Kakao på pinne

Jeg så dette konseptet for noen år siden på Kastrup flyplass når jeg skulle ha med en lite gave hjem til barna. Sjokolade på pinne som man kan ha opp i en varm kopp melk, røre rundt og lage verdens beste kakao med. Nå har det seg slik at barna synes det var like greit å sløyfe melken og spiste lykkelig sjokoladen direkte fra pinnen – det er selvsagt også en mulighet.

Nå har vi omsider laget disse selv – klar for kakao denne gangen! Jeg har kommet over en veldig fin blogg – http://www.giverslog.com/ – med masse ideer for gaver å lage selv. Der fant jeg også oppskrift på kakao på pinne. Bloggen er vel verdt å besøke – masse gode tips om sjokolade blant annet! Men tilbake til oppskriften. Slik den var, funket det ikke helt. Massen ble for stiv så jeg har endret sjokolade mengden. Tipset om å ha sjokolade blandingen over i en sprøytepose er genialt. Bruker du plastpose, bruk en god tykk kvalitet – posen kan sprekke.

Og husk, jo bedre sjokolade og kakao du bruker jo bedre blir kakaoen! Jeg brukte vanlig kokesjokolade og drikke kakao – barna syntes at det ble den beste kakaoen de noen gang hadde smakt. For voksne eller mer raffinerte ganer kunne du bruke en ordentlig kvalitets sjokolade og kakao.

du trenger, for 15 pinner

 • 400g mørk sjokolade
 • 30g drikke kakao
 • 70g melis

 

Kok opp litt vann i en gryte. Finn en glass eller metal skål som passer inn i gryten uten at den når helt til bunnen. Varmen fra det kokende vannet skal varme underste del av skålen og smelte sjokoladen. Vannet skal bare såvidt koke. Brekk eller hakk sjokoladen i nogenlunde uniforme biter. Sett de opp i skålen. Når sjokoladen begynner å smelte kan du gjerne begynne å røre litt rundt.

Når sjokoladen er smeltet ta skålen ut av vannet. Tørk undersiden av skålen godt – du må ikke få noe vann i sjokoladeblandingen! Ha opp i kakao og melis og rør sammen.

Det kan hende at du må sette skålen over vannbadet igjen for å få riktig konsistens på sjokoladen.
Hell sjokoladen i en sprøytepose.

Sprøyt sjokoladeblandingen opp i en isterningsform.

Ønsker du litt pynt på toppen kan du knuse en candy cane med rullepinne i en pose for å strø på toppen. Du kunne også bruke kakepynt….

Hell pynt på toppen av sjokoladen og stikk noen trepinner, eller tre skjeer oppi. Massen er tykk nok til å holde de opprett. La de stivne på kjøkkenbenken eller i kjøleskapet. Når de har stivnet kan du pakke de pent i cellofan poser klare til å gi bort eller oppbevare de i et høyt glass med lokk. Gir du de bort i gave, så lag en liten lapp hvor du forklarer hvordan de skal brukes – kanskje de da ikke spises direkte fra pinnen….

Her er det selvfølgelig fritt frem med smakstilsetninger – hva med litt chillipulver i sjokoladen? eller litt kanel? anis? blande mini marshmallows inn i sjokoladen? litt vaniljesukker?  Ja, det er bare å sette i gang og eksperimentere!

Kommentarer

 • Reply Weronicha 13. juni 2017

  Hvor lenge holder disse seg? Tenkte å selge noen på marked men må jo skrive på lappen hvor lenge de holder seg.

  • Reply Mat På Bordet 19. juni 2017

   Hei Weronicha! De holder godt i 2-3 uker om du pakker de godt inn og oppbevarer de kjølig. Lykke til på marked!

 • Reply Mat på Bordet 14. desember 2013

  Kommer igrunnen helt an på hvor varm kakaoen er. Vanligvis smelter det. Pass på at candy cane’en ikke er i for store biter, de vil ha vanskelighter for å smelte.

 • Reply Anonymous 12. desember 2013

  For en god idé! Disse skal jeg lage til søster og venninner i år 🙂 Hva som skjer dersom man pynter med candy cane eller kakestrø, vil de smelte med sjokoladeblokken når den blandes med melken?

 • Reply Laila 6. desember 2013

  De jeg brukte med vanlig kokesjokolade ble litt hvite, og ikke så fine. De jeg laget med 70% sjokolade ble finere 🙂

 • Reply Anonymous 27. oktober 2013

  Hvor lenge holder disse seg? Og hvordan bør de oppbevares?

 • Reply Mat på Bordet 19. desember 2012

  Absolut! Det finnes ogå mange fine sugerør som man kan bruke.

 • Reply Jannes scrappeblogg 18. desember 2012

  Denne skal jeg prøve meg på 🙂
  Kanskje det går å bruke plast/engangs te-skje også, veldig billig iallfall 🙂

 • Reply Mat på Bordet 17. desember 2012

  Ja, det går fint. Så lenge det ikke er varmt under treet da….:)

 • Reply Anonymous 17. desember 2012

  Hei,

  Vet du om de holder seg i romtemperatur etter at de har stivnet? Jeg tenkte viss man gir dem i gave, kan de ligge under treet uten å mykne? 🙂

 • Reply Mat på Bordet 10. desember 2012

  Hei Kine!
  Jeg bruker Freia kokesjokolade når jeg lager dette sammen med barna for deres venner. Skulle jeg ha laget den til voknse eller noen som virkelig setter pris på god sjokolade så hadde jeg spandert på en ordentlig god mørk sjokolade, gjerne 70%.

 • Reply Kine 8. desember 2012

  Hei!

  For en fantastisk julegave idé! Jeg bare lurer på det med sjokoladen: går det bra å bruke freia selskapssjokolade(minst 42% kakao) eller må man bruke 70% sjokolade? Ser du skriver at den må være mørk.

  Elsker bloggen.

 • Reply Mat på Bordet 2. januar 2012

  Hei Elisabeth! Så hyggelig gave da! Skjønner godt at de forsvant fort 🙂
  Ja, Freia har bakekakao go drikkekakao. Når det er sagt så har laget kakaopinnene med bakekakao og det funket helt fint! 🙂 Lykke til!

 • Reply Elisabeth 31. desember 2011

  Hei Ina! Jeg fikk disse til jul av ei venninne, og digger de. De varte vare akk, så kort… Jeg har et lite spørsmål; hva mener du med drikkekakao? Er det noe annet enn vanlig Regia bakekakao som jeg har? Antar det, men hva er det? Gleder meg allerede til å lage selv – en plain og en med chili 🙂
  Godt nytt år!

 • Reply Mat på Bordet 11. desember 2011

  @Vårt å vårres – herlig! Hyggelig å høre at det falt i smak! 🙂 og kanlestang er en strålende idé!

  @katastrofen – he,he, neida, du har bare vært litt uheldig 🙂 Å stikke sjokoladene tilbake i formen og legge de i en litt lunken vannbad, for så å rulle de i kakao er ikke noe dum idé.. Du får ikke smeltet toppen da….

 • Reply Katastrofen 11. desember 2011

  Jaja, jeg lever opp til bloggernavnet mitt i alle fall. 🙂 He he.
  Lurer på hvordan du ville gått frem for å smelte bitene lett så man kan ha kakao på dem? Jeg har brukt isbitformer med forskjellige fasonger, og jeg vil ikke risikere å bli stående med små smeltede sjokoladeklumper.

  Burde jeg ha dem tilbake i formen og smelte dem forsiktig i vannbad?
  Blir mye spørsmål, men har ikke tid til å lage ny runde (selv om de jeg bor med sikkert hadde satt pris på å få enda flere sjokoladebiter jeg ikke kan gi bort i gave 🙂 ).

 • Reply Vårt å Vårres 9. desember 2011

  Dette var jammen godt! Falt i smak hos alle i huset (fra 3 til 40 år :))
  Jeg brukte isbitformer fra Ikea, de passet ypperlig! Og med kanel i sjokoladen, samt kanelstang som pinne: Kjempegodt!

 • Reply Mat på Bordet 8. desember 2011

  Jeg er på ingen måte en sjokolade ekspert, og det har hendt meg også at sjokoladen blir spraglete. Er jeg flink til å smelte sjokoladen på lav temp., rører godt og passer på at det ikke kommer noe vann/fuktighet i sjokoladen så pleier jeg å unngå problemet.
  Nå har jeg lest at sjokoladen også kan få dette spraglete utseedet av for kjølig lagring.
  Her fant jeg masse info om sjokolade
  http://www.chocoley.com/chocolate101.htm
  (problemet ditt heter chocolate bloom)

  Cathrine (leser kommentar litt over din) hadde samme problem. Jeg foreslo for henne at hun kunne rulle kakopinnene i kako for å skjule problemet….
  Sjokoladen smaker like godt selv om den har spraglete utseende, så for all del, ikke kast det!!

 • Reply Katastrofen 8. desember 2011

  Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

 • Reply Katastrofen 8. desember 2011

  Nå har jeg prøvd å lage dette fire ganger, og hver gang får jeg spraglete sjokolade. Nå sist hadde jeg på så lav varme at det tok en evighet å få smeltet all sjokoladen. Jeg skjønner virkelig ikke hva jeg gjør galt…
  Nå må jeg bare gi fra meg den lite pene sjokoladen, for jeg har ikke råd til å kaste sjokolade for over 250,-. 🙁

  Noen ideer om hva som skjer?
  Jeg smelter sjokoladen i vannbad på lav varme, og fordeler massen raskt i silikonformer etterpå. Jeg rister litt på den for å fylle formene ut i kantene og få opp eventuelle luftbobler, men that’s it.

 • Reply Mat på Bordet 7. desember 2011

  Det høres bra ut! 🙂

 • Reply Line 7. desember 2011

  ÅÅh, perfekt! Takk! Form er bestilt og dermed kan jeg ikke drømme om å kaste bort mer eksamenslesetid på kakao-laging før den er på plass 😉

 • Reply Mat på Bordet 6. desember 2011

  Jeg har brukt en isbitform i silikon, men de er nok litt større enn vanlige isbiter…. Se etter isbitformer i silikon, alternativt kan du bruke konfektformer

 • Reply Line 6. desember 2011

  Hei!
  For en fantastisk idé, dette skal jeg definitivt prøve meg på! Men blir det nok kakao når man lager de i isbitformer – eller har du vært så heldig at du har fått en isbitform med størrelse på? I såfall; hvor fant du den?

 • Reply Mat på Bordet 5. desember 2011

  Hei Cathrine – sjokoladen din har antageligvis blitt utsatt for litt for høy temperatur under smelting. Det gjør at fettet skiller seg fra kakaoen og du fr den spraglete effekten. Det er ingenting i veien med smaken, men ja, det ser ikke pent ut.
  Kanskje du kan smelte de litt og rulle de i kakao? Da ser ingen hva som er skjedd 🙂

 • Reply Cathrines-creative 4. desember 2011

  Hei, kjempe flotte oppskrifter du har, men lurer på en ting, mine ble spraglet/krakelert etter å ha tørket, hva har jeg gjort galt?? HJELP…sjokoladen ser gammel ut(noe som den ikke er), ikke morro å gi bort.
  Håper du har svar til meg…

 • Reply Mat på Bordet 2. desember 2011

  Hei Lise!
  Bare link i vei du 🙂
  Kakaopinner er bare supre venninne gaver – tenker at vi lager de i år igjen vi også, de var så populære! 🙂

 • Reply Lise 1. desember 2011

  Da har jeg nettopp prøvd meg på disse og sjokoladen smaker supert uten melk også *smil* nå står de til «tørking». Dette blir årets venninne gave, sammen med en kopp. Treskjer får man også kjøpt billig (under 4kr stk) på søstrene grene. Når jula er forbi skal jeg oppdatere bloggen min med bilder, håper det da er greit at jeg linker til siden din for oppskrift.
  Hilsen Lise (ny og fast leser).

 • Reply Mat på Bordet 24. november 2011

  Yepp – det er en supergave! Vi lager det igjen i år etter fjorårets suksees 🙂 Skjeer fra Fretex høres morsomt ut – burde ikke smake av skjeene, pass på at de er i rustfritt stål (eller sølv…..) Ellers kan du bruker skjeer i tre, se her http://hviit.no/ds_product_info.php/products_id/376

 • Reply Captain Cookie 24. november 2011

  Jeg har lenge gått og lurt på hva jeg kunne gi til de i klassen min som ikke kostet mye, som alle likte, og som passet til både gutter og jenter. Og hepp! så kom jeg over dette!

  I morgen blir det ut og kjøpe isbitformer. 🙂

  Lurer på om det går ann å bruke en teskje nedi? Eller tror du det vil gi metallsmak? Man kan jo få teskjeer til noen få kroner på Fretex eller IKEA. 🙂

 • Reply Mat på Bordet 17. november 2011

  Så hyggelig! Har akkurat laget 30 stk som skal selges på skolens julemarked til lørdag 🙂 Veldig populært!

 • Reply May Kristin 17. november 2011

  Tusen takk for årets julegaveidé! Dette skal absolutt testes ut 😀

 • Reply Mat på Bordet 14. november 2011

  Ja gjør det! De er veldig enkle å lage og veldig populære julegaver!

 • Reply Line 13. november 2011

  Herlig!!! Tusen takk for tipset, tror jammen jeg skal forsøke å lage slike selv også 🙂

 • Reply ina 22. desember 2010

  Hei Madelén!

  Ja, lån i vei du! det er super hyggelig!
  Jeg ser at du har brukt lys kokesjokolade – jeg har brukt mørk – kan det være derfor de ikke funket så godt som kakao?

  Mmm, ja, og det var en god idé å ha de i kaffen – skal straks lage meg en!

 • Reply Bettum Villa 22. desember 2010

  Måtte låne med meg denne oppskriften gitt ;).
  Jeg synes ikke de funket som kakao pinner, men de var nydelige i kaffen og bare som å spise.Takk for oppskriften!

  Klem Madelén

 • Reply ina 21. desember 2010

  Hei Bente!

  Ja, jeg har også måttet lage flere omganger med denne oppskirften, tror vi er nå opp i 75 kakao pinner – begge jentene mine synes det var velidg fine gaver å gi til venner og lærere…

  Lykke til med biscotti – kjempehyggelig at du stakk innom julemarkedet og sa hei og takk for oppmunterende ord 🙂

 • Reply Bente 21. desember 2010

  Har akkurat testet ut denne ideen:) Skal bli en del av mine julegaver i år! Litt tynn røre i første runde, men laget også en med nøttefri sjokolade – og da hadde jeg lært;)

  Møtte deg på julemesse, og har fulgt bloggen siden – helt fantastisk.Senere i kveld står julebiscotti for tur..

 • Reply ina 21. desember 2010

  Ja, her er det fritt frem når det gjelder pynting! Snøfugg høres kjempefint ut for nyttårsbordet!!

 • Reply PrincessCharlie 21. desember 2010

  Jeg skal i gang nå. Gleder meg for dette ser lekkert ut, men skal pynte med snøfnugg i stedet for. Da blir de lekre å putte på nyttårsbordet og evnt. et senerepåskebord 😉

 • Reply ina 20. desember 2010

  Til dere som ikke har tre pinner liggende hjemme – bruk sugerør!!

  Vi hadde ikke flere pinner (ja, har nå laget mange julegaver) men fant fine fargerike sugerør fra Ikea i skapet som jeg klippet til – funker kjempebra!

 • Reply ina 20. desember 2010

  Mmm, ja, god idé!

 • Reply Anonymous 20. desember 2010

  Fin oppskrift 🙂 Kom til å tenke på at man kanskje kan bruke kanelstenger i stedetfor pinner for å få en litt annen smak 🙂

 • Reply ina 19. desember 2010

  Ja, her er det virkelig snakk om smak… Vi brukte ca. 2 dl melk pr pinne – barna synes det smakte godt – jeg liker en mer intens kakao smak. Løsningen er å lage større pinner for de som liker mer kakao smak, eller mindre melk 🙂

  Alternativt kan du prøve med andre sjokolader og kakao typer – freia kokesjokolade er en forholdsvis «mild» mørk sjokolade – jeg hadde forsøkt green & blacks dark chocolate som du kan kjøpe i helsekost forretning for eksempel.

 • Reply astridaa 19. desember 2010

  Ja, jeg kastet meg uti det. Måtte teste ut oppskriften først best. 🙂

  Det gikk veldig fint å stikke i pinnene etter at sjokoladen hadde fått stivnet litt.

  Har prøvd ut selv nå, og enda jeg sikkert brukte litt større former enn deg, så synes jeg det var lite kakaosmak på kakaoen. Er da løsningen å ha i mere kakao?

  Hvor mye melk anbefaler du pr. kakao-bit da? Ca 2 dl?

 • Reply ina 18. desember 2010

  Så bra! Her hjemme lager vi også kakao på pinne som venne gaver – så mye morsomere å gi enn små plastikk ting som bar havner i søpla etterhvert….

  Var i byen i dag – anbefaler det ikke. God idé å bruke tregrillspyd! Har man ikke det heller så trenger man strengt talt ikke pinne -man kan også lage uten…..

 • Reply Anonymous 18. desember 2010

  Tusen takk, da har vi laget flotte «venne» presanger til guttas venner. De ble kjempefine og gode, briliant:)
  (Ps brukte tregrillspyd som pinner, da panduro er på storsenteret og der går en ikke nå om dagen om en er nogenlunde normal i hodet og ønsker å forbli det):)

 • Reply ina 18. desember 2010

  Yepp, knust candy cane kan du for eksempel strø over sjokoladeis eller ha på en sjokokake med sjokogalsur for eksempel….

  Kjempehyggelig å vite at du skal lese bloggen – ha lommetørklet klart ! :))

 • Reply Tora 18. desember 2010

  Oooh! Her var det masse godt! Likte SPESIELT godt det dekadente utseendet på den knuste peppermyntestangen! En ypperlig ide i seg selv!

  Tusen takk! Jeg gleder meg til å sitte og kose meg med den fine bloggen din.

  Mens jeg sikler….

 • Reply ina 17. desember 2010

  Hei Caroline! Så gøy at du fant mat på bordet – elsker å få nye lesere!!!

 • Reply Caroline 17. desember 2010

  Fant plutselig bloggen din og er storfornøyd med oppdagelsen! Så mye flotte oppskrifter som bare venter på å bli prøvd ut av meg. Jippi! Tusen takk for en flott blogg!

 • Reply ina 17. desember 2010

  Hei Mari!
  Det høres bra ut – mye bedre å bruke tiden sin på å prøve ut oppskrifter enn for eksempel å sitte foran tv´en …. Når det er sagt, så kan du flytte tv´en inn på kjøkkenet og gjøre to ting på en gang….
  God helg til deg også!
  ina

 • Reply Mari 17. desember 2010

  Heisan!
  Problemet med disse oppskriftene dine er at de er så fristende at vi kan ikke annet enn å prøve de ut! 🙂 Det resulterer i lite tid til annet nyttig arbeid! – men du så gøy!!
  Strålende helg til deg, og takk for fin blogg!
  Den brukes flittig!
  Hilsen Mari

 • Reply ina 17. desember 2010

  Hei Magne!
  Så gøy å komme på lesernes VG helgespesial – takk!

 • Reply Magne D. Antonsen 17. desember 2010

  Heisann, jeg heter Magne og jobber i VG Nett. Nå har jeg lagt innlegget ditt inn som en av anbefalingene på Lesernes VG helgespesial. Håper det er ok at jeg bruker bildet ditt, god helg!

 • Reply ina 17. desember 2010

  Hei Astrid! Jøss, skal du kastet deg rett ut i det! Hmmm, rart at massen ble for rennende – gikk det greit å stikke pinner i etter at det hadde stivnet noe?

  til anonym: tre pinner kan du kjøpe i en hobby forretning – panduro for eksempel, gode kjøkkenutstyrsbutikker, osv. Candy cane kjøpte jeg på innvandrerbutikken – men har også sett de på min lokale kiosk….

 • Reply Anonymous 17. desember 2010

  Veldig god idè! Men hvor får jeg kjøpt tre-pinner, samt candy-pynt-stang?

 • Reply astridaa 16. desember 2010

  Super oppskrift, holder på å prøve den ut nå, bare halvert den noen ganger først. Hos meg er den for rennende til at pinnene står i, men jeg får stikke de i når sjokoladen stivner litt.

 • Reply ina 16. desember 2010

  Neimen du trenger vel ikke å vente helt til neste år – kakao drikker man jo gjennom hele vinteren 😀

 • Reply Siri 16. desember 2010

  Så flott oppskrift! Og super ide å putte skjeer i. Isbitform var også lurt. Disse skal definitivt på lista over førjulsyssel neste år.

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »