Soupe à l´oignon – løksuppe med oste krutonger

Det har blitt så mye brød på oss i det siste med no-knead bread eksperimentet at middags valgene har fallt på supper. Salat hadde også vært godt, men det er januar, så det blir suppe.En all time favorite her i huset er den klassiske løksuppen. Masse løk som stekes langsomt i litt smør og olje, litt timian og konjakk for smak og en god kylling kraft ( eller grønnsaks kraft) er alt du trenger. Litt salt og pepper også selvfølgelig. Prikken over i´en er enkle selvlagte oste krutonger, laget av ditt hjemmebakte no-knead-bread. Har du ikke bakt brødet enda så kan du følge denne lille videoen her eller finne oppskrift med mange forklarende bilder her.
Du kan selvfølgelig også lage krutonger av annet brød, men jeg anbefaler virkelig å lage no-knead-brødet.
for 4 porsjoner løksupper trenger du
8 mellomstore gule løk
2-3 kvister timian + noen blader for pynt
1 ss konjakk (kan sløyfes)
1ss mel
1.5 liter god kylling eller grønnsakskraft
litt smør og olje til steking
for krutonger trenger du
noen skiver godt brød (kan gjerne være fra gårsdagen)
raspet ost – gjerne gruyère eller annen skarp ost
Del løkene i 2, skrell og skjær i strimler. Smelt 1 ss smør og noen ss olivenolje i en stor tykkbunnet gryte og ha løken oppi. Løken skal stekes på svak varme – de skal ikke få farge. Lag gjerne en cartouche (et stykke matpapir klippet til grytens størrelse, fuktet med vann og vrengt som en klut) for å legge over løken og sett lokk på gryta. La det surre en 30 minutters tid (sjekk og rør innimellom) til løken er helt myk. Kast cartouchen. Tilsett 1 ss mel og rør det rundt. La det steke 1 minutt. Ha opp i konjakk, rør. Ha opp i kraften og la suppen småkoke ca. 15 minutter. Smak til med salt og pepper.
Mens suppen koker kan du lage krutonger. Skjær skiver av brødet og toast de. Enten i toaster eller ovnen. Ha på godt med ost og sett de i ovnen til osten smelter og de begynner å få litt farge. Skjær de opp i ruter.
Server suppen med krutonger ved siden av slik at man kan velge å ha de i suppen (som jeg synes er best) eller ved siden (som barna synes er best). Bon Appétit!

Kommentarer

 • Reply ina 13. januar 2011

  Tusen takk Odin!
  Så morsomt at du fant frem til bloggen og kastet dg inn i «brødbølgen» !
  Lykke til med brødet, gleder meg å se bilder!

 • Reply Odins lille hjørne 12. januar 2011

  Så var det brødbakertid ..Har nå brødet i ovnen, men jeg bruker kjeramik.. skal legge bilder på bloggen min når brødet er ferdig! Har lagt meg som følger, for du har en fantastisk innholdsrik og flott blogg,med masse hærlige oppskrifter, og jeg kommer til å legge link til deg fra min blogg! Denne bloggen må alle bare se.. :0)
  Klem fra odin

 • Reply ina 12. januar 2011

  @ Bondekona – Fantastisk! Det minner meg på at jeg skal legge ny deig jeg også..:)
  Takk for at du skriver og linker til bloggen min – så koselig blogg du har! Tror jeg må opprette en bloggliste til – koselige blogger…..

  @Henriette – yes, løksuppe! digg,digg! Og hummus, ja, også en av mine favoritter. Har dessverre ikke vært i Libanon, sikkert verdt turen bare for å kunne spise hummus med myke lefser…:)

 • Reply Concept Interiors 12. januar 2011

  Yes, endelig løksuppe!Er stor fan, og skal helt klart prøve denne:)Digger hummus også, som jeg ser du har et innlegg om. Har vært mye i Beirut, og spist ekte, god hummus og myk lefse, anbefales:)

 • Reply Bondekona 12. januar 2011

  Endelig har jeg laget brødet!
  Kjempegodt!-ny deig står på benken.
  Takk.
  Og jeg har skrevet og linket på bloggen min.
  🙂
  Ha en fin dag.

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »