Blanquette de veau

Jeg satt og så på Trish´s Paris kitchen på fjernsyn i helgen. Filmet hjemme hos henne (antar jeg) utenfor Paris, tar hun for seg franske retter og gjør de forståelig. Akkurat i dette programmet gikk det mye på «deconstructing» av franske retter – det vil si, ta de fra hverandre for så å sette de sammen igjen på en litt ny og innovativ måte. En av de rettene hun tok for seg var Blanquette de veau. Nå har jeg frysen full av kalv, så jeg lyttet ekstra nøye etter. 
Blanquette de veau er en tradisjonell fransk gryte rett. Blanquette betyr i prinsipp hvit gryterett noe som gjenspeiles i valg av kjøtt – kalv, kylling, hare eller kalkun – og fargen på sausen. Kjøttet kokes i vann med krydder og grønnsaker til det er mørt. Kraften siles av, grønnsakene kastes (med unntak av gulrøttene) og lages om til saus ved hjelp mel, smør og fløte. Tradisjonellt sett bruker man også eggeplommer, men da må man passe på at sausen aldri koker opp, da får du nemlig eggerøre. Jeg gjorde som Trish og sløyfet den. Så setter du alt sammen igjen, og serverer med ris, pasta eller poteter.  Det er en mild gryterett – «comfort food» ville jeg betegne det som. Akkurat det man trenger før julerushet tar helt av..
du trenger
ca. 1 kg grytekjøtt av  kalv
ca. 2 liter vann
3 store gulrøtter, skrellt
1 purreløk, vasket og delt i 4 biter
1 løk, skrellt, delt i to
1 laurbærblad
hvite pepperkorn
en håndfull sjampinjong, delt i fire
smør, mel, salt, pepper
ca. 2 dl fløte
persille
Ha kjøttet i en gryte og fyll på med vann. La det koke opp og skum godt. Ha i gulrøtter, purre, løk, laurbærblad og 4-5 hvite pepperkorn. La det hele småkoke en times tid, delvis under lokk. Ha i sopp og la det småkoke en halvtime til.
Ta ut kjøttet, gulrøttene og sjampinjongen og legg de på en tallerken/skål. Dekk til. Sil av kraften og kast alt annet. Smelt 2 ss smør, tilsett 2 ss mel og rør godt. La det steke litt før du tilsetter kraft litt om litt mens du rører. Ha i fløte – mer eller mindre 2 dl, dette ser du litt an. Smak til med salt og pepper. Skjær gulrøttene i skiver og ha de opp i sausen sammen med kjøttet og sjampinjongen. Varm det hele opp og smak til med salt og pepper igjen. Klipp litt persille over og server med ris, pasta eller poteter og gjerne noen grønne bønner. Bon Appetit!

Kommentarer

  • Reply ina 22. desember 2010

    Tusen takk Hege – ønsker deg er riktig deilig jul med mye god mat og tilhørende kos! Hadde vært veldig hyggelig å sees til neste år!
    ina 😀

  • Reply pepperkverna 22. desember 2010

    Mmmm, aldeles nydelig! Hadde besøk av franske venner i går, og da var nettopp blanquette diskusjonstema. Utrolig hva man kan diskutere i lang tid…. Ønsker deg og dine en god jul full av gode smaker! Og så sees vi kanskje neste år? Klem fra Hege

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »