Annonse
Ny bok: Eltefri bakst. Klikk her for å lese mer om boka.

Eltefritt kanel- og rosinbrød

Eltefritt kanel- og rosinbrød

Min kjære har en historie med cinnamon raisin bagels. Mens vi bodde i London stakk han hver morgen innom Starbucks ved jobben og kjøpte en kaffe og en cinnamon raisin bagel – med cream cheese. Han var så fornøyd med den «sunne» frokosten sin og gledet seg nærmest å dra på jobb grytidlig hver morgen. Det var den gode starten på en lang, hektisk og stressende dag.  Sunn?? Jo, du skjønner, siden bagelen var brun trodde han at den var sunn… Jeg skulle aldri fortalt han at det var kanelen som gjorde den brun og ikke grove meltyper. Etter det ble det bare kaffe…

Tross misforståelsen er cinnamon-raisin bagel fortsatt en slager her hjemme. Når jeg var barn og vokste opp i USA så var cinnamon raisin bread det beste vi kunne få til frokost. Gjerne toastet og med en stor klatt smeltende smør eller cream cheese på toppen.

Med tanke på dette lurte jeg på om det var mulig å lage en eltefritt kanel- og rosinbrød variant. Jammen sa jeg smør – eller var det cream cheese?

Her har du oppskriften på eltefritt kanel- og rosinbrød som ikke er for søt (kun 2ss sukker) men kan allikevel nesten regnes som en kake…

Eltefritt kanel og rosinbrød – 1 brød
 • 500g hvetemel
 • 1/2 ts gjær
 • 1 1/2 ts salt
 • 150g rosiner
 • 200ml melk (jeg brukte lett)
 • 200ml vann

 

strø:
 • 1 ss kanel
 • 2 ss sukker

 

Hvis du ikke har laget eltefritt brød før, anbefaler jeg at du ser på denne videon jeg har laget her. I mitt første innlegg av no-knead bread som du finner her finner du også en mer tydelig forklart fremgangsmåte med illustrerende bilder.

Kort fattet, så gjør du dette: Bland allle ingredienser (bortsett fra kanel og sukker) i en bolle. La det hvile, tildekket, på kjøkkenbenken 12 – 18 timer.

Den vil da omtrent se slik ut. Bland sukker og kanel sammen i en liten skål. Hell deigen over på kjøkkenbenken som du har dekket med et stykke bakepapir godt strødd med mel.

Strø litt av sukker/kanel blandingen over deigen.

Brett deigen en gang.

Strø med kanel/sukker blandingen.

Brett igjen. Strø. Brett. Strø….osv til du ikke har mer sukker/kanel blanding igjen.

Legg den med brett siden ned og la den hvile ytterlig to timer. Legg den så i forvarmet gryte i forvarmet ovn og stek 30 minutter med lokk på 250C og 15min uten lokk ved 220C.

Pga sukkeret så har deigen lettere for å bli brent – du kan gjerne dekke toppen med noe bakepapir de siste 15 minuttene. Det kan også hende at pga sukkeret så vil brødet brenne seg litt fast i gryta. Bruk en kniv til å løsne den forsiktig fra sidene. Brødet bør dette ut av gryta når du snu den opp ned.

Nå er jeg ferdig med å skrive om eltefritt brød for en liten stund. Det vil ikke si at jeg ikke fortsetter å bake brødet, for det gjør jeg. Nesten hver dag. Og alle her i huset nyter godt av deilig hjemmelagd brød.

Det finnes mange gode eltefrie oppskrifter her på bloggen – bruk søk funksjonen på forsiden av bloggen og søk etter eltefritt.

Kommentarer

 • Reply Grove vafler med kanel og rosiner - Mat På Bordet 6. februar 2019

  […] var derfor også naturlig å bake eltefritt kanel- og rosinbrød som også ble en stor favoritt her hjemme. Og på […]

 • Reply De mest populære oppskriftene i 2018 - Mat På Bordet 31. desember 2018

  […] i sommer. Mine favoritter ligger i denne listen allerede, men det er en som ikke er med – eltefritt kanel- og rosinbrød er gjenganer hjemme hos […]

 • Reply Eltefritt sjokoladebrød - pain au chocolat med en vri - Mat På Bordet 23. mai 2018

  […] du glad i sjokolade og er du glad i brød så er dette midt i blinken for deg. Helt siden jeg lagde kanel rosin varianten av eltefritt brød har en sjokolade variant ligget og ulmet.  Jeg var veldig spent på å se om […]

 • Reply Cynthia 8. august 2015

  Brødet ut av ovnen nå og alt er bare en fantastisk nytelse for sansene: lukten, utseende og smak. Pain au chocolat i morgen! Gjengen gleder seg 🙂

  • Reply Mat På Bordet 8. august 2015

   Herlig Cynthia! Kanel- og rosinbrødet er også en av våre favoritter – den er så digg <3
   Gled deg til pain au chocolat!!
   Og takk for tilbakemelding. elsker å høre at oppskriftene brukes 🙂

 • Reply Marte Bleken 30. juni 2015

  Er det ikke smør i deigen?

 • Reply ina 9. mai 2011

  Ja, Tale, tenker det ble en strålende start på søndagen!!
  Denne varianten er bare såååå god! Absolut favoritten her hjemme!!

 • Reply Tale 9. mai 2011

  Takk for en helt super oppskrift! Denne kombinasjoene er rett og slett fenomenal. Jeg etterhevde brødet i kjølesakapet over natten og lot det så på benken mens ovnen ble varm og fikk dermed hærlig brød til (litt sen) søndagsfrokost.. Helgelykke 🙂

 • Reply ina 26. april 2011

  Velkommen til NKB verdenen!! 😀
  Så gøy å høre at enda en er «hekta».

  Brødet egner seg veldig godt for frysing, enten ferdig skjært i skiver eller som hele eller halve brød. Setter du den litt i ovnen igjen får den i tillegg sprø skorpe.

  Brødet går ganske så fort unna her hjemme, men jeg oppbevarer stort sett brødet pakket godt inn i et rent kjøkkenhåndkle.

 • Reply meandmybigproject 26. april 2011

  Jeg er helt FORELSKET i no-knead-brøødet. Bakte mitt første (og andre og tredje) i påsken. I dag skal jeg prøve denne varianten og rundstykkene. TAKKER i mengder for den flotte videoen, som hjalp meg ta startskrittet. Kan du, som er så erfaren, fortelle noe om holdbarheten på dette brødene, frysing o.l. Hvordan oppbevares de best? Kanskje i et eget innlegge? ( p.s. jeg bruker en tupperware ultraplus og steker på varmluft på 220 grader (for formen tåler ikke mer) og det fungerer strålende. 🙂 )

 • Reply ina 23. mars 2011

  Hei Ingunn!
  Skjønner utroooolig godt at dette er favorittbrødet 😀 Farlig det derre…:D

 • Reply Ingunn 22. mars 2011

  Hei! Dette har nå blitt mitt favoritt brød! Klarer meg ikke uten det 🙂 Holder seg godt i flere dager gjør det også, men det forsvinner fort …

 • Reply ina 9. februar 2011

  Det smaker veldig godt med cream cheese (philadelphia ost) eller bare smør synes jeg. En leser sa hun spiste det med brunost. Kanskje også honning hadde vært godt…

 • Reply Camilla 9. februar 2011

  Jeg har lyst å prøve dette brødet til helgen, men har du noe pålegg på det eller spiser man det bare uten noe??:)

 • Reply ina 8. februar 2011

  Å så hyggelig!!
  Har du sett dagens innlegg? No knead pain au chocolat eller sjokobrød som det kalles her hjemme. Kanskje broren din får en ny favoritt….

 • Reply Karoline 8. februar 2011

  Bakte dette brødet i dag/går og det smakte helt utrolig godt… broren min påstod det var det beste brødet han noen gang hadde smakt! Har bakt frøvarianten din også:) No-knead-bread er genialt. Håper det kommer flere varianter! Jeg skal i alle fall fortsette å bake brød på denne måten! Tusen takk Ina!

 • Reply ina 31. januar 2011

  Flott!!

 • Reply Sumaira 31. januar 2011

  Tusen takk for det utfyllende svaret! ;D Dette brødet skal prøves ut snart 😉

 • Reply ina 30. januar 2011

  Hei Sumaira!
  Takk skal du ha!
  Du må ikke bruke gryte, men det er en del av konseptet og vil gi deg en utrolig sprø skorpe.
  Jeg hadde nok bakt det i en form slik at den ikke flyter for mye utover og blir for tynn. En leser brukte vanlig brødform og dekket med alu folie – hun fikk gode resultater!
  Ellers kan du kan bruke hva som helst av ildfast form hvis du ikke har en jerngryte liggende – glass eller keramikk form eller kanskje en leirgyte?
  Lykke til!

 • Reply Sumaira 29. januar 2011

  Heisann =)
  utrolig fin blogg du har =) det frister veldig med cinnamon raisin brødet! men jeg lurte på en en ting, må man bruke gryte til dette brødet her, eller kan man forme brødet som man vil og legge det i ovnen?

 • Reply ina 17. januar 2011

  Wow! Ja, det var en inspirende kombinasjon!!

 • Reply Johanne Brekkevold 17. januar 2011

  Utrolig godt Ina!!!Spesielt med blåmuggost på.

 • Reply ina 13. januar 2011

  Heii AnneK!

  Ja, høres ut som brødbakingen er blitt til et familieprosjket – morsomt!
  Du har helt rett – det er så mye man kan lage, det går ikke an å gå tom for ideer når man skriver om mat, det kan jeg si deg.
  Utrolig morsomt at så mange har plukket opp brødoppskriften og at det er så mange som baker!! Man kan virkelig begynne å snakke om en brødbølge…

 • Reply Quiltefia 12. januar 2011

  Hei igjen!! Deigen jeg satte igår, måtte min kjære bake ferdig!! Så nå har vi akkurat smakt på rosinbrødet og det ble kjempegodt!! Som du sa, som rosim/kanel bagel. Jeg har bakte bagels selv noen ganger for en del år siden. Det er jo egentlig også ganske morsomt!! Koke og så steke…… Mye gøy man kan lage!! Men ikke hele tiden for da blir man fort for tykk. Takk for at du satte igang denne bølgen!! AnneK:-)

 • Reply ina 12. januar 2011

  Hei Bjørg og Mette!

  Så hyggelig at dere fant frem til mat på bordet!!

  Takk for kommentarer og lykke til med brød bakingen Bjørg!

 • Reply Mette 12. januar 2011

  flott blogg du har! Har lagt meg til som folger og gleder meg til mere inspirasjon!

  ha en fin dag!

 • Reply Bjørg 12. januar 2011

  Jeg kom over bloggen din i går via Trines mektige matblogg, jeg sitter nå å tripper på jobb for å komme meg hjem for å prøve dette.
  Må innom ett sted på veien å finne jerngryte eller lignende, er ivrig hobby brød-baker og spent på å prøve dette brødet. Flott blogg du har:-)

 • Reply ina 12. januar 2011

  Tusen takk! Ja, fikk mange nye lesere når Trine linket…:))

  Veldig hyggelig at du lenker til bloggen min – takk!

 • Reply Lektorspire 12. januar 2011

  Åh, for ein fin blogg!!! Eg kom over den når «Trines mektige matblogg» linka til deg. Brukte heile kvelden i går til å bla meg bak i arkivet, medan eg vart meir og meir inspirert! Eg håpar det er greit at eg lenker til deg på bloggen min! 🙂

 • Reply [kjøkkentjeneste] 12. januar 2011

  Det var akkurat det jeg gjorde! Det vil si brettet og brettet og tilsatte litt mer mel. Ser så spennende ut!

 • Reply ina 12. januar 2011

  Hei Ina!

  Ja jeg har varmluftsovn – men det spiller ingen rolle hva du bruker. Det er gryta di som kommer til å fungere som ovn 🙂

  Oppskriften er utrolig fleksibel så det er ingen problem å regulere væske i forhold til meltype. Ser du at den blir for våt når du gjør neste steg (bretting) bretter du bare oftere til du har en litt fastere deig.

 • Reply [kjøkkentjeneste] 12. januar 2011

  Hei igjen Ina. Jeg har bestemt meg for å bruke leirgryte, til jeg får meg en skikkelig Le Creuset. Deigen ligger på benken og hviler i dette øyeblikk. Jeg lurer på en ting til: bruker du varmluft eller ikke?

  (Forresten tilsatte jeg litt mer vann, siden melet mitt, som er fra Danmark, suger mer væske enn andre meltyper. Mulig det ble litt for løst, men det ser greit ut.)

 • Reply ina 12. januar 2011

  Hei Anne K. !
  Så moro! Cinnamon raisin varianten kan absolut anbefales!! Den er etterspurt her i hjemmet igjen, så den blir nok laget til helgen skal du se…

  Ja, mange som har plukket opp oppskriften om no-knead bread. Jim Lahey kom med den allerede i 1996 og siden den gang så har mange både blogget og skrevet om den! Han har også utgitt bok imellomtiden! Må ta en titt på den ved neste anledning….

 • Reply Quiltefia 11. januar 2011

  Hei!! Jeg har laget grunn-brødet med bra resultat!! Nå skal jeg sette denne rosin varianten før jeg legger meg!! Morro!! Takk for at du deler!! Jeg så forresten at andreas Viestad har skrevet om dette i Dagbladet for en stund siden, og jeg er igrunnen litt forundret over at han ikke nevner opprinnelsen. Han sier han har lest seg til oppskriften, men ikke hvor. AnneK:-)

 • Reply ina 11. januar 2011

  @ Ina – yepp, ikke noe annet å gjøre enn å prøve den «nye» metoden – du må fortelle meg hvordan det gikk!!

  @mamma til 3 – he,he du er den andre som nå forteller om en veldig kresen brød spiser som bare elsker no knead bread! Så gøy!

 • Reply Mamma til 3 11. januar 2011

  Og det smakte fantastisk, og så flott ut i tillegg. Akkurat nå sitter husets mest kresne brødspiser og spiser det, OG han likte det!! Utrolig. Da blir det ny deig i kveld:)

 • Reply [kjøkkentjeneste] 11. januar 2011

  Nettopp! Det var godt svar. Enten lang eltetid eller lang hevetid. Ikke kombinasjon av kort hevetid og lite gjær/lite hevetid.

  Da tror jeg at jeg forsøker med leirgryta – for dette så rett og slett uimotståelig ut! Tusen takk for utfyllende svar. 🙂

 • Reply ina 11. januar 2011

  Hei Ina!

  Ja, du må bare prøve. Jeg klarer ikke å velge en favorit, men cinnamon-raisin varianten er noe for seg selv!!

  Når det gjelder gryta di, så kan du selvfølgelig bruke le creuset ´en din – antar at når du mener den er wok formet at den ikke har flat bunn? Blir bare en litt annerledes form på brødet ditt. Vet ikke hvor stort ditt er da – men le creuset er Ø24cm og det er en fin størrelse for denne mengden deig. Er woken din mye større så ville jeg vurdert å øke mengde deig og se iden litt an… Leirgryten din egner seg godt – gryta skal inn i kald ovn og varmes opp med ovnen før du setter inn deigen.

  Ja, elting blir erstattet av lang heve tid. Elting er en måte å få gluten molekylene i gang, men lang hevetid gjør det samme. Denne deigen er faktisk umulig å elte fordi den er så våt – veldig mye vann i forhold til mel. En våt deig gjør at gluten molekylene er mer mobile og den lange hevetiden gir de tiden de trenger for «å komme i posisjon» – uten elting.

  Så ja, teorien din er riktig, men denne metoden er enklere…synes jeg da… Og nei, ikke tilsett mer gjær!
  Hevetiden bør ikke kortes ned, det er den som gjør at brødet får lov til å utvikle en god struktur og ikke minst smak…

  Jeg kommer aldri til å bake brød som krever elting lengre.:)Etter å ha eksperimentert over helgen er jeg overbevist om at alle brød kan gjøres ved hjelp av denne metoden. Jeg har kun tilsatt ekstra gjær i oppskriftene hvor jeg tilsatt tyngre ingredienser : nøtter og frø for eksempel. Og så lenge jeg passet på å ha våt nok deig og lang nok hevetid så ble resultatene strålende. Lurer på om ikke jeg skal forsøke no-knead-boller…..:))

 • Reply [kjøkkentjeneste] 11. januar 2011

  Jeg må si jeg begynner å bli svært fristet til å bake brødet ditt, Ina. Spesielt dette siste ser helt fantastisk godt ut! Jeg er gal etter gjærdeig og kombinasjonen sukker og kanel, så dette skal jeg prøve å lage til helgen. Et par spørsmål: Jeg har bare en Le Creuset-gryte som er rund i formen, nesten wok-aktig, om du skjønner. Jeg regner med at den ikke vil egne seg så godt. Imidlertid har jeg en leirgryte, men den skal egentlig settes inn i kald ovn – har dette noe å si? Et spørsmål til; Du bruker lite gjær og lang hevetid. Er det noen sammenheng mellom dette og det at brødet ikke skal eltes? Elting (slik jeg har forstått det) frigjør gluten, slik at brødet blir svampaktig. Vet du noe om sammenhengen? Kan man tilsette litt mer gjær for å korte inn på hevetiden, eller vil dette påvirke konsistensen? (Prøver å sortere tankene her, for jeg har nettopp funnet ut – etter å ha bakt brød i et år – at laaaang eltetid er avgjørende for å få et brød med store lufthuller, slik man ser på surdeigsbrød. Men nå ødelegger du jo hele teorien min! 😀

 • Reply ina 11. januar 2011

  Takk Helena!

  Ja, dette blir spennende mamma til 3….:))

 • Reply Mamma til 3 11. januar 2011

  Brød i ovnen nå! Er spent på resultatet:)

 • Reply Helena Ljunggren 11. januar 2011

  Snyggt bröd!

 • Reply ina 11. januar 2011

  Flott!
  Lykke til!!

 • Reply Ellen 11. januar 2011

  Fantastisk med så mange varianter! Nå skal jeg også prøve 🙂

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »