Bak brød i helgen – eltefritt brød med hasselnøtter og rosiner

Fikk du med deg gårsdagens videoblogg hvor jeg demonstrerer hvor enkelt det er å lage brød? Veldig godt brød!! Du trenger ingen kjøkkenmaskin, du trenger ikke å elte deigen, ja, du trenger strengt talt ikke få deig på fingrene en gang…. hvis ikke du vil da. Jeg klarer ikke å la være.

Brødbakingen vil ingen ende ta her i huset etter at søsteren min gjorde meg oppmerksom på denne fenomenale oppskriften. Jeg har nå begynnt å eksperimentere litt med innholdet. Med mange nøtter og store gule rosiner igjen i skapet etter jul var det naturlig å ha dette oppi brød deigen. Brødet er utrolig godt for seg selv – lett ristet med litt smør, men også veldig, veldig godt til ost! Prøv også med kremost, røkt kalkun og litt basilikum….

du trenger:

 • 450g hvetemel
 • 50g kruskakli
 • 1/2 ts tørrgjær
 • 1 1/2 ts salt
 • 150g store gule rosiner
 • 150g hasselnøtter, blansjert, usaltet
 • 400ml vann

 

Har du ikke store gule rosiner så kan du selvsagt bruke «vanlige»..
Metoden er den samme som for no-knead bread. Og min video demonstrasjon kan du se her. 

Bland alle ingredienser sammen, la det hvile 12 – 20 timer, brett det et par ganger, hvil igjen og bak i forvarmet ovn i forvarmet form. 30 minutter med lokk på 250C og uten lokk i 15min ved 220C. Vær oppmerksom på at deigen blir mye tettere med nøtter og rosiner og dermed såvidt brettbar. Gjør så godt du kan – det holder her med en brett fra hver kant.

På kjøkkenbenken nå ligger en spelt variant og en frø variant og hviler. Blir de vellykket så får dere oppskriften….

Har du bakt brød i helgen??

Kommentarer

 • Reply Mat på Bordet 24. januar 2012

  Hei Nina!
  Sorry, kan ikke hjelpe deg her – jeg har ingen anelse 🙁

 • Reply Nina D 23. januar 2012

  Hei og takk for en fin oppskrift på brødet – kjempe godt. Jeg teller kalorier om dagen, og lurer på hvor mye kalorier det er i dette brødet. Slik jeg regnet det ut ble det ca 320 kcal pr. 100gr og det synes jeg var mye. (Vet ikke eksakt hvordan man regner ut kcal innhold, men jeg tok samlet kcal for alt og delte på 500 gr)Mvh Nina D

 • Reply ina 11. januar 2011

  Ja ikke sant at det blir bare helt utrolig bra brød!!

  Oops – du har rett – jeg glemte vannet i oppskriften, hermed korrigert. Takk for at du sa i fra!

  Jeg brukte 400ml, men du kan gjerne bruke 450. Blir deigen for våt etter 1.heving kan du bare brette flere ganger.

  Tranebær og valnøtter høres ut som en fortreffelig kombinasjon!! Blir sikkert kjempegodt!!!

 • Reply Monica 11. januar 2011

  Nå har jeg laget den originale varianten og jeg kan ikke si annet enn at det var et FANTASTISK godt brød!! Veldig bra video du hadde laget, da ble det veldig enkelt å lage 🙂
  Jeg har nå satt en ny deig. Siden jeg ikke er så glad i rosiner byttet jeg ut med tranebær. Og hasselnøtter hadde jeg ikke i hus så det ble valnøtter. Er spent på om det blir en god versjon.
  Men du har glemt å skrive hvor mye vann du bruker på denne varianten? Tror jeg endte med å bruke ca 4,5. Håper ikke det ble for mye.

 • Reply ina 9. januar 2011

  @Siri – sikkert ikke så dum idé å bruke bakepapiret, men poenget med å helle deigen tilbake i bollen er å få brettsiden opp igjen slik at deigen har lettere for å «utfolde» seg under bakingen hvis du skjønner hva jeg mener…:))

  Har enda ikke hatt et problem med at brødet klistrer seg til gryta. Jeg går bare lett over den med en klut (når den er avkjølt) for å få ut melrester…

  Ja, og gulrøtter…nam! Har akkurat laget en spelt variant, oppskrift kommer i dag…

 • Reply ina 9. januar 2011

  Ja ikke sant!!!!!

  Det er så morsomt at det er så mange som nå prøver å bake brødet!!! Supert atvdu videreformidler – oppskriften bør deles med så mange som mulig!!!

  Har tittet på dine bilder – lurer på om du skal forsøke med litt større bolle neste gang…. Men brødet så godt ut tross at deigen ble så vått….

  Har laget en spelt variant som ble veldig god, bilder og oppskrift kommer i løpet av ettermiddagen.

 • Reply Hanne 9. januar 2011

  Dette ER virkelig verdens beste brød. Jeg bakte i går, og opplevende en hel familie med stjerner i øynene.
  I dag har jeg blogget om min hengivelse.
  Takk for oppskrift!

  Deigen ble veldig løs og lot seg egentlig ikke brette. Resultatet ble likevel bra, men det var mye plunder for å få pakket deigen innunder bollen når den skulle hvile. Tips?

  Pludrehanneklem

 • Reply Siri 9. januar 2011

  Som min sønn på 16 år sa: Det var ufattelig godt mor, du kan bare masseprodusere dette! Jeg skremte livet av min sønn på 22 i går for da smalt lokket av bollen jeg hadde laget deigen i 🙂 Jeg la det den ildfaste forma med bakepapiret under, da slapp jeg klisset med å få brødet over fra papiret og i forma. Den beste bonusen er at forma er rein og kan bare settes inn i skapet igejen 🙂 Jeg brukte speltmjøl, en rest jeg hadde stående. Det var slikt mjøl som du kjøper og bare tilsetter vann og gjær. Det blei veldig godt, men jeg skal prøve meg frem med melsorter, hva med litt raspa gullrøtter??? 🙂 Ha en fin søndag!

 • Reply ina 8. januar 2011

  Hei Tove!

  Takk for det!!! Matprogram ja, det var en idé….

  Du må ikke nødvendigvis bruke en Le Creuset gryte. Hva som helst: må bare være ildfast og ha lokk – kanskje du har en pyrex form

 • Reply Siri 8. januar 2011

  Eg har heller ikkje ei gryte som passer, men nå står deigen på benken klar til i morgen tidlig. Tenkte å prøve å steike den i ei ildfast form med lokk som eg har 🙂

 • Reply Tove 8. januar 2011

  Du er superflink, alstå!!! Såg videoen din i går og konstanterte med at du kan starte ditt eige matprogram på TV!!!! Men du, eg har ikkje Le Creuset-gryte eller andre passande gryter med lokk til å setje i ovnen! Har du tips til kva eg kan bruke då????

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »