Lebkuchen – tyske pepperkaker med nøtter og sukat

Lebkuchen har som Pfeffernüsse vært en del av min barndoms jul. Jeg husker ikke om mama lagde disse, jeg tror ikke det, men da fikk vi tak i de på annen måte. Med posten kom det alltid store esker fra Tyskland fyllt til randen av tysk julebakst – Zimtsternen, Lebkuchenherzen, Dominosteine, osv. Mama lagde mye selv, men det var mye godt å få tilsendt også…:)
Nå har jeg funnet en oppskrift hos epicurious på Lebkuchen som jeg synes er veldig god. Mye nøtter, sukat og krydder gjør disse kjeksene utrolig smakfulle. Du kan velge å ha kakao i eller ikke – på bildene nedenfor ser du den lyse deigen (uten kakao) og den mørke deigen (med kakao). Begge er kjempegode!
du trenger
100g hasselnøtter
70g mandler
400g hvetemel
3 ss kakao
1 ss kanel
1ts ingefær
1/2 ts malt nellik
1/2 ts bakepulver
1/4 ts natron
170g brun sukker
250g honning
55 g smør, rom temperatur
2 store egg, rom temperatur
25 g sukat
25 g apsikat
til pynt og glasur:
skållede mandler
melis
melk
ovn temp 180C
Ha nøtter, kakao, krydder, hevingsmiddler og noe mel i en food processor og kjør til nøttene er ganske fin hakket. Har du plass til mer mel kan du tilsette alt. Hvis ikke blander du bare opp i resten av melet etter at nøttene er finhakket.
Hakk sukat og apsikat slik at du får noe mindre biter. Bland sukker, honning og smør med kjøkkenmaskin til du har en kremete masse. Tilsett egg, en om gangen og pass på å bland godt mellom hvert egg. Ha i mel blandingen og bland. Ha i sukat blandingen. Ikke bland for mye – deigen vil være noe smulete.
Hell deigen over i en stor skål og arbeid den sammen med hendene. Bruk en iskremskje til å ta ut like porsjoner deig, alternativt bryter du av passe store mengder deig med fingrene og ruller det sammen til baller ca. 3 cm store. Legg de på et bakebrett dekket med bakepapir og trykk de lett ned. Pynt med mandler hvis du ønsker. Jeg pyntet halvparten med, halvparten uten.
Bak i forvarmet ovn i nedre del av ovnen 10 – 15 minutter – kakene skal se tørre ut når de er ferdige. La de avkjøle på rist. Kakene holder seg uten glasur en måneds tid. Med glasur holder de seg en ukes tid. For å lage glasuren, bland melis med melk til du har en tynn glasur. Pensle kakene med glasuren og la det  stivne før du serverer de eller oppbevarer de i en kakeboks klar for servering.

Kommentarer

  • Reply ina 8. desember 2010

    Ja, da må du bare prøve disse!! Lykke til !

  • Reply Anonymous 8. desember 2010

    Dette ha inspirasjon til å prøve på nytt i år. Mislykket prosjekt i fjor. Men også en del av min barndomsjul..RagnaK

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »