Jule lunsj – hjemmelagd brød med spicy fiken marmelade, røkt skinke og emmentaler

Yepp, her går det unna med brød laging i romjulen. Og hvis du ikke har prøvd å lage no-knead bread enda så finner du oppskriften på den fine varinaten her og den grove varianten (avbildet) her. Siden det er jul så ligger det mange gode kjøtt rester i kjøleskapet – røkt skinke og roastbiff for eksempel. Og gode julerester betyr deilige blingser. Men husk å lage brødet først!
Det som skiller en sabla god blings fra en ok blings er hva du har mellom  pålegget og brødet. Ofte holder det med en god strøk pesto for eksempel. Løkmarmelade er også et godt alternativ. Jeg brukte en spicy fiken marmelade. Jeg overkjøpte fiken, med tanke på at vi skulle kose med noe søtt og sunt i julen. Det ble med tanken og derfor ble det fiken marmelade, med kick…
du trenger
500g tørkede fiken
saften og finrevet skall av to appelsiner
1 ss sennepsfrø
200 g honnig
25g senneps pulver (jeg brukte coleman´s)
100 ml eplecider eddik
Bruk saks for å klippe fiken i små biter. Fjern stilken. Ha de opp i en skål sammen med sennepsfrø og appesinskall. Hell appelsinsaften i et målebeger og fyll på med vann slik at du har 500ml væske. Hell over fiken blandingen, dekk til og la det stå overnatten.
Hell blandingen i en food processor og kjør til du har en nogenlunde jevn masse. Hell over i en tykkbunnet gryte og tilsett honning. Kok opp på svak varme. Bland sennepspulveret med eddiken og tilsett fikenblandingen. La det koke til du har ønsket konsistens på marmeladen (ca. 20 minutter).
Hell over i varme steriliserte glass, sett på lokk. Sett på etikett når glasset er avkjølt og gjem det bort en 4 ukers tid slik at den kan modnes. Bruk til å lage sabla gode blingser eller som bilag til andre kalde kjøtt retter.

Kommentarer

  • Reply ina 1. januar 2011

    @Trine & Ina – Veldig glad for å høre at dere begge har tenkt å lage brødet – just do it!!!! :)))

  • Reply [kjøkkentjeneste] 31. desember 2010

    Hei Ina. Godt nyttår til deg også! Jeg gleder meg til å følge deg videre – og brødet står fremdeles på to do-listen. 🙂

    Ha en fin kveld i kveld!

    Klem Ina

  • Reply Trine ;) 31. desember 2010

    Hei Ina,

    Et av mine nyttårsforsetter er at jeg skal prøve det spennende brødet ditt!

    Ønsker det riktig godt nytt år, og ser frem til videre samarbeid i 2011.

    Klem fra Trine 😉

  • Reply ina 31. desember 2010

    Hei Hege!

    Så bra at du har prøvd brødet – for å være helt ærlig tok det litt tid fra da jeg fikk tipset til jeg faktisk lagde brødet selv….

    Nå prøver jeg å formidle til alle og en hver at det virkelig ikke er vanskelig eller tidkrevende å lage eget brød!!

    Godt nytt år!!

  • Reply pepperkverna 30. desember 2010

    Hei Ina, måtte selvfølgelig prøve det flotte brødet ditt. Det ble helt supert! Med minimum innsats, så takk for tipset! Ønsker deg og dine alt godt for det nye året! Klem fra Hege

  • Reply ina 30. desember 2010

    Det er så hyeggelig at du følger bloggen – tusen takk!

    Og ja, du må absolut prøve det brødet. Fikk akkurat overtalt en venninne til å gjøre det – hun er så begeistret!!!

    Følger også med på din blogg – særlig din tur til København!

    Godt nytt år!

  • Reply Wilhelmine 30. desember 2010

    Hei på deg, så godt det ser ut, jeg elsker blingser. Må prøve det brødet ditt en dag, det ser så godt ut. Takk for all inspirasjon på den fine bloggen din i året som har gått. Hilsen Wilhelmines blogg

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate »