Julens middag – svinestek, hjemmelagd surkål, rosenkål med pancetta, julens potetstappe avsluttet med granateple pavlova

Da er julens middag fortært. Svinestek sto igjen på menyen og i år var vi 9 stykker til bords. Akkurat passe synes jeg. Mange nok til å kunne forsvare en stek på litt over 3 kilo (man må tross lat ha litt rester..) og få nok til at mengdene var håndterbare. Og som alltid, må det forsøkes noe nytt. I år ble det faktisk en del nytt – surkålen var hjemmelagd, rosenkål sto på menyen og til desert ble det en pavlova med granateple. Ikke helt tradisjonellt, men tradisjonellt nok.

Svinestek kjøper jeg alltid med ben, den blir mer saftig synes jeg og så får hunden noe godt å gnage på i romjulen. Jeg kjøpte ekstra svor i år, satt den fast med steketermometeret og stekte den sammen med steken. Litt salt og pepper gnidd inn i svoren, litt vann i bunnen av ovnspannen (som jeg passet på å fyllte opp regelmessig under stekingen) og så i ovnen, 175C i ca. 2.5 timer. Den ferdige steken ble satt på en tallerken, ekstra svoren og svoren som lå under steken ble fjernet, lagt i en ny ovnspanne og satt i ovnen igjen for å bli sprø. Imens fikk steken hvile, godt pakket i folie mens sjyen ble laget om til saus og grønnsakene ble ferdigstillt.

Surkålen ble laget kvelden før og etter å ha søkt litt på nett, bestemte jeg meg for å lage den etter en oppskrift fra frukt.no. Jeg brukte mer eddik, sukker og salt enn angitt i oppskriften, dette må du smake deg frem til. Veldig enkelt å lage og det stemmer at hjemmelagd surkål er bedre enn kjøpt!

Rosenkål har aldri vært en favorit, men når Mr.Big uttrykkte ønske om det, så var det ikke annet å gjøre enn å kaste seg i det. Nigella leverte oppskriften som du finner her og med det i bakhånd ble det velsmakende rosenkål som akkompagnerte svinesteken i år. Nå fulgte jeg selvfølgelig ikke helt oppskriften – litt mindre rosenkål, litt mer pancetta (får du ikke tak i pancetta, kan du bruke en god kvalitets bacon), ingen marsala og kastanjer måtte jeg steke og skrelle selv da vakumpakkede var ikke til å få tak i. Jeg måtte også bruke litt løk. Enkelt å tilberede – pancetta, løk og kastanjer kan stekes opp på forhånd og varmes opp igjen mens du damper rosenkålen. Når rosenkålen er ferdig dampet har du de direkte opp i stekepannen, tilsetter litt smør og nykvernet pepper og vips over i serveringsskålen. Ikke overkok rosenkålen – 5 minutter damping og litt tid i stekepannen er alt som trengs!

Potetstappe laget med pimpernel poteter, melk, fløte og smør (ja, dette er luksusvarianten), saus og dampede grønne bønner (for barn og de som fortsatt ikke synetes at rosenkål var godt) avrundet måltidet. Ikke for å skryte, men du så godt det var…

Riskrem finner dessverre få tilhengere i vår familie, så her er det fritt frem på desert fronten. I år bl det pavlova med granateple. Marengs ble laget med 6 eggehviter istedenfor 8, og granateple sausen ble byttet ut med granateple gelé (hjemmelagd, men som jeg ser nå er ikke kommet med på bloggen), varmet opp og tynnet ut med sitronsaft. En lekker dessert – crunchy men samtidig myk, søt og samtidig litt surt, mmm ja, det gikk ned på høykant.

Så da er 1.juledag kommet og det er nok rester igjen fra i går til å lage en god 1.juledags middag for kjernefamilien på 4. Til og med dessert er det igjen o hvis jeg husker helt rett, så er Kong Håkon esken fortsatt ganske full. Det lover godt for 1.juledag også!

Fortsatt god jul!

Kommentarer

  • Reply ina 25. desember 2010

    yay! gratulerer! jeg fikk blow torch av mine døtre så nå blir det crème brûlée!!

  • Reply Siri 25. desember 2010

    God jul! Jeg fikk iskremmaskin til jul av min sønn, så nå skal jeg prøve meg på iskrem 🙂 Fikk til Kenwoden.

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »