Eltefrie baguetter!

Etter en dags pause klarer jeg ikke å  la være å skrive om denne fantastiske oppskriften fra Jim Lahey for no-knead bread. Etter at en god venninne fortalte meg at han faktisk hadde gitt ut bok søkte jeg litt videre på nett og så at han også har brukt no-knead prinsippet for å lage baguette, eller stecca som han kaller det. Genialt! Han forelsår å «toppe» brødene med cherry tomater, oliven eller hvitløksfedd, litt olivenolje og havsalt. Jeg tenker det hadde også vært godt med soltørkede tomater eller hvitløk´s confit. Du kan selvfølgelig la være å «toppe» baguettene med noe som helst – litt olje og litt salt smaker også godt!

Prinsippet er det samme som for no-knead bread. Har du ikke laget brødet før anbefaler jeg at du ser filmen min her, elller du leser om fremgangsmåten her. Innlegget er godt illustrert med bilder.

du trenger

 • 500g hvetemel
 • 1 1/2 ts salt
 • 3/4 ts sukker
 • 1/4 ts tørrgjær
 • 400ml vann

 

Bland sammen det tørre, tilsett vannet og rør sammen med en stor skje eller lignende. Dekk til og la deigen hvile på kjøkkenbenken 12 – 18 timer.

Hell deigen ut på godt melet bakepapir. Brett flere ganger til du merker at deigen blir litt fastere og holder noe på formen.

Legg deigen brettsiden ned i en stor bolle (deigen trenger nok plass til å heve)  og fordel litt olivenolje på toppen av deigen med fingrene. Strø over litt hav salt. Jeg gjorde dette på kjøkkenbenken og satt bollen over deigen slik jeg viser i videoen. Sett ovnen din på 250C etter 90 minutter hevetid.

Når deigen har hvilt i ca. 2 timer – den skal da nesten være dobbel så stor – deler du den i 4. Strekk hver del til lange stenger (ikke lengre enn bakeplaten din…) og legg de på et bakebrett dekket med bakepapir. Deigen er klissete og stengene vil være ujevne – det gjør ingenting. Fordel cherry tomater eller oliven eller annet godt på deigene, pensle med olivenolje (eller bruk fingrene igjen) og strø over litt havsalt.

Sett bakeplaten i ovnen, midrste/nederste rille og bak 15minutter til de gylden brune. La de avkjøle noen minutter på platen før du legger de over på rist.

Blir baguettene myke, kan du legge de tilbake i varm ovn et par minutters tid for å få sprø skorpe igjen.

Kommentarer

 • Reply Mat på Bordet 21. desember 2011

  Herlig!
  Skal si du er produktiv også – kaster deg inn i oppskriftene med det samme:))
  Veldig hyggelig at du la igjen en kommentar – lurer alltid på hvem det er der ute som leser…:))

 • Reply Kine 16. desember 2011

  Jeg er forelska i bloggen din!
  Jeg snublet over den «by accident» i går, og laget sellerirotsuppe med parmaskinke til middag, sjokopepperkakecookies som jeg skal ha med i bursdag i kveld og no-knead brødet med rug i tok jeg akkurat ut av ovnen. Jeg kjørte dobbel dose, pluss at jeg tok i grovhakkede valnøtter, solsikkefrø og doblet mengden linfrø. Nam!

  tusen takk! LYKKE!

 • Reply Mat på Bordet 7. september 2011

  Så bra at det smakte!!

 • Reply Nina Taraldsen 7. september 2011

  Supergodt, og takk for en fantastisk matblogg!

 • Reply ina 22. april 2011

  Helt enig – det er en god følelse å kunne bake brød som er så luftig og smaker så mye bedre enn vanlig kjøpebrød!
  Foccacia er en srålende idé! Lurer på om ikke jeg skal forsøke det selv!

 • Reply Elanda 19. april 2011

  God ettermiddag!
  Tror du denne oppskriften kan benyttes i langpanne som en utgave av foccacia? Har forsøkt meg på vanlig utgave, spelt og rosin/kanel i jerngryten min. Jeg brukte aliminiumsfolie i tillegg til lokket slik du anbefalte, og det funker super bra! Alle varianter går ned på høykant her i familien. Deilig å kunne lage sitt eget brød og faktisk få det til!

 • Reply ina 3. februar 2011

  Supergod idé!! Tenker at det smakte ja!!

 • Reply vildesen 3. februar 2011

  Nå har jeg prøvd denne no-knead-varianten også og jeg er nok en gang superfornøyd!

  Brukte oljen fra et fetaost-glass (slike marinerte fetaostbiter fra Arla) på baguettene. Det gav en veldig god smak og lekker skorpe med urtebiter.

 • Reply ina 25. januar 2011

  Ja, jeg tenkte jeg skulle spørre deg om du hadde forsøkt – rud variant kommer snart :))

 • Reply Sprellblogg 25. januar 2011

  Hei Ina!

  nå er jeg også på mitt fjerde brød og skal snart teste baguettene dine. De ble så fine og det er superdeilig å ha få så godt brød, så lett!!

  Hege

 • Reply ina 17. januar 2011

  Så bra!!
  Marinert hvitløk hørtes kjempegodt ut!!
  Takk for tilbakemelding!!

 • Reply Anonymous 17. januar 2011

  Jeg ble inspirert og fristet til å prøve meg på no-knead baguettene – de var bare helt utrolig gode.
  Det blir helt klart ikke siste gang. 🙂

  Jeg toppet med marinert hvitløk, oliven, tomater og enmed bare krydderolje og salt. Favorittene hos oss ble tomater og hvitløk.

 • Reply ina 17. januar 2011

  Ha,ha, herlig!!! Veldig hyggelig å høre at brødet slo an både hos de som har levd lite og lengre…:))

  Takk for tilbakemelding vedr. steking uten lokk – ante meg at det ville være godt. Skal kjøre en test og steke brød i gryte og en i form og sammenligne…

 • Reply Anonymous 16. januar 2011

  Takk for svar 🙂 Nå har jeg prøvd å lage grovbrødet ditt uten gryte. Hadde deigen i en 22 cm springform og stekte det i 45 min. Skorpa ble ikke like sprø og god som på baguettene, men det skyldes nok også at jeg burde stekt det litt lenger. Men brødet var fantastisk godt likevel. Hadde ikke så mye kruskakli igjen som du hadde brukt i oppskrifta di, så jeg brukte litt havregryn istedenfor.

  En liten kompis vi hadde på besøk hadde følgende dom etter to tykke, gode skiver med godt, halvsmelta smør på: Det er det beste brødet jeg har spist i mitt liv! 🙂

  Jeg har levd «litt» lenger enn han og må nesten si meg enig 🙂

 • Reply ina 16. januar 2011

  Mmmm ja, finhakket løk hørtes godt ut!

  Brødet blir nok godt, stekt på vanlig måte også – ville anbefale å ha den i form for deigen er ganske våt og vil spre seg. Poenget med formen (og at den er glo varm når du setter inn deigen) er at den fungerer som en ovn. Det er mye vann i deigen og en tett form holder på dampen mens brødet steker som igjen gir en sprø skorpe.

  Steker du uten form hører jeg gjerne fra deg om hvordan resultatet ble!

 • Reply Anonymous 15. januar 2011

  Lagde disse i dag, og de ble nydelige!! Hadde finhakka hvitløk i oljen før jeg hadde den på baguettene – nam nam 🙂 Har ingen gryte å putte i steikovnen, så jeg har lyst til å prøve å steike brødet på vanlig måte. Hva tror du om det?

 • Reply ina 15. januar 2011

  Yepp, Hulselbrot=Kletzenbrot – tror jammen jeg skal lage det til neste jul jeg også ! 🙂 Takk for tipset!

 • Reply Lektorspire 15. januar 2011

  Hei igjen! Mysteriet er oppklart! I dagmorges spurte eg hjå den lokale bakaren min og dei kalla det «Hulzelbrot», noko som ser ut til å vere det same som Kletzenbrot. Namna varierer gjerne frå region til region.

  Tusen takk for god hjelp! Det er herved ført opp på lista over kva eg må bake til jul til neste år! 🙂

  Ha ein fin laurdag!

 • Reply ina 14. januar 2011

  Eller kanskje det var Kletzenbrot? se
  http://einfachguad.wordpress.com/2010/12/05/kletzenbrot/

 • Reply Lektorspire 14. januar 2011

  Det kan godt hende det var Stollen men utan melis på toppen og enda tettere. Mest sannsynleg kan ein berre bruke oppskrift på Stollen for så å tilsette meir frukt og nøtter enn oppskrifta tilseier. 🙂

 • Reply ina 14. januar 2011

  @lektorspire – hmmm, kan det ha vært Stollen du har spist? Det er ganske julebrød aktig og har nok mer frukt og er tettere enn norsk julebrød, men jeg er ikke sikker på om det er det du har spist…. se link
  http://en.wikipedia.org/wiki/Stollen

  @AnnSoffi – så hyggelig at du fant frem til Mat på Bordet og at du blir inspirert – det er hele poenget ! :))

  @BB så deilig å dra på fjellet med nybakt brød! Jeg har ikke leirgryta selv, så jeg er noe usikker på hvordan jeg kan råde deg. Er jammen ikke sikker på om jeg ville ha smurt den – forestiller meg at det bare suges inn i leiren eller i verste fall «brenner» brødet. Hva med å stræø den med mel like før du legger inn deigen?

  Og ja, jeg kjenner til Ina Garten – jeg har vel 4 av hennes bøler….:)) Skulle gjerne avlagt et besøk til «the Barefoot Contessa» ! Håper dere er kommet dere avgårde til fjellet nå….

  God helg alle sammen!

 • Reply Anonymous 14. januar 2011

  Hei igjen

  Jeg var også en av de som kom over bloggen din etter at Trine linket.
  Jeg har nå vært igjennom mange av sidene dine og ser at du er inspirert av den «amerikanske frokosten» med litt tykke pannekaker,lurte egentlig på om du i den sammenheng kjenner til Ina Garten,hun har en veldig god oppskrift med lite sukker og lettrømme.Hun er en av mine favoritt amerikanske kokebokforfattere.Som deg har jeg også bodd i USA påm 80-tallet,og det har enn jo meg seg hele livet.
  Kø hjem fra byen ,sa her venter vi forsatt på mannen i huset.
  BB

 • Reply Anonymous 14. januar 2011

  Hei Ina

  Bare en liten tilbakemelding angående dagens brødbakst- satte jo 3 brød i går.
  Brødene ble kjempefine,men den store schlemmertopfen/leirgryte er ikke glasert og det ble noe vanskelig å få brødet ut.De 2 andre formene jeg brukte var en glasert leirgryte og en oval Le Creuset gryte,som gir en veldig fin fasong på brødet- ser jo helt profft ut,så uglaserte må altså smøres!
  Nå er det pakket i klede
  (skorpen holder seg best slik,har også bodd i Tyskland i mange år-ble noe brød der oppbevart i plast?- Nei)
  og vi setter snuten opp i fjellheimen.
  Ha en god helg
  BB:-)

 • Reply Soffi 14. januar 2011

  Hei! Jeg kom over bloggen din ved en tilfeldighet, søkte på bestikk fra Laguiole. Ble litt nysgjerrig på bloggen og og har lest litt forskjellige innlegg hos deg. Jeg ble så inspirert, har jo lyst til å gå ut på kjøkkenet å kokkelere litt med en gang 😉 Jeg håper det er greit at jeg har lagt til bloggen din under min bloggliste, har så lyst til å få med meg nye innlegg fra deg! Ha en super helg! Hilsen Ann Sofi

 • Reply Lektorspire 14. januar 2011

  Me bur i Tyskland dette året og rett før jul kjøpte eg ei julekake hjå den lokale bakaren min. Det var a’la norsk julebrød men mykje mykje betre! Den var proppfull av tørka frukt og nøtter og var meir som ei saftig kake enn eit brød. Norske julebrød syns eg ofte har ein tendens til å bli tørre hvetebrød med litt frukt, men denne var fantastisk og vart borte på eit blunk. Eg mistenker den for å inneholde minimalt med kveitemjøl med omsyn til kor mykje frukt og nøtter det må ha vore i deigen. Eg trur den innehaldt tørka fiken og aprikoser i tillegg til valnøtter og hasselnøtter.

  Sidan du er halvt tysk, lurte eg på om du har ei slik oppskrift på lur eller om du har tips til kor ein kan finne det!

  På førehand takk og nok eit takk for fin blogg 😉

 • Reply ina 13. januar 2011

  Hei BB

  Velkommen til klubben – det er flere av oss som er nå helt hekta på bakingen!

  Veldig hyggelig at du legger igjen beskjed for da vet andre lesere at det ikke bare er bloggeren som er så begeistret …:))

  Dere har helt rett i at det hjelper på skorpa å ha vann i stekeovnen (bruk varmt vann) når man baker på vanlig måte (dvs. ikke i gryte). Jeg gjorde ikke det når jeg stekte baguettene, de ble sprø og fine likevel. Jeg vil tør påstå at det er saltet på brødet som gjør at de mister litt av sin sprøhet etter en stund, men som sagt, sleng de i varm ovn igjen and they´re good to go…

 • Reply Anonymous 13. januar 2011

  Hei

  Jeg er hekta!
  Bakte ut et Frøbrød og et Cinnamon Raisin(helt klart en sunn»bagelsvariant») i dag etter jobb-stod i 18 timer- smakte bare helt fantastisk- og begge er snart spist.
  Men nå er det satt 3 nye brød,en the Original,en Frøbrød og en spelt men med 1 1/2 porsjpon-har nemlig en veldig stor keramikk Schlemmertopf-for morgendagen som skal være med på fjellet- får da bare heve 15 timer men regner med at det likevel blir et bra resultat.
  Slenger enn inn 1 dl vann i bunnen av stekeovnen ved steking av brød på vanlig måte blir skorpen mye bedre(matentusiasten)
  BB

 • Reply ina 13. januar 2011

  Mmmm ja, takk for link – freshloaf skal undersøkes nærmere.

  Dette er vel bare begynnelsen av ferden i brødbake verdenen – har nå bestillt bok av Peter Reinhart – blir spennende å lese mer tips og triks….

 • Reply Matentusiasten 13. januar 2011

  Du er inne på et meget interessant felt. Sjekk http://www.thefreshloaf.com/ . Her er det masse bra informasjon. Selve no-knead brødet er jo en blanding av to prinsipper, nemlig en langvarig heving (utvikle god smak), og stekingen i gryte (ligner på bakerovn, hvor du kan styre fuktnivået). Har du f.eks prøvd å bake en eltet deig i gryta? Jeg har. Det blir bra, men ikke like bra. Uansett, jeg tror du er klar til å gå videre i bakingen. Søk på temaer som autolyse i baking f.eks. Dette er relativt vanlig, se f.eks Trines olivenbrød. Ellers er det mange måter å etterligne en proffovn. F.eks med en gryte med vann under stekebrettet i ovnen.

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »