Pfeffernüsse – tyske peppernøtter

Jul er ikke jul uten Pfeffernüsse! Bare sånn at det er sagt. En tysk spesialitet som vi alltid hadde i huset i julen, sammen med Stollen og Domino Steine og Sjokolade Herzen og…..ja, masse annet 🙂 Min mor er tysk, hvis du lurte på hvorfor tyske julekaker figurerte så sterkt i vår juletid. Og selv med norsk far var det ikke snakk om å erstatte disse med norske julekaker – de kan bare ikke sammenlignes. Bestemors sirupskake var kanskje unntaket.

Pfeffernüsse i særdeleshet var en stor slager hjemme hos oss og er nå en stor slager i min familie. Deilige småkaker med masse smak – litt kakeaktig i midten, litt hard skorpe på utsiden og en «glasur» av melis som gjør at det er umulig å spise en Pfeffernuss i smug. Du blir fort avslørt av hvite spor rundt munnen , på haken eller på nesen. Yngstemann har døpt de om til pffuffbomber – ikke helt sikker på hvorfor, men allikevel et passende navn.

Dette er basis oppskriften. Den har jeg hentet fra Martha Stewart og «oversatt» til norsk. Min mor pleide å tilsette grovhakket sjokolade – kan absolut anbefales. Litt sukat hadde ikke vært dumt eller noen hakkede nøtter….

Du trenger for ca. 35 stykk

  • 400g mel
  • 1/4 ts nymalt pepper
  • 3/4ts malt kanel
  • 1/2 ts malt allehånde
  • 1/4 ts revet muskatnøtt
  • 1/4 ts malt nellik
  • 1/4 ts natron
  • 110g smør, romtemperatur
  • 150g brun sukker
  • 1 stort egg
  • 75ml brun sirup
  • 1/2 ts vanilje ekstrakt

 

melis for glasur

Ovn temp 180C

Rør smør, sukker og sirup til du har en fin jevn masse. Ha egg i, en om gangen og vanilje ekstrakt.

Bland mel med krydder og natron.

Ha mel blandingen i smørblandinegn og bland til det er nesten helt blandet.

Hell deigen over i en stor bolle – den vil se tørr og smulete ut.

Bland den sammen med hendene til du har en fast fin deig.

Bruk en iskremskje å lage like kuler av deigen. Alternativt kan du rulle de ut for hånd.

Sett i forvarmet ovn og bak i 10 minutter til de begynner å bli gyldne. Sett de på rist og la de avkjøle.

Ha noe melis i en pose. Mens kakene er lunkne, legg noen kaker i melis posen.

Lukk posen og rist de litt rundt til de er dekket med melis. La de avkjøle helt på rist. Oppbevar i kakeboks.

Pfeffernüsse holder seg godt – de blir faktisk litt bedre hvis de får utvikle smaken sin litt. Få se om du klarer det!

For de som lurer på hvordan de smaker, stikk innom designernes egen julemarked nå til lørdag og besøk Mat på Bordet´s stand!

Kommentarer

  • Reply Pfeffernüsse - tyske peppernøtter - Mat På Bordet 27. august 2018

    […] – tyske peppernøtter har figurert her på bloggen allerede, i litt annen drakt (se oppskriften her). Her har jeg tatt de et lite skritt videre når det gjelder glasur og dyppet de flere ganger i […]

  • Reply Mette 13. desember 2016

    Hei Ina, jeg har en som ikke kan spise muskatnøtt, hva tror du om å bytte ut den med anis? Har sett en del oppskrifter med anis, har du testes dette i peppernøtter?

  • Reply Jeanette Minnegård 4. desember 2016

    Hej Ina. Hur länge håller sig dessa pepparnötter? Funderar på hur långt innan jag kan baka dem innan de ska bjudas på?
    Tack för inspiration 🙂

    • Reply Mat På Bordet 10. desember 2016

      Hei Jeanette
      Å disse varer lenge! Dvs, ikke så lenge hos oss da de er meget populære…..
      De blir sprøere med tiden, men det er jo også derfor de heter ‘nøtter’ 🙂
      Holder fint 2-3 uker i tett kakeboks altså. God jul!

  • Reply Adriana 8. desember 2014

    Det blir en ny batch til uka 🙂

  • Reply Adriana 6. desember 2014

    Bakte disse i dag, og vi har spist nesten alt sammen! Veldig gode! Jeg laget en meieri fri versjon, byttet smør mot neutral olje.

    • Reply Ina Johnsen 8. desember 2014

      Hei Adriana!
      Ikke sant at de er gode! Veldig nysgjerrig på hvordan de ble med olje istedenfor smør, spørs om ikke jeg må prøve det selv 🙂

  • Reply Mat på Bordet 10. desember 2012

    Så bra!
    Jeg har hatt mange skeptiske smakere, men alle blir begeistret for disse. Og husk du kan blande inn litt sjokoladebiter eller sukat om du vil for litt variasjon. Gøy at de falt i smak!

  • Reply Anonymous 6. desember 2012

    Hei!

    Jeg lagde disse kakene i helgen, utrolig gode! Klarer ikke å la være å spise av de så må nok lage en porsjon til.

  • Reply Mat på Bordet 2. desember 2011

    Lagde Pfeffernüsse i dag – fantastisk gode som alltid 🙂

  • Reply chili og kjærleik 2. desember 2011

    mmm, vatn i munnen! Kanskje det blir tyske pepernøtter i huset til jul?

  • Reply Mat på Bordet 23. november 2011

    Ja, det finnes forskjellig varianter av Pfeffernüsse og noen av de er svært så små. Disse er ikke det 🙂 Jeg brukte en iskremskje, kakene måler vel ca. 4cm i diameter… Det er ingenting i veien for å lage de mindre – bare pass på steketiden 🙂

  • Reply Anonymous 23. november 2011

    Hei!
    Det står at du bruker en iskremskje til å lage peppernøttene. Er det da en mindre variant feks melonkuler eller er det virkelig så store kaker som en iskremkule? Har alltid forbundet peppernøtter med små kaker, men det er jo mulig at den tyske varianten er store. Gode ser de iallefall ut 🙂

  • Reply ina 2. desember 2010

    Hei Tone! Ja ikke sant at tysk julebakst er godt!! Oppskrift på lebkuchen kommer også. Holder på å prøve noen Stollen varianter – skal se om jeg poster oppskrift denne julen eller om det må vente til neste…:(

    Ja Swimzy, de er både pene å se på og gode å spise :))

  • Reply swimzy 2. desember 2010

    Åhh ser nydelig ut:)

  • Reply Tone 2. desember 2010

    Hei Ina!
    Jeg har også et godt forhold til tyske juletradisjoner etter å ha bodd og studert der i en del år. Eeeelsker stollen, men har aldri våget meg på å lage det selv, har du en bra oppskrift på det?

  • Reply ina 1. desember 2010

    Har du en god oppskrift på panettone? Jeg elsker panettone!!! Håper du skriver om det!

  • Reply [kjøkkentjeneste] 1. desember 2010

    Som vanlig blir jeg kjempefristet! Jeg har bestemt meg for å lage noen utvalgte kaker i år, og mine julebiscotti er allerede spist opp. Her er det mange ideer, og takk for det. Mulig det blir innlegg av det også.
    Har forresten lyst til å lage pannettone og italiensk konfektkake. Hm.

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »