Bang, bang kalkun!

Med tanke på gode julemiddager i romjulen, gikk jeg til innnkjøp av kalkun bryst. Tanken var å lage en fin middag til oss fire i romjulen – kanskje rulle den sammen med en fyll av pancetta, løk, pinjekjerner og urter og servere med ovnsstekte poteter og noe grønt. Men, når det kom til stykket, så var vi litt lei store fine middager. Nok saus! Nok poteter! Vi hadde behov for litt futt! Jeg kom til å tenke på Nigella Lawsons bang bang turkey og etter litt surfing på internett fant oppskriften under hennes navn og i The New York Times som forresten er en fin kilde for gode oppskrifter generellt.

Bang bang kalkun er så absolut å anbefale – som en lett lunsj eller middag, med mye grønt, mye smak og langt fra en typisk julemiddag. For i morgen er det på´n igjen med roastbiff og gratinerte poteter når stor familien kommer på besøk….

du trenger

til sausen:

  • 2 ss nøytral ole, soya, peanøtt, e.l.
  • 2 ts sesamolje
  • 3 ss peanøttsmør – jeg brukte grov, de fleste oppskrifter bruker fin
  • 2 ss chilli bean sauce (se bilde og notat)
  • 1 ss sukker
  • 1 ss soysaus

til salaten

  • stekt eller kokt kalkun kjøtt
  • hjertesalat
  • fersk koriander
  • fersk mynte
  • vårløk
  • agurk

Chilli bean sauce er en hot sauce som er laget av fermenterte soya bønner og chilli. Den har en noe rundere smak enn ren chilli paste og jeg bruker den også mye i stir fries. Jeg har ikke funnet den til salgs her i Norge og kjøper derfor alltid med meg et par glass når jeg er i utlandet. Alternativt kan du bruke en hvilken som helst chilli saus, men prøv deg frem med mengdene.

Istedenfor sukker og soysaus kan du bruke en søt soysaus.

Dette er en ypperlig restemiddag hvis kalkun har vært på menyen. Hvis ikke så kan du steke en kalkunbryst slik jeg gjorde, alternativt kan du også bruke kylling. Jeg tenker at and hadde også vært veldig godt!

Bland alle saus ingrediensene i en skål. Blir den veldig tykk kan du tilsette litt kaldt vann. Smak. Bland litt saus med kalkunkjøttet som du har revet i små biter. Ikke bruk for mye saus – du kan heller tilsette mer saus etterpå. Skjær vårløk og agurk (bruk skje til å fjerne kjernen) i strimler. Grov hakk koriander og mynte blader. Mengder har jeg latt være åpne – her er det fritt frem. Hjertesalaten kan også skjæres i strimler. Alternativt kan du bruke de hele, ha opp i «fyll» og spise de som en wrap. For å lage en salat strør du salatbladene i et fat. Ha litt mynte, koriander, vårløk og agurk opp på. Dander kalkunkjøttet på toppen. Pynt med mer koriander, mynte, vårløk og agurk og evt. litt mer saus. Ekstra saus kan du servere ved siden av for de som vil ha mer.

Ha et glass hvitvin til, og nyt en annerledes fest måltid!

Kommentarer

  • Reply Mat på Bordet 21. februar 2012

    Du har helt rett Lars, 2 ts ikke 2ss – oppskriften er nå rettet, takk for at du sa fra 🙂

  • Reply Lars 14. februar 2012

    Nam, skal prøve denne i dag 🙂 Likevel, en liten korreksjon: Det skal være 2 ts sesamolje, ikke 2 ss
    ! Sesamolje har en kraftig smak, og jeg vil nok tro at 2 ss kan føre til en noe overveldende smak av sesam.

  • Reply ina 25. mars 2011

    Ja, den er hlet fabelaktig!
    Tenker å lage den igjen snart – med kylling 😀

  • Reply Anonymous 24. mars 2011

    Denne var super god!!:):)

    Katharina

  • Reply Anonymous 3. mars 2011

    Denne var super god, rik på smak og spennende! En deilig vri på «hverdagsmat»:) Takk for oppskriften, Ina!:)

    Katharina

  • Reply Anonymous 2. mars 2011

    Denne var bare fantastisk god og smakfull!!:) Takk for flott blogg med mange inspirerende retter!

    Katharina

  • Reply Anonymous 28. februar 2011

    Dette var super-godt!:) Frister nesten mer å ha denne smakfulle retten på neste nyttårsaften enn den tradisjonelle måten;) Katharina

  • Reply ina 29. desember 2010

    Ikke sant!

    Med tanke på navnet så hadde dette også passet til nttårsaften..

  • Reply Elisabeth 28. desember 2010

    Denne har jeg laget tidligere og den er kjempegod!

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »