Eltefritt grovbrød med frø

Jada, jeg skal snart slutte – bare to varianter til så skal jeg la no-knead bread temaet ligge en stund…. For de som leser her om no-knead brød for første gang så kan jeg anbefale min lille videoblogg som jeg la ut på fredag, klikk  her.

Inspirert av at så mange kastet seg inn i brødbakingen i helgen har jeg eksperimentert og har bakt en vellykket rosin/hasselnøtt variant, spelt variant og nå en frø variant. Slik ser det ut når man skal eksperimentere med original oppskriften og prøve seg frem til nye varianter….

Frø varianten lagde jeg et par ganger. Og det er denne blandingen jeg ble mest fornøyd med. Som du ser så har jeg økt gjær og vannmengden når jeg tilsatte frø. Du trenger ikke å øke vannmengden – du får da en vesentlig tettere brød. Som sagt, jeg foretrekker denne varianten.

du trenger

 • 450g hvetemel
 • 50g kruskakli
 • 150g frø (jeg brukte 50g hver av lin- sesam- og solsikkefrø)
 • 1/2 ts gjær
 • 1 1/2 ts salt
 • 500ml vann

 

Fremgangsmåten er den samme for opprinnelig oppskrift på no-knead bread. Se videobloggen som jeg refererte til tidligere eller min aller første blogg innlegg om no-knead bread her.

Bland alle ingredienser i en skål og la det hvile 12 – 20 timer.

Etter 1.heving vil den se omtrent slik ut – ganske våt.

Hell den ut på et stykke godt melet bakepapir og brett den flere ganger til den begynner å holde på formen sin. La den hvile igjen og bak den i forvarmet ovn i forvarmet form, 30 min. med lokk på 250C og 15 min. uten lokk på 220C.

Resultatet blir spektakulært! Og ikke minst godt! I morgen kommer siste varianten min på no-knead bread – nemlig en cinnamon raisin no-knead-bread! Husets favorit!!

Kommentarer

 • Reply Carina 21. desember 2014

  Hei! Nydelige oppskrifter og masse inspirasjon! Prøver dette brødet nå, lurer på om 5dl væske er nok, synes ikke deigen ble våt nok da den hadde hevet ferdig….?!

  • Reply Ina Johnsen 25. desember 2014

   Hei Carina
   5 dl er nok, men når det er sagt kan du gjerne bruke mer. Min erfaring er at en våt/løs deig gir luftigere brød. Prøv med 5.5 dl neste gang.

 • Reply Mat på Bordet 8. mai 2012

  Å så spennende!

 • Reply _Peliroja_ 7. mai 2012

  Hei! Jeg har akkurat satt min første deig av dette brødet og er super spent på hvordan dette blir. Jeg forsøker meg på et av sammalt rug med solsikkekjerner i, men skal definitivt teste flere av kombinasjonene!! 🙂

 • Reply ina 12. mars 2011

  Hei Olasva!
  Nei, det må ikke være en jerngryte så lenge den er ildfast og har lokk.
  Så hyggelig at du er fan av MPB – ser at du også skriver blogg, legger deg til min bloggliste. Lykke til!

 • Reply olasva 12. mars 2011

  må man ha en jerngryte? går det greit med en keramikkform? forresten så er jeg en stor fan!

 • Reply ina 12. februar 2011

  Jeg kjenner ikke til ultra serien fra tupperware. Hvis den er ildfast så er det ikke noe problem. Holder den på varmen som en jerngryte så vil den fungere like godt.

 • Reply Anonymous 11. februar 2011

  Hei!
  Tror du man kan bruke ultra serien til tupperware å steke brødet i?
  Skal prøve å bake dette brødet i helgen.

 • Reply ina 30. januar 2011

  Hei Mona!

  Så gøy at du er hekta – det er jeg også nemlig 🙂
  Eneste varianten jeg har laget helt uten hvetemel er spelt varianten. Men bare sett i gang og forøk du! Det er ikke sikkert du vil trenge mer vann. Nå som du har laget brødet en del ganger ser du hva slags konsistens deigen skal ha når du blander den sammen. Bruk 400ml vann først og tilsett litt til hvis du synes deigen blir fo tørr. Lykke til!!
  Hører gjerne hvordan det har gått.:-)

 • Reply Anonymous 30. januar 2011

  Hei Ina… jeg har nettopp oppdaget brødene og er helt hekta:) Jeg har prøvd 4 av de.. Det jeg lurer på er om du har prøvd å bake uten hvetemel, med bare eks. sammalt grov og fin hvete? Jeg tenker type brød som passer for en som vil passe vekta? Må jo være mulig ved at man øker vannmengden vel? Tror jeg skal prøve etterpå forresten.. Takk for at du bringer dette brødet ut til folket:)

  Hilsen ;Mona

 • Reply Maria A.L. 29. januar 2011

  Takk for raskt svar, da gleder jeg meg til å se resultatet i morgen! 🙂

 • Reply ina 29. januar 2011

  Hei maria!
  Det stemmer, jeg bløtlegger ikke frøene før. Oppskriften har 100ml ekstra veske i forhold til opprinnelig brød oppskrift nettopp pga frøene. Jeg bruker ikke iskaldt vann, et sted mellom kaldt og lunkent…
  Lykke til!

 • Reply Maria A.L. 29. januar 2011

  Hei! Har et par spørsmål før jeg går til verks med mitt første no-kneadbrød. 🙂 Stemmer det at du ikke bløtlegger frøene før du baker med de? Er det nok væske i deigen slik at de sveller nok før steking? Og, bruker du kaldt eller lunket vann? 🙂

 • Reply ina 20. januar 2011

  Hei!

  Tusen takk for info – det er super greit å få vite hva andre finner på!
  Det overrasker meg ikke at man kan hoppe over siste ledd – oppskriften er så takknemlig at det nesten ikke går an å gjøre feil. 🙂
  Her hjemme baker vi også brød regelmessig nå og har også kuttet ut brød kjøpingen! Kjøpe brød smaker liksom ikke det samme lengre…
  Jeg har tilgode å få mannen min å bake brød – vi har gjort noe fremskritt i og med at han kan ovn rutinen. Nå må jeg bare få han til å blande deigen om kvelden, eller kanskje jeg skal få barna til gjøre det…
  Kudos til deg som har tatt seg av familiens brødbaking!

 • Reply Anonymous 19. januar 2011

  Hei! Qult med videoblog! Et tips til de som utforsker dette:
  Jeg har bakt slike brød daglig siden i sommer – vi har helt kuttet ut å kjøpe brød. Som mann får en lit krdits for dette…;-)

  Men – som mann har jeg også forenklet prosessen. Jeg hopper over hele prette og vente sekvensen. Etter 12 til 20 timers heving, «kaster» jeg deigen direkte fra bollen og opp i den varme gryta. Steker i vel 30 min på 260 grader m lokk og så vel 15 min på 220 grader u lokk.

  Det blir supert brød hver gang!

 • Reply ina 17. januar 2011

  Herlig!
  Tror jeg må finne på flere varianter…:)

 • Reply polkadot 17. januar 2011

  jeg er frelst!
  …og i gang med det grove;-)
  C

 • Reply ina 13. januar 2011

  Hei Bjørg!

  Ja, det kan du være sikker på – man blir fort hekta….

  Så gøy at brødene blir bra, bare vent til du får smake kanel/rosin varianten…:))

 • Reply Bjørg 13. januar 2011

  Grovt frøbrød nettopp kommet ut av ovnen, ser veldig bra ut, om jeg må få si det selv, kanel/rosin brød er neste på vei inn i ovnen. Gleder meg veldig til prøvesmaking:-) Kjenner at dette kan jeg bli hektet på:-)

 • Reply ina 11. januar 2011

  Hei BB

  Formene kjøpte jeg i Frankrike fra http://www.panibois.fr

  Gøril´s bok har jeg dessverre ikke, jeg får smugtitte neste gang jeg er i bokhandel 🙂 Takk for tipset!

  Og lykke til med brødbakingen!

 • Reply Anonymous 11. januar 2011

  Hei

  Jeg lurte på hvor du får tak i de fine papirformene som du brukte i din mormors sirups kake.
  Spennenede med alle de gode oppskriftene på brød,men ta også en titt på Annas brød i boken til Gøril Viker-leve livet s 49.
  Jeg skal prøve meg på dette,flott video du har laget.
  Hilsen BB

 • Reply ina 11. januar 2011

  Så bra!
  Jeg kan bare anbefale brødet på det varmeste!! Enkelt å lage og å så gode resultater!!
  Happy baking!

 • Reply vegetarbloggen 11. januar 2011

  Dette så jo fantastisk ut! Har kjempelyst å prøve meg på det. Med veganer i huset er det best for meg å bake brød selv, og slike blogginnlegg inspirerer veldig 🙂

 • Reply ina 10. januar 2011

  Ja, jeg er rett og slett blitt bitt av bake brød basillen…:))
  Håper det smitter!!

 • Reply sigrid 10. januar 2011

  Så bra at du utforskar..

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »