smaksatt med worcestershire saus, det hele dekket med et lag potetmos. Ikke sant at det er midt i blinken for en familie en kald vinters kveld?Kjøttstuingen og potetmosen lages på forhånd, legges så lagvis sammen i en ovnsfast form og kan så settes i ovnen en halvtime før den skal spises. Er ikke alle hjemme samtidig (fotballtrening, jobb, skole…..) kan den holdes varm i ovnen til nestemann er klar til å spise. Praktisk og godt!
du trenger
(lager 8 store porsjoner)
800g kjøttdeig av biff eller lamb
2 løk, skjært i biter
400g gulrøtter skjært i biter
200 ml okse eller lamb fond
1 ss worcestershire saus
1 ss tomat purée
oliven olje
salt, pepper
til potetmos
1.2kg melne poteter
melk
smør
1 eggeplomme
salt, pepper
Skrell poteter og kok de møre i saltet vann. Imens lager du kjøttstuingen. Stek løk i litt olivenolje. Ta løken ut av kjelen når den er myk. Skru opp varmen og stek kjøttdeigen i omganger (kjøttet skal stekes ikke kokes). Krydre med salt og pepper når du nærmer deg slutten av steketiden. Når siste runde med kjøtt er stekt heller du løk og kjøtt tilbake i gryta. Tilsett gulrøtter og la det hele steke sammen en 5 minutters tid. Ha i worcestershire saus, tomat purée og fond. Bland og la det koke opp. La det små putre videre mens du lager potetmos.
Hell av vannet fra de ferdig kokte potetene. Mos med potetstapper eller bruk en potet presse. Ha opp i ca. 30g smør og tilsett melk til du har en smidig potetstappe. Smak til med salt og pepper, evt. mer smør og rør inn eggeplommen.

Hell kjøttstuing i en ildfast form og fordel potetstappen over.

Legg formen i forvarmet ovn, 200 C, og stek ca.30 minutter til kjøttstuingen bobler og potetmosen er gylden.

Sett formen på bordet og la alle forsyne seg. Smaker veldig godt med en grønn salat til!

Kommentarer

 • Reply Talana 9. september 2019

  Deilig og enkel å lage . Litt chili og hvitløk i kan være deilig i, (selv om det ikke står i en eneste hyrdepai oppskrift )
  Jeg foretrekker også å bruke urter, som jeg gjør i mesteparten av mat jeg lager. Til dette passer selvsagt bladpersille.
  For mer smak, basilikum f.eks – egentlig kan du bruke den urten du er mest glad – Hyrdepai er en rett man lett kan gjøre til sin egen.

 • Reply ina 19. mai 2011

  Hyrdepai med elg – ja, det var en norsk variant 😀 Høres godt ut!

 • Reply Ulltraaden 19. mai 2011

  Nydelig 🙂 Godt du minnet meg på det, for det er en stund siden vi har hatt det her i huset også. Jeg har vokst opp med hyrdepai, men laget på elg, og gratinert med ost på toppen. Skikkelig deilig og kjapp mat som kan gjøres klar dagen før. Praktisk for alle barnefamilier som trenger rask middag mens barna underholdes på ettermiddagen.

  Ha en fin dag!

 • Reply ina 23. november 2010

  I aller høyeste grad «comfort food» Linn. Nå spiser mine barn det til middag og forhåpentligvis har de gode minner av det når de blir store 🙂

 • Reply Linn 23. november 2010

  Dette minner meg om da jeg var liten! Herlig mat jeg nesten har glemt…

 • Reply ina 22. november 2010

  Hei Tone! Ja du har rett at opprinnelig så er shepherds pie laget med lamb eller sau, og cottage pie med storfe kjøtt.

  Nå til dags så er det litt hipp som happ og man kan bruke både det ene eller det andre og fortsatt kalle det shepherds pie. Skulle jeg bestille shepherds pie på restaurant eller pub for den saks skyld, så hadde jeg spurt hva slags kjøtt de brukte….

  Hilsen ina

 • Reply Tone 22. november 2010

  Hei Ina! Dette så godt ut og skal testet ut. Men jeg trodde at det var forskjell på shephards pie og cottage pie, at det ene er med lam og det andre med storfekjøtt, har jeg misforstått?

 • Reply ra-ta-tui 22. november 2010

  Hei -Shererds Pie er utrolig god vintemat. Har du prøvd med kålsalat ved siden av? La ut en versjon av Aperetif for en stund siden. «No need to knead» brødet du har lagt ut er et ufattlig bra brød! Håper det går bra om jeg gjengir oppskriften med akreditering.

  Anders

 • Reply ina 22. november 2010

  Hei Anders! Ja, ser at du har en kanskje mer raffinert variant av shephards pie – skal prøve den neste gang! Og ja, så klart du kan legge ut oppskriften på no-knead bread – jeg har jo også bare videre formidlet den. Veldig hyggelig med link tilbake til MPB! 🙂 ina

 • Reply ra-ta-tui 22. november 2010

  Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »