Jeg kjente ikke min bestemor noe godt. Det hadde en sammenheng med at jeg bodde i USA som barn og var bare i Norge noen uker om sommeren, og slett ikke hver sommer. Av og til stoppet vi også innom min mormor som bodde i Berlin. Vi hadde litt språk problemer – hun snakket ikke særlig godt engelsk og jeg snakket ikke norsk. Allikevel så var det forunderlig å være hos bestemor. Der fikk vi lov til å gjøre mye som vi ellers ikke fikk gjort. Vi fikk snoke på loftet og finne gamle Donald blader som min far hadde lest som barn (Donald språket er universell!), vi fikk lov til å spise frukt som vokste i bestefars lille dyrke hage (jeg forspiste meg på rabarbra en sommer) og så måtte vi foholde oss til all slags rare regler de hadde hos seg – ganske så gammeldagse regler syntes jeg. Alt var veldig annerledes for oss som bodde i helt annet kultur.
Jeg husker at vi spiste mye rart hos bestemor også – grøt for eksempel. Du må forstå at det var ganske snållt å spise når man var vant til toast og peanøttsmør. Min erindring av mat som jeg fikk servert hos bestemor var at det var ganske kjedelig – ganske mange kokte poteter. Men så var det noen perler innimellom. Bestemors sirupskake for eksempel. Min mor sendte meg nettopp oppskriften – skrevet av min bestemor i hennes bestemor skrift. Den var faktisk skrevet ned for min far, som er ganske festlig, for jeg har aldri sett min far bake en kake. Og min stakkers mor snakket heller ikke norsk, så det ble vel et slags samarbeid når kaken skulle bakes hjemme hos oss.
Nå har jeg ført tradisjonen videre og laget den til min familie til stor suksees. Kaken er veldig enkel, og kanskje litt brød aktig hadde det ikke vært for all den sirupen som gjør at den er så saftig. Masse god krydder….
du trenger, for en kake i stor langpanne
450g sukker
500ml melk
900g mel
1 beger mørk sirup (500g)
1 egg
1ts kanel
1 ts pepper
1ts nellik
4 ts bakepulver
Bestemor skriver at sukat, rosiner, hakkede nøtter eller mandler has i efter ønske – jeg hadde en pose sukat og en pose apsikat oppi…
Ovn temp 180C
Bland alt det tørre. Bruker du sukat eller annet godt, rør dette inn i det tørre .Varm opp melken og sirupen til du har en jevn væske. Hell melk blandingen opp i en skål. Pisk egget sammen og ha det opp i melk blandingen. Ha opp i det tørre og bland det hele sammen.
Hell deigen opp i en smurt (alt. bruk bakepapir) langpanne, alt. kan du fordele deigen i mindre former. Bestemor skirver at kaken trenger en steketid på 15-20 min – mine brukte nærmere 30. Test med kakepinne før du tar de ut av ovnen.
La kaken avkjøle og pakk den inn. Sett den gjerne kjølig. En av mine juleminner består i å snike meg inn på kjølerommet og skjære en skive sirupskake…mmmm 🙂
Har du noen bestemor oppskrifter?
Høres godt ut!
Takk for at du deler – må nok prøve den jeg også 🙂
Jeg har også en slik arveoppskrift som jeg bruker mye, kjempegodt.
Slik er min oppskrift:
6 dl. sur melk
2-3 dl sirup
375 gram sukker
750 gram hvetemel
ha i nellik, ingefær, pepper og kardemomme. (her bruker jeg drøyt et kryddermål av hvert krydder.
3 ts hornsalt og 1/2 ts bakepulver.
Revet skall av en appelsin.
Bland godt sammen og fyll røra i en bakepapirkledd og smurt langpanne.
Stekes på nederste rille ved 175 – 180 grader Celcius.
NAM NAM
Så bra! Steketid kan variere fra ovn til ovn og selvfølgelig fra mengde deig du setter i hver form – viktig å sjekke med pinne før man tar kaker ut av ovnen 🙂
Og kryddermengde kan man selvsagt endre etter smak. Husk at det er et poneg at denne kaken får satt seg litt. Smak etter en uke og se om du fortsatt vil endre på kryddermengden.
Nå er de bakt, og brødene ble kjempegode!
Steketiden ble mye lengre enn 30 min har hos meg, men kanskje hadde jeg for mye i hver form(?)
Neste gang kutter jeg litt i krydderet tror jeg, men de var virkelig gode altså!
Jeg stekte de i 30 minutter. Anbefaler at du følger med i stekingen – de er ferdige når du tester med en kakepinne og den kommer ut ren 🙂
Hei du! Har akkurat bestilt panibois på nettet, og lurer på hvor lenge du steker kakene når du fordeler i mindre former? De så helt fantastiske ut!! 🙂
@Anne – disse holder seg godt lenge….2-3uker vil jeg si. Pass på at den er godt innpakket og oppbevar kjølig – dvs kjølerom eller kjøleskap. 🙂 Lykke til!
Da er de sikkert bare utsolgt for øyeblikket.
Jeg handler mørk sirup i min nærbutikk – Rema, Joker eller ICA – alle har mørk sirup.
Hvor får man kjøpt mørk sirup? Finner bare lys på butikken! 🙂
Hvor lenge kan disse sirupskakene oppbevares kjølig? Gleder meg veldig til å prøve å lage dem 🙂
@Anonym – håper min bestemors sirupskake oppskrift innfrir 🙂
@Hilde – stekes på 180C – står litt bortgjemt over bildet….:))
Dette ser utrolig godt ut, skal absolutt prøves nå før jul!
Men si meg, hvor mange grader (celsius) steker du brødet på?
Min bestemor som kom fra Lunner på Hadeland, hadde alltid «seropskake» til jul. Den var knallgod. Jeg ville alltid ha mer når jeg var liten. Prøver denne oppskriften ;o))))))
Yepp, det tenker jeg så absolut ville passe bra! Kaken er søt nok med all den sirupen….
Denne oppskriften skal jeg prøve! Kan man bruke brunt sukker i stedet for hvitt? Tenkte det kunne gi en ekstra god smak, men det er jo ikke like søtt…
Det var lurt! Det å bake de som muffins og å ha tranebær i!
Har bakt sirupskaker i dag, bakte de i store muffinsformer. Ungene syntes de var gode, så da er de godkjent. Hadde ikke noe annet en tranebær å ha i de, men det ble godt 🙂
@Siri – nei ikke muffinsformer – det er former fra panibois laget av poppeltre – veldig fine som jeg kjøpte i Frankrike…
@swimzy – nå har akkurat min far fotalt meg at det faktisk er en oppskrift min bestemor fikk fra sin bestemor – de er altås garantert gode!
Åhh disse ser nydelige ut:)
Er det muffinsformer du har bakt de i på bildet? Så veldig greit ut å ha de i porsjonsformer.