ELTEFRITT SPELTBRØD

eltefritt speltbrød

Jeg blir kjempeinspirert av å ha fått så mange fine tilbakemeldinger på videobloggen som jeg la ut på fredag. Har du ikke sett den enda kan du se den her. Mange som har lagt igjen kommentar (her på bloggen og på MPB´s facebook side) har også faktisk bakt no-knead bread i helgen med strålende resultater! Det er så gøy!!

Rakk du ikke å bake brød i helgen så er det heller ikke noe problem å lage brødet på ukedagene – lag deigen om kvelden før du skal legge deg (tar 2 minutter, helt sant!!) og gjør neste steg når du kommer hjem fra jobb eller senere på kvelden. Da har du nybakt brød til kveldsmat! Eller pakk den godt inn i et rent kjøkkenhåndkle så har du deilig ferskt brød til frokost neste morgen.

Jeg har også bakt i helgen. Inspirert av at så mange kastet seg inn i brødbakingen, tenkte jeg at jeg skulle  eksperimentere litt. Resultatet ble noen varianter av no knead bread. Samme prinsipp men forskjellige ingredienser. I går ble det hasselnøtt- og rosinbrød – i dag ble det speltbrød. Frøbrød ble det også, men den oppskriften skal jeg redigere litt før den legges ut… Ja, også laget jeg en cinnamon raisin bread variant….

for spelt varianten trenger du

 • 250g sammalt fin spelt
 • 250g sammalt grov spelt
 • 1/4 ts tørrgjær
 • 1 1/2 ts salt
 • 400 ml vann

Metoden er den samme som for no knead bread – følg videon eller les opprinnelig oppskrift på no knead bread her som også har mange forklarende bilder.

Kort sagt så gjør du følgende:

Bland alle ingredienser sammen, la det hvile 12-20 timer, brett det et par ganger, hvil igjen og bak i forvarmet ovn i forvarmet form. 30 minutter med lokk på 250C og 15 min uten lokk på 220C.

Neste uke tror jeg at jeg skal legge ut masse suppe oppskrifter slik at dere har noe godt til brødet….:)

eltefritt speltbrød

Kommentarer

 • Reply Marianne Johnsen 7. april 2013

  Hei Ina,

  Har tidligere laget et par av dine No-knead bread-varianter som er kjempegode. Har en datter som gjerne skulle hatt glutenfritt brød og lurer på om du har laget en slik variant?

  Har prøvd meg på en variant i dag, men den måtte stå veldig leeenge i ovnen og var ikke gjennomstekt.

  Er det noen som har noen tips til gode glutendfrie meltyper som egner seg til dette brødet? Og gjerne grovbrød-variant?

  mvh
  Marianne 🙂

 • Reply Anonymous 3. februar 2013

  Hei!
  Bare lurte på om du mener siktet spelt eller finmalt spelt?

  Takk på forhånd:)

 • Reply ina 26. januar 2011

  Hei Mona!

  Ina fra kjøkkentjenste bakte brødet i leirgryte – se her http://kjoekkentjeneste.blogspot.com/2011/01/inas-no-knead-bread.html

  Hun gjorde som du foreslår – la gryte stå i vann, sette den i ovnen og slenge deigen oppi når den er varm.

  Lykke til!

 • Reply Anonymous 26. januar 2011

  Hei.. spennende med dette brødet. Jeg tenkte å prøve en dag. Jeg har en slik leirgryte hjemme som knapt nok er brukt. I oppskriftboka som fulgte med, står det følgende om brødbaking i leirgryte: Man skal legge deigen i smurt form og sette den inn i kald ovn…
  I denne oppskriften skal man jo kaste deigen oppi den varme gryta..
  Tror du det går greit å legge leirgryta i vann og så inn i kald ovn. Så kan jeg ta den ut når det er 250 grader og hive deigen oppi?

  Fin video foressten:)

  Hilsen Mona

 • Reply ina 19. januar 2011

  Hei Ida!

  Jeg hadde en annen leser som lurte på det samme – hun skulle forsøke men jeg har ikke hørt hvordan det gikk.

  Jeg har liten erfaring med glutenfritt mel, men lurer på om jeg skal forsøke å lage dette brødet som glutenfri variant. Oppskriften er veldig takknemlig – det har ikke vært noe problem å utvikle andre varianter, så en glutenfri variant burde være mulig!

  Si fra hvis du får det til, jeg prøver jeg også!

 • Reply Ida Valborg 18. januar 2011

  Åh, brødene ser herlige ut! Tror du dette går med glutenfritt mel også?

  Jeg utdanner meg til kokk og har cøliaki, så forsker en god del på glutenfrie oppskrifter 🙂

 • Reply ina 13. januar 2011

  Hei Wenche!

  Takk!

  Ja du kan bruke en pyrex form – eller en leirgryte – eller en keramisk form. Den skal bare kunne tåle varmen og ha lokk!

  Min gryte ser ganske ille ut for tiden – det hjeper sikkert ikke at den nå har vært i ovnen ørten ganger, så det meste er nok ganske godt brent fast. Men det er kun på utsiden – innsiden er fin og ren :))

 • Reply knitnetty 13. januar 2011

  Hei! Så flotte brød du lager! Jeg skal prøve det ut, det er helt sikkert 🙂 Men jeg lurer på hvordan emaljerte jerngryter tåler behandlingen i ovnen? Blir de stygge? Går det like bra med en pyrex-form?
  hilsen Wenche

 • Reply ina 9. januar 2011

  Takk for tips anonym – nei – jeg hadde faktisk ikke oppdaget denne!

  Hei Annekari! Så koselig!! Vi har nettopp spist rødbete suppe med no knead bread laget med frø – mmm kjempegodt! Gled deg til middag i morgen!!!

 • Reply Quiltefia 9. januar 2011

  Hei!! Jeg fant bloggen din og videoen om brødbakingen!! Deig er satt!! Og jernkjele funnet fram. Så imorgen blir det brød til middag!! Jeg laget deig av hvetemel, men det er faktisk enda mer aktuelt med noe grovere. Med frukt og nøtter, veldig interessant!! Så takk for deling!! Hilsen Annekari:-)

 • Reply Anonymous 9. januar 2011

  Hei! Brødene dine ser deilige ut! Jeg har prøvd dem med stort hell.

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »