Tranebær sorbet med vanilje

Det begynner å bli fornuftig å tenke på hva man skal servere i juletiden. Det blir mange måltider, mye gjester og mye tid tilbrakt på kjøkkenet. Alt dette er selvsagt hyggelig så fremt det ikke blir stress. Jeg liker derfor å forberede noen ting allerede nå. Dere har allerede fulgt meg gjennom noe julebakst – det forsvinner  nesten like fort som jeg kan bake det – vi har på mystisk vis ekstra mye besøk med hjem fra skolen for tiden, hmmmm….

Nå tar jeg fatt på desserter. Tranebær sorbet for eksempel – med vanilje. Frisk i smaken, men samtidig rund med vanilje, passer den godt som en lett dessert etter et større måltid – og før man kaster seg løs på julebakst og kaffe… Har man store ambisjoner i julen med fler-retters middag, passer sorbeten også veldig godt som et mellommåltid – en såkallt «palate cleanser».

Oppskriften har jeg hentet fra Bon Appetit

en pose ferkse eller frosne tranebær – de er å få i butikkene nå!
600 ml vann
400 g sukker
1/2 ts salt
60 ml sitronsaft
1 vaniljestang
du trenger iskremmaskin, start dagen i forveien

Skyll tranebærene. Ha tranebær, vann, sukker og salt i en tykkbunnet gryte. Skrap frøene fra vaniljestangen og ha frø og stangen opp i blandingen. Varm sakte opp over middels varme mens du rører til sukkeret er oppløst. Når blandingen koker setter du ned varmen slik at den bare såvidt putrer. La den stå slik ca. 10 minutter til tranbærene er myke. Du vil høre at de «popper». Ta av varmen og la det hele avkjøle til romtemperatur.

Fjern vaniljestangen. Kjør tranebærblandingen gjennom en blender (du må gjøre dette i flere omganger) og sil det inn i en ren skål. Kast det som blir igjen i silen. Rør i sitronsaften og sett blandingen i kjøleskapet, gjerne over natten, til det er gjennomkaldt.

Hell blandingen opp i iskremmaskinen og sett den i gang. Når sorbeten har ønsket konsistens har du den over i en beholder med lokk. Legg sorbeten i frysen med en smil om munnen, så fornøyd er du nemlig med deg selv at du allerede har ordnet en dessert for juletiden. 🙂

Kommentarer

 • Reply Mat på Bordet 19. desember 2012

  Har alltid bare sett de til salgs posevis, men det er 340g i posen 🙂

 • Reply Anonymous 19. desember 2012

  Fint om du hadde skrevet hvor mange bær som trengs i oppskriften.

 • Reply Linn Jacobsen 14. desember 2012

  Anbefaler Philips iskremmaskin, siden du bare trenger plass til et lite element i fryseren, og ikke en hel bolle. Vi har brukt vår masse, faktisk slitt ut ett element, men det går å kjøpe nytt. Billig er den også, 500 kr.;-)

 • Reply ina 13. desember 2010

  Hei Siri! Jeg har en Kitchenaid kjøkkenmasnkin og har tilhørende iskrembolle. Funker helt supert og jeg er veldig glad for å slippe å ha enda en maskin stående i skapet….
  Har ikke vært bort i Kenwood´s iskremmaskin….
  Jeg fikk iskrembollen til jul i fjor – håper du får din i år!

 • Reply Siri 11. desember 2010

  Hva slags iskremmaskin har du? Vet du noe mom den som går til Kenwood maskinen? Ønsker mer en slik til jul 🙂

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »