Graham crackers – hva heter de på norsk – fullkornkjeks? Kornmo kjeks eller bixit er det nærmeste du kommer smaksmessig og er en god erstatning hvis du skal for eksempel lage en ostekake med graham cracker bunn. Men skal du spise de som en kjeks så finnes det ingen erstatning for en hjemmelagd graham cracker. De er ikke vanskelig å lage, har en dyp smak av honning og kanel og er en grei kjeks å ty til når du absolut må ha litt søtt.
du trenger – for ca. 40 kjeks
150g hvetemel
150g sammalt hvete, fin
50g kruskakli
150g brun sukker
1ts baking soda (natron)
1ts kanel
1ss vaniljesukker
100g smør
75ml melk
75ml honning
ovn temp 180C
Bland alt det tørre.
Ha det opp i en food processor og ha opp i smøret som du har skjært i mindre stykker.
Sett maskinen i gang og kjør til du har fine smuler. Tilsett melk og honning og bland. Deigen vil virke smulete. Hell deigen over på kjøkkenbenken og arbeid det sammen med hendene.
Del deigen i to og rull den ut til ca. 3mm tykkelse. Trykk ut former – firkantet med bølget kant er den klassiske formen – eller skjær ut kjeks former med pizza kniv for eksempel.
Legg de over på et bakebrett dekket med bakepapir. Stikk ut hull med gaffel.
Sett de kjølig en halvtimes tid eller mer før du steker de. Stek i forvarmet ovn 8-10 minutter. Pass veldig godt på de, de smaker ikke godt brent!
Som Kornmo kjeks smaker de veldig godt med en liten skive brunost på.
Og apropos – som nordmenn liker å lage pinnebrød ved bålet, så liker amerikanere å lage s´mores – smeltet marshmallow og sjokolade lagt mellom to graham crackers. Spørs om ikke jeg må skrive et lite innlegg om det også.
Hei
Er det 50 gram av kruskakli?
Takk
Ja, det er det – rettet i oppskriften nå 🙂
ina
Hei. Jeg har laget oppskriften. Alt ble spist. KJEMPEGODT.
Kjeksene minner litt om sibas kjeks.
Ja, det har du igrunnen rett i Kristine 🙂
Prøve denne oppskriften i helgen 🙂
Kjempe gode, men jeg byttet ut noen av ingrediensene til de jeg hadde i skapet 🙂
Forresten, tror du kan ta av den «bevis at du ikke er en robot» koden, rett før jeg gir opp å kommentere 🙂
Bare om du vil da!
Takk for tilbakemeldingen Merridith, alltid fint å høre om hvordan oppskrifter blir tilpasset andres behov!
Takk for oppskriften! Jeg bakte disse kjeksene i dag og de er deilige! Jeg tåler ikke kruskakli. Derfor byttet jeg den med 50g mer sammalt hvete. Kjeksene måtte bakes 15-18 min istedenfor 8-10 min.
Vurderte selv å kjøpe Jim Lahey´s bok, men bestillte en av Peter Reinhart – gleder meg å få den!
Liker sånn «Afternoon Tea» type baking 🙂
Har forøvrig kjøpt med Jim Laheys brødbok nå, så nå skal det bakes brød så det holder her 😉
God helg til deg også!
Maria
Hei Maria!
Ja, samme her!
Føles nesten som om jeg baker noe «sunt»…. Nåja, litt sunt iallfall….
God helg!
Jeg elsker å bake slike ting, takk for oppskrift! Skal nok prøves 😉
Maria
Yepp, fullkornkjeks er vel det nærmeste man kommer….takk for svar 🙂
svaret er
Fullkornkjeks
BB
@ Quiltefia – hekt enig – hvis man først skal ha kjeks i huset så er det mye bedre å lage de selv!
@Siven – jeg lagde disse i går, så de har ikke fått stått så lenge. Jeg oppbevarer de i en keramikk kake»boks» som ikke er helt tett, så det blir nok ingen fare for at de blir soggy…. Dessuten så tror jeg at de er borte til søndag….
Lagde smores til barna i går – de hadde aldri smakt det før – oooppss, tror de har fått en ny favorit dessert.:))
Tips om hvor lenge slike kan lagres før de blir litt soggy? Har hatt det problemet med kjeks tidligere. Blir liksom ikke tett nok den boksen. 😛
Jeg lærte å lage kjeks med marshmallows og sjokolade når jeg var i Sør Afrika. Vi nordmenn lot oss lett lokke til slik godis! 😀
Tenk å kunne lage s’mores med hjemmelagde kjeks OG hjemmelaget marshmellows… drømme…. 😉
Hei!! det er så lurt å bake kjeks selv!! Da vet man hva som er i. Jeg skal prøve dine!! Di hørtes veldig gode ut!! AnneK:-)