Annonse
Bli med meg til Madrid

Ikke kjøttfri mandag – marokkanske kjøttboller med couscous

Jeg tar gjerne en kjøttfri dag eller to i løpet av uken, men det passer stort sett dårlig med mandager. Mandag er ofte dagen vi spiser restene av søndagsmiddagen. Da liker jeg å stå på kjøkkenet og lage noe godt – gjerne med kjøtt – og gjerne såpass mye at vi har nok til middag på mandag. Det er nok ting å komme i gang med igjen på mandager og da er det deilig å ha middagen i bås.
Å lage en gryterett er en takknemlig jobb. Og kjøttboller faller i smak hos de fleste. Med litt marokkanske innslag – kanel, rosiner og krydder kan du raskt lage en deilig, velsmakende rett som passer til de fleste ganer.
du trenger (for 3 måltider for 4 pers)
til kjøttbollene:
2 kg kjøttdeig av kalv eller okse
1 løk, finraspet
50g brødsmuler – gjerne Panko
3 hvitløksfedd, finraspet
1.5 ts gurkemeie
3/4 ts cayenne pepper
1/2 ts kanel
1/2 ts revet muskatnøtt
3/4 ts malt pepper
1 – 2 ts salt
1/2 ts malt ingefær
en håndfull fersk koriander, grov hakket
1 egg
til sausen
2 løk, fin hakket
5 hvitløksfedd, finhakket
2 kanelstenger (ca. 5 cm lange)
1.5 ts gurkemeie
en knivspiss saffran
300ml kjøtt eller grønnsakskraft
700ml passata (alt. hakkede tomater)
300ml cherrytomater på boks (alt. hakkede tomater)
4 – 5 gulrøtter, skrellt, skjært i 0.5cm skiver
1 stor håndful gule rosiner jeg har fortsatt igjen fra fruktkaker.:)
1 god håndfull frisk koriander, grov hakket
oliven olje, salt, pepper
en pose babyspinat
Lag sausen først. Fres løk i noen ss olivenolje i en stor tykkbunnet gryte. Når løken har begynnt å bli myk tilsetter du hvitløken og freser videre noen minutter. Tilsett gurkemeie, kanelstenger og safran og rør mens det steker. Tilsett kraft og tomater. La det koke opp og hold det varmt.
Bland alle ingredienser til kjøttbollene i en bolle. Bland godt med hendene. Ta av en liten bit og stek som smaksprøve. Tilsett mer krydder/salt etter smak. Når du er fornøyd med smaken former du kjøttboller med hendene og steker de noen minutter i stekepanne med litt olivenolje til de har fått farge. Legg de forsiktig opp i sausen når de er ferdige (de skal ikke være gjennomstekt). Fortsett til du har stekt alle kjøttbollene. Tilsett gulrøtter og rosiner og rør fosiktig rundt slik at alt er dekket av saus. Sett på lokk og la det småkoke ca. 20 minutter til kjøttbollene er gjennomkokt. Smak til med salt og pepper. Tilsett vasket spinatblader og rør det forsiktig inn i sausen.
Server med couscous og fersk koriander. Husk å ikke servere kanelstengene!

Kommentarer

  • Reply Marrokanske kjøttboller med urte-bulgur | Sssiljas kokebok 5. oktober 2014

    […] fantastiske kjøttbollene skal Ina-Janine Johnsen ha all ære for, samt kollega Hilde som anbefalte dem. De er bare helt tøysete gode, og funker […]

  • Reply ina 1. mai 2011

    Så bra da!!!
    Håper det smaker!

  • Reply Faster Philip 28. april 2011

    Hold da op hvor ser det godt ud!! Jeg elsker kødboller, og Couscous – jeg må snarest muligt ha prøvet din opskrift!

    Tak for god inspiration!

    De bedste hilsner

    Faster Philip

  • Reply ina 27. januar 2011

    Hei BB!

    Så bra at de smakte! Og lurt å sette alle i ovnen og steke samtidig, kan tenke meg det gikk fortere ja.

    Du kunne forsåvidt også legge kjøttbollene dirkekte i sausen uten å steke de først. Jeg hadde da justert koketiden opp littegranne. Personlig liker jeg å ha litt farge på kjøttbollene….

  • Reply Anonymous 26. januar 2011

    Hei Ina
    Laget denne retten i dag med couscous som tilbehør,smakte kjempegodt!
    Jeg stekte alle kjøttbollene i ovnen på 225 grader med grill og snudde de etter 3-4min,veldig enkelt og ingen stekelukt.Så nå har jeg kjøttboller iallefall til ytterligere 2 middager,kan tenke meg de smaker godt på pizza også.
    BB

  • Reply ina 25. januar 2011

    @Annie – wow, skal si du er bitt av no-knead-basillen :))

    @sunnmiddag – helt enig – kjøttfri middag, eller måltid for den saks skyld, kan være når som helst i uken og gjerne flere ganger..

  • Reply sunnmiddag 25. januar 2011

    Det har jo ingenting å si hvilke(n) dag(er) man lager kjøttfri middag, så lenge man gjør det!
    Og de marokkanske kjøttbollene så heerlige ut! Marokkansk mat er bare himmelsk!

  • Reply Annie 25. januar 2011

    Jepp! No knead bread har jeg laget fire av på en liten uke 🙂 Bitt av basillen kan du si!
    Da skal jeg ut å finne merian.
    Takk for hjelpa og inspirasjonen 🙂

  • Reply ina 25. januar 2011

    hei Annie!

    Så hyggelig at du fant frem til MPB!
    Marjoram er merian på norsk – sorry, trodde det het marjoram på norsk også, men siden du spurte, sjekket jeg litt og fant ut at det heter noe annet….
    Merian er beslektet til oregano – du kan gjerne bruke det istedet!
    Lykke til med kjøttbollene! Har du bakt no-knead bread enda? Anbefales virkelig!!

  • Reply Annie 25. januar 2011

    Hei 🙂 Har nylig funnet bloggen din via via osv 😉 Og kom inn hit på jakt etter «ikke-knø» brødet ditt.
    Nå har jeg lyst å prøve meg på kjøttbollene dine (pastarett favoritten din) og lurer derfor på;
    Hva er marjoram?
    Og får jeg tak i det?
    Er Oregano greit å bruke i stedet for?

    Takk for en flott blogg, glad jeg fant deg 🙂

  • Reply ina 25. januar 2011

    Hei Lise!

    Velkommen til bgjengen! 🙂
    Jeg har også bakt brødet regelmessig i en måned nå og har ikke kjøpt brød på lenge…. Så mye bedre brød, så lettvint og masse penger spart. Herlig!
    Gled deg til kjøttbollene – de er kjempegode!

  • Reply Anonymous 25. januar 2011

    Hei!
    Takk for en flott blogg og herlige oppskrifter.
    Jeg er nå i «brødgjengen» takket være deg og dine innlegg.Baker nesten hver dag, og prøver meg frem med ulike variasjoner.
    Brødet blir like godt og fint hver gang.
    Her blir også kjøttboller til middag:)
    Hilsen Lise

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate »