Eple terte med "black stuff"

Det finnes så mange måter å lage dessert med epler. Eple terte er en av de. Og så finnes det så mange måter å lage epleterte gitt…. Denne oppskriften fra Sarah Ravens bok, Food for Friends and Family fascinerte meg. Basert på en oppskrift fra Elisabeth Davids Spices, Salt and Aromatics in the English Kitchen  for «black tart stuff» er terten bygget opp i fem lag. Tertebunnen først selvfølgelig, eplemos, «black stuff», eplemos og så til slutt skivede epler. «Black stuff» er en form for mincemeat laget av  tørket frukt og etter å ha ligget og svellet i te i et døgn, most sammen for å gi en tykk mørk masse. Massen gir kaken dybde og neste gang vil jeg absolut tilsette litt alkohol for å gi den enda mer definasjon.
Kaken er ikke vanskelig å lage, og alt kan igrunnen tilberedes dagen før. Da gjenstår det bare å sette sammen terten og bake den.
du trenger til «black stuff»
50g tørkede fiken
50g tørkede svisker
50g tørkede aprikos
50g rosiner
ferdig kokt te
30g fersk ingefær
1/2 ts nellik
1/2 ts kanel
Legg all frukt i en skål (knips av de tørre endene på fikene) og dekk med te. La det stå natten over.
Neste dag heller du av teen (behold teen) og moser sammen frukten sammen med ingefær og krydder i en food processor. Tilsett noe av te vannet slik at du får en tykk purée. Vil du bruke alkohol kan du tilsette det nå – litt portvin eller konjakk for eksempel.
til eplemosen trenger du
1.5 kg epler (4-5 stykker)
1 ss brun sukker
finrevet skall av en sitron
Skjær eplene i biter og ha de opp i en gryte sammen med resten av ingrediensene og 100ml vann. La det koke ned til en mos – rør av og til.
til tertebunnen trenger du
180g hvetemel
90g smør
3 ts sukker
2 eggeplommer
litt iskaldt vann
I tillegg trenger du
2 epler
aprikos marmelade (du kan alt. bruke sukker)
Se oppskriften på tarte aux fraises for bilder som viser hvordan du lager deigen. Kort fortalt: ha mel og finhakket smør (skal være så kaldt som mulig) i en food processor og kjør til du har noe som ligner fine brødsmuler. Tilsett sukker, bland. Tilsett eggeplommene og kjør til deigen kommer sammen. Du må kanskje tilsette litt vann.
Form deigen til en ball, pakk inn i plast og sett det i kjøleskapet, minst en time men gjerne natten over.
Istedenfor å rulle ut deigen kan du raspe den inn i formen og
trykke den ut med hendene. Pass på at det kommer helt opp til toppen av kanten. Avkjøl det hele en halvtimes tid.
Bruk gaffel for å lage små luftehull i deigen. Ball sammen litt bakepapir, legg det på toppen av deigen og vekt det ned med ris eller tørkede erter. Bak i forvarmet ovn 180C i 15 min. Fjern papir og ris og la deigen steke videre til den har fått fin farge og er «tørr», ca. 10 min. til.
Smør på et lag med eplemos, så et lag med «black stuff». På toppen av det smører du ut resten av eplemosen.
Skjær eple i fine skiver og legg de rundt paien.
Pensle med litt aprikos syltetøy, har du ikke kan du strø på litt sukker. Sett kaken tilbake i ovnen og stek videre ca. 15 min til toppen har få litt farge.
Server med is eller pisket kremfløte eller kanskje litt crème fraiche. Gjerne mens kaken fortsatt er litt lunken.

Kommentarer

  • Reply ina 22. januar 2011

    Hei!

    Ja, jeg er også stor fan av søtt med epler .:)
    Denne paien var veldig god. Personlig synes jeg det blitt litt mye «mos». Neste gang lager jeg den med «blackstuff» og så flere lag med skivede epler isetedet…

    Du kan glede deg til nøtte/rosin brød. Jeg har to variasjoner rugbrød til heving. Har du prøvd rosin/kanel varainten? Vår desiderte favoritt!!!

    God helg du også!

  • Reply Hvite tulipaner 22. januar 2011

    Jeg er en stor fan av alt som har med epler å gjøre, derfor blir det laget en god del eplekaker og eplepaier her i huset:)
    Denne varianten var ny for meg, og så godt ut, så da prøver jeg den kanskje neste gang jeg skal lage eplepai:)
    Nå har jeg nøtte-og rosinbrød (no knead bread) til etterheving og klarer nesten ikke å vente på å smake:)
    God helg!
    Klem

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »