Eltefritt rugbrød

Dere få ha meg unnskyldt, men jeg er så begeistret for no-knead brød prinsippet at jeg ikke kan la være å eksperimentere med den. Og jeg er ikke alene! Har hørt om varianter med soltørkede tomater, parmesan, basilikum  og løk (Hobbykokken) og andre som har forsøkt seg med forskjellige melblandinger. Jeg forsøkte en glutenfri variant men etter to forsøk med stein hard brød som resultat ga jeg meg.

Jeg lager brød slik jeg liker den og denne rug varinten er ingen unntak. Den er mer kompakt enn de andre variantene jeg har laget men alikevel luftig for å være rugbrød og ikke minst veldig saftig. Den holder seg ekstremt godt! Denne oppskriften er resultatet av 3 forskjellige forsøk. Alle ble igrunnen gode, men den ene ble litt for kompakt for min smak, den andre for grov. Det er smak og behag selvsagt, men prøv denne varianten så kan du heller regulere innholdet neste gang slik at du får den akkurat slik du vil ha den.

Har du ikke laget no-knead brød før kan du ta en titt på denne videoen som forklarer prinsippet.

du trenger

 • 300g hvetemel
 • 200g sammalt rug, grov
 • 50g linfrø
 • 1 1/2 ts salt
 • 1/2 ts tørrgjær
 • 4 dl vann

Bland sammen det tørre. Tilsett vann og rør sammen til en våt deig. Dekk deigen til og la det heve på kjøkkenbenken 12- 18 timer.

Den vil da se nogenlunde slik ut.

Hell deigen over på et godt melet stykke bakepapir og brett den en gang fra hver sin kant.

Snu deigen slik at den ligger med brett siden ned, dekk den til og la den hvile i ytterlig 2 timer. Sett ovnen på 250C etter 1.5 time og sett inn en jerngryte med lokk slik at den varmes opp samtidig. Ta den varme gryten ut etter 30 minutter, hell deigen opp i (da kommer brett siden opp), sett på lokk og sett gryta tilbake i ovnen. Ta lokket av etter 30 minutter, sett temperaturen på ovnen ned til 220C og stek videre i 15 minutter. Ta brødet ut og la den avkjøle på rist. Smaker veldig godt mens den fortsatt er litt lunken med god smør og ost på ….

Kommentarer

 • Reply Line 20. desember 2014

  Går det an å llage dette i brødformer?

 • Reply Thea SR 28. mai 2014

  Hei! Må bare si at jeg elsker brødene du lager, har prøvd mange av dem, og har kommet til det stadiet at jeg driver å eksperimenterer litt selv. Og særlig for å finne et så grovt brød som mulig. Men problemet mitt er at brødene ikke blir gjennomstekt! Jeg har prøvd å øke tiden til 40 min med lokk og 20 uten, men de blir ikke ordentlig stekt… Hva tror du? For mye grovt mel, eller kan det være en idé å senke temperaturen noe og heller steke det enda lenger? Evt på hvilke grader? Ellers blir brødet kjempe deilig og supersprøtt – alltid (Kanskje tilogmed litt for sprøtt)! Det er bare det med gjennomstekingen…

  • Reply Ina Johnsen 30. mai 2014

   Hei Thea
   Så hyggelige å høre at du er så komfortabel med brødbakingen at du eksperimenterer!
   Når det gjelder gjennomsteking er løsningen å steke de mer enn det du gjør nå – kanskje økt til 30 minutter uten lokk…
   Lykke til!

 • Reply Mat på Bordet 2. januar 2012

  Ikke noe dumt spøsmål det vel 🙂
  Jeg strør mel på bakepapiret før jeg begynner å brette deigen (altså etter 1.heving). Det melet som er igjen på brødet etter bakst er det som var på deigen når jeg flyttet den over i gryta før steking. Sorry, lang svar til et enkelt spørsmål…:(

 • Reply Anonymous 28. desember 2011

  hei, må stille et dumt spørsmål.
  Brødene ser virkelig bra ut, strør du mel på før eller etter at du steker dem? ser veldig flott ut med det melet på.
  Har en deig til heving nå og vil gjerne at det ser like delikat ut som det jeg ser her når det er ferdig.

 • Reply Mat på Bordet 21. desember 2011

  Da blir det spennende å se om brødet er gjennomstekt på julaften! 🙂 Krysser fingre 🙂

 • Reply Eldrid 18. desember 2011

  Hei!

  Jeg prøvde meg på dette brødet i dag. Synes det så så godt ut at jeg doblet oppskriften. Stekte det i en stor, ganske vid jerngryte, men er usikker på steketida. La til ca 5 min, men er usikker på om det ble for lite. Har ikke delt brødet fordi det skal spares til julefrokosten:) Ser fint ut, men ikke like mørkt i skorpa som på bildet ditt.

  Har forresten lest masse på bloggen din de siste dagene og blitt veldig inspirert:)

 • Reply Mat på Bordet 6. november 2011

  Takk for tipset!

 • Reply Torborg 4. november 2011

  Sjekk opp Lene Simonsens nye bok «Smakfulle glutenfrie brød» for deilige glutenfrie knafrie brød. Ikke tørre i det hele tatt 🙂

 • Reply ina 17. juni 2011

  Takk for det!
  Må ta og eksperimentere med surdeig også!

 • Reply Maris 16. juni 2011

  Dette ser veldig godt ut, jeg liker brød med litt utseende 🙂 Jeg lager deigen litt annerledes (med surdeig), men baker faktisk i vanlige brødformer. Steker i veldig varm ovn først, sånn at brødet får en skorpe og det blir dannet en slags gryte inni brødet. Oppskriften til mitt brød finner du her: godeigen.edicypages.com/oppskrift
  Lykke til med brød-eksperimenteringa 🙂

 • Reply ina 9. februar 2011

  Takk for info Cathrine!
  Det var veldig lurt å bruke en brødform som lokk. En leser skrev at hun hadde brukt alu folie – det fungerte også.
  Og lurt å flytte deigen over med hjelp av bakepapir – lurer på om ikke jeg også skal forsøke meg på «firkant» brød… 🙂

 • Reply cathrine 8. februar 2011

  Fantastiske brød! Jeg har eksperimentert meg frem til en metode hvor jeg bruker vanlig brødform (2l) og en annen form opp-ned som lokk. Da får brødskivene «riktig» fasong, det ble det nemlig klaget på når jeg bakte i gryte. Jeg bruker matpapir i bunnen, og så flytter jeg brødet over i forvarmet brødform når den skal inn i ovnen. Får da ikke snudd brødet, men har funnet ut at det ikke har så mye å si for sluttresultatet.

 • Reply ina 31. januar 2011

  Hei M!

  Så bra! Det er godt å vite!

  Det er flere lesere som har bakt brødet uten gryte, med god resultat. Tror nesten jeg må prøve det selv for å se hvor stor forskjell det blir å bake med og uten gryte…

 • Reply M 31. januar 2011

  Jeg har ikke pyrex eller jerngryte, men prøvde å lage no knead bread i en vanlig gryte – og det fungerte utmerket!
  Jeg brukte en IKEAgryte av bare metall, så det tåler å stå i ovnen http://www.ikea.com/no/no/catalog/products/00101155

  Ikke noe problem 🙂

 • Reply ina 29. januar 2011

  Det strides her i hsuet om hvilken som er best – den originale er favorit blandt barna tett etterfulgt av kanel/rosin varianten mens hos de voksne så er rugbrød favoritt – også tett etterfulgt av kanel/rosin varianten…

  Har akkurat lagt hasselnøtt varianten ut for 2.heving – det lover veldig godt av den – og havrevarianten…

 • Reply Johanne Brekkevold 29. januar 2011

  Hei igjen!
  Jeg syns faktisk at det brødet ble bedre enn orginalen, så liker jo jeg også grovt brød bedre da. Ble en nydelig lørdagsfrokost, takk igjen!

 • Reply ina 28. januar 2011

  Hei Toril!

  Ja, det er en veldig ållright oppskrift å eksperimentere med. Men, husk å skriv ned hva du hadde opp i :)))

  Rug brødet er kjempegodt ja. Forsøker nå en havrebrød variant og en med hasselnøtter – få se om de smaker – i morgen..:)

 • Reply Torill 28. januar 2011

  Hei, så fint med rugoppskrift! Jeg har prøvd meg på en grov variant av frøbrødet, men skrev dessverre ikke ned den mest vellykkede varianten. Det ble, i all beskjedenhet, veldig godt. Brødet ble passe saftig og ikke så kompakt som tidligere grovbrød jeg har prestert. Skal prøve ut denne oppskriften i løpet av helgen.

  Jeanette: Jeg har heller ikke jerngryte, men har klart meg fint med en rund, litt høy ildfast form. Som lokk har jeg brukt aluminiumsfolie.

  Takk for inspirerende blogg!

 • Reply ina 28. januar 2011

  Gjør det! Gleder meg å høre om resultatet!
  God helg!

 • Reply Johanne Brekkevold 28. januar 2011

  Jeg skal lage deigen til denne i dag. Så du skal få høre om jeg liker resultatet snart:)

 • Reply ina 26. januar 2011

  Du MÅ ikke ha en jerngryte for å lage brødet – du kunne bruke en Pyrex (glass) form med lokk eller en leirgryte hvis du tilfeldigvis har en liggende…. 🙂

 • Reply Jeanette 26. januar 2011

  Jeg MÅ se å få kjøpt meg en jerngryte, så jeg får kastet meg på no-kneed bølgen! Brødene ser helt fantastiske ut!

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »