ANNONSE

Marshmallows 101

Jeg må innrømme at jeg lenge har hatt lyst til å lage marshmallows. Jeg innbillte meg at det var vanskelig jeg og innebar høy feilmargin med tanke på eggehviter og varm sukker. Men vet du hva? Det er ingen eggehviter i marshmallows!! Merkelig, jeg var bombesikker på at marshmallows var en myk form av marengs.Det finnes oppskrifter på marshmallows med eggehviter hvis du vil insistere. Smittenkitchen for eksempel fulgte en oppskrift som inkluderte eggehviter som hun fant på epicurious. Prinsippet går ut på det samme. Man blander ut gelatin i vann og heller på en varm sukker blanding mens man pisker (dette er en jobb for kjøkkenmaskinen). Lang pisking gjør at blandingen blir stiv, hvit og «fluffy». For å gjøre det ekstra luftig blandes så eggehviter i tilslutt. Men, det gjorde ikke jeg. Jeg fulgte oppskriften som ikke inneholdt eggehviter og ble godt fornøyd med resultatet. Kanskje jeg prøver med eggehviter en annen gang for å vurdere om det er verdt ektsra arbeidet…

Vær dog forberedt på litt kliss! Ellers er det overraskende enkelt å lage marshmallows og resultatet er ikke til  sammenligne med kjøpe marshmallows! Heller du massen i en form kan du skjære den i firkanter når den har stivnet. Alternativt kan du ha massen i en sprøytepose og lage all mulige slags former. Eller hva med å finne frem kakeformene og trykke ut hjerter eller bokstaver for eksempel. (etter at massen har stivnet). Da kan du skrive navnet ditt med marshmallows…
du trenger
240ml kaldt vann
25g gelatin (1 pakke)
400g sukker
1/4 ts salt
2 ts vanilje ekstrakt
melis
I tillegg trenger du
kjøkkenmaskin
tykkbunnet gryte
sukkertermometer
Skal du la marshmallows stivne i form anbefaler jeg at du gjør i stand formen før du begynner. Dekk de først med bakepapir og strø så jevnt med melis. Skal du sprøyte former, dekk et bakebrett eller to med bakepapir og strø godt med melis.
Ha halvparten av vannet i kjøkkenmaskin bollen. Strø gelatinpulveret i vannet. Ha resten av vannet, sukker, salt og sirup i en tykkbunnet kjele. Varm det langsomt opp mens du rører til sukkeret har smeltet. Sett opp varmen og la det koke opp (nå skal du ikke røre mer). Sett sukkertermomteret i sukkerblandingen og la det koke til det har nådd 115C.
Sett i gang kjøkkenmaskinen. Gelatinen vil ha stivnet. Mens kjøkkenmaskinen går heller du sukkerblandingen i langs kanten av bollen i en jevn fin strøm. Sett opp farten på maskinen når du har hellt opp i alt og la det piske videre til du får en tykk hvit masse.
Hell blandingen i formen
og fordel det jevnt utover (ja, det er klissete, men gjør så godt du kan)

Strø litt melis over toppen.

Alternativt kan du bruke sprøytepose og lage små marshmallow marengs for eksempel. En dag skal jeg lage store marshmallow marengs og sette de på toppen av en sjokoladecupcake og evt helle over litt smeltet sjokolade…
La marshmalows tørke på kjøkkenbenken en 12 timers tid før du evt. skjærer de opp. Bruk en pizza kniv – det funker kjempebra!
Legg de i en liten boks og ta de med på tur sammen med kakoen eller kos deg med de hjemme. Oppbevar i tett boks, da holder de en ukes tid.
Skal du på tur, kan du lage s´mores – se her for «oppskrift».

Kommentarer

  1. Reply Malin 12. juni 2015

    Hei.
    Kan man lage marshmallows med kun melis ? Eller vil det påvirke resultatet?

  2. Reply ina 5. mars 2011

    Hei Caroline
    Ja, ikke noe problem å lage med mørk maissirup. Smaken blir kanskje litt annerledes – mørk sirup smaker litt mer karamellaktig enn vaniljeaktig og du får kanskje ikke fullt så hvite marshmallows. Lykke til!

  3. Reply Anonymous 4. mars 2011

    Hei!
    Jeg lurer på om marshmallows kan også lages med MØRK maissirup? Jeg fikk ikke tak i den lyse varianten…
    Hilsen, Caroline

  4. Reply Anonymous 7. februar 2011

    Essenser til matlaging, som f.eks. bringebær får du kjøpt hos Panduro, de har ganske mange varianter.
    De har også nettbutikk for de som foretrekker det.

  5. Reply ina 5. februar 2011

    He,he jeg advarte jo at det var noe kliss….:D men vel verdt det!
    Hørtes deilig ut med brungebær smak – har aldri sett bringebær essens – hvor kjøpte du det?

  6. Reply Anonymous 4. februar 2011

    Har nettopp prøvd meg på å lage disse. Fantastisk. De er virkelig flotte, om en litt klissete å få i formen.
    Jeg delte røren i to og hadde en som jeg beholdt hvit med vaniljesmak og i den andre tilsatte jeg rød konditorfarge og bringebær essens, det ble veldig bra.
    🙂

  7. Reply ina 3. februar 2011

    God idé Cecilie – takk for tipset!!

  8. Reply Cecilie 3. februar 2011

    I stedet for vanlijeessens/-sukker/-stang går det jo an å eksperimentere litt. Jeg tilsatte to spiseskjeer honning i stedet, ga en veldig mild og god smak! (-:

  9. Reply ina 2. februar 2011

    Hei Anonym

    Takk for info!
    Et lite tips til – har du hverken vanilje essens eller stang for hånden kan du bruke vaniljesukker.

    Også kan du selvfølgelig røre inn litt konditor farge for å få annet enn hvite marshmallows…

  10. Reply Anonymous 1. februar 2011

    Til info for de som mangler ingredienser: trenger man maissirup? Nei, det funker fint med lys sirup. Trenger man vaniljeessens? Nei, man kan fint bruke vaniljestang (som jeg synes smaker bedre). Trenger man sukkertermometer? Nei, ha en isbolle stående ved siden av komfyren. Kok sukkeret en stund og ha litt av sukkeret i isvannet. Vent litt, ta sukkeret i isvannet ut å prøv og form det som en ball. Kan du forme det som en myk ball er sukkeret i, ja nettopp, softball stadiet 🙂

    Funker også fint med en håndmikser og en vanlig gryte 😀

    Og de blir veeeeldig gode!

  11. Reply sebastian 30. januar 2011

    er det mulig å finne en dame her som er flink til å lage mat? og har lyst på kjærste å lage mat til:P?

  12. Reply ina 30. januar 2011

    @Sofia – gjør det!:-)

    @Line – takk for det – jeg skal den enorme trafikken mens det varer .))

    @ZhyAn – ja, men da vil du kanskje prøve å lage noe annet – no knead brød for eksempel ? Innebærer velidg lite arbeid og resultatet er spektakulært godt brød!

  13. Reply ZhyAn 30. januar 2011

    NAM! Men det tror jeg aldri jeg kan lage med mine mat & kjøkkenkunnskaper 🙁

  14. Reply Line 29. januar 2011

    Gratulerer med vg-linken:o)
    Desse skal definitivt prøvast ut her i heimen og!!
    Fortsatt god helg..

  15. Reply Sofia 29. januar 2011

    Oj dette skal jeg prøve 😀

  16. Reply ina 29. januar 2011

    Tusen takk Josefine !
    Håper du finner mer du har lyst å lage selv!

  17. Reply Fiona 29. januar 2011

    Oj, dette ser morsomt ut. Dette skal jeg prøve. Kjempe fin blogg. Utrolig inspirerende:) Hilsen Josefine

  18. Reply ina 29. januar 2011

    Oisann! 400 gram sukker – oppskrift er rettet – takk for at du sa i fra!

  19. Reply Anonymous 29. januar 2011

    hei hei!!!ser kjempe spennende ut!!men et lite sp.mål…hvor mye sukker skal være i oppskriften? jeg ser du har skrevet bare 400 sukker…er det gram, eller ml eller dl?litt usikker sjø, så må spørre så jeg ikke lager feil;);)

  20. Reply ina 29. januar 2011

    Takk – det er sååå morsomt med VG innlegg – og marshmallows ser ut til å være en stor hit! 🙂
    Jeg skal kose meg så lenge det varer…:))

  21. Reply Concept Interiors 29. januar 2011

    Igjen på VG nett!Grattis!!

  22. Reply ina 28. januar 2011

    @kjøkkentjeneste – det er viktig at sukkeret kommer opp i riktig temperatur, så kallt «soft ball stage». Dette kan du også teste «manuellt» se video her
    http://www.epicurious.com/video/technique-videos/technique-videos-sugar/1915458786/sugar-reaching-sugars-softball-stage/1915433371
    Men, det er mye lettere med termometer…:))

    @Bjørnar – du har rett at de ikke vil bli dårlig, men de vil tørke ut. Kanskje jeg skulle heller ha skrevet «best før» dato istedet…

  23. Reply Bjørnar 28. januar 2011

    De holder mye lengre enn en uke, det er ingen holdbarhetsmidler i vanlige «butikk-marshmallows» heller, sukkerinnholdet er så høyt at det tar knekken på eventuelle bakterier.

  24. Reply [kjøkkentjeneste] 28. januar 2011

    Gleder meg til å prøve dette! Må bare skaffe meg et sukkertermometer først – eller går det uten?

    Grattis med vg-link, forresten. 🙂

  25. Reply Iris Jeanette 28. januar 2011

    Dette må prøves 😀
    Så jo helt fantastisk ut 😉

  26. Reply ina 28. januar 2011

    Just do it! Nina C. 🙂

  27. Reply Nina C. 28. januar 2011

    Stilig! det så kjempe godt ut. har også hatt lyst å lage egne marshmellows=)

  28. Reply ina 28. januar 2011

    Morsomt Magne!
    Takk skal du ha!

  29. Reply Magne D. Antonsen 28. januar 2011

    Hei, Magne fra VG Nett her. Nå har jeg lagt innlegget ditt inn som helgens anbefaling på Lesernes VG.

  30. Reply ina 26. januar 2011

    @Siri – ja ikke sant! Som sagt,tenker å lage de ganske så mye større neste gang for å sette opp på en cupcake….
    Små marshmallow rosetter kunne man selvfølgelig bruke for å pynte en kake med…

    @Polkadot – å ja, hjemmelagde er alltid bedre :))

  31. Reply polkadot 25. januar 2011

    serverte varm sjokolade tidligere i kveld (i gult pantonekrus;-), men jeg bedyret «ingen marsmallows på en mandag»… hvis jeg bare hadde sett denne oppskriften tidligere derimot!
    da du sier de ikke kan sammenlignes…betyr det at disse du laget er bedre?
    I morgen blir det kjøttbollene – takk!
    C

  32. Reply Siri 25. januar 2011

    De rosettene er jo kjempefine! Tenk så gøy å servere eller pynte med 🙂

  33. Reply ina 25. januar 2011

    @Pillan – nei, det tok litt tid før jeg forsøkte jeg også, men tro meg, det er ikke så vanskelig – helidgivis:)

    @Beate – det er så hyggelig med tilbakemeldinger!! Tusen takk! Glad for at kjøttbollene smakte!

    @Hanne – ja, det trodde jeg også, men neida :))

    @Jeanette – ooopps, håper du hadde noe å tørke opp med 🙂

  34. Reply Jeanette 25. januar 2011

    Åå, jeg siklet nettopp litt på skjermen! Dette må prøves:)

  35. Reply Hanne 25. januar 2011

    Åh, det såg godt ut! Eg trudde marshmallows var kjempevanskelig å laga =P
    Eg skal definitivt prøva dette ein dag!

  36. Reply Beate 25. januar 2011

    Ååå, så gøy!! Dette skal jeg prøve 😀
    I dag lagde jeg forresten marokkanske kjøttboller med couscous…nam, det var kjempegodt!
    Takk for flotte oppskrifter.
    Hilsen Beate

  37. Reply Pillan 25. januar 2011

    Mmmmm, marsmallows i varm kakao.
    Så rart egentlig, jeg har aldrig tenkt på at man kan lage marsmallows selv. Trur nok ikke det er noe jeg hiver meg over med en gang men nå veit jeg hvor jeg kan finne oppskrift på dette hvis jeg ombestemmer meg.
    Pernilla

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Translate »