Svartkål og pizza

Å jeg liker å oppdage nytt! Nytt for meg vel å merke, kanskje ikke nytt for andre. Etter å ha lest så mye om «kale» i engelske matblader og hvor sunt og full av vitaminer den var, fant jeg omsider noe som lignet – svartkål – calvo nero på italiensk og ja du gjettet riktig, black kale på engelsk. Ganske bortgjemt i hjørnet av grønnsaksdisken lå den – flotte grønne blader og lyse grønne stilker ser den ikke akkurat ut som kål men mer som salat.
Nå har det seg at det var fredag – og fredag er pizza dag i huset, så dermed havnet svartkålen på pizza´en.
Kålen tilberedte jeg som jeg hadde tilberedt spinat. Vasket den, skjærte bort de tykke delene av stilkene, strimlet bladene og stekte de i litt olje/smør blanding. Da var det bare frem med pizza deigen, smøre på med litt artisjokk krem, strø over noen biter med bratwurst (som jeg også hadde stekt på forhånd), så kålen. Pizza må ha ost i min bok, så en buffolo mozzarella ble revet i biter og fordelt litt på måfå.
Resultatet var fantastisk. Der kålen ikke var blitt dekket av andre ingredienser ble den helt sprø og smakte som sprøstekt «tang» som du får servert på kinesisk restaurant. Og for de som ikke vet, så er det ikke tang du får servert men nettopp friterte blader av bokchoy eller svartkål…
Nå er det bare om å gjøre å finne mer svartkål – den har forsvunnet fra det ene hjørnet jeg fant den i sist… noen som har sett det??? Da skal jeg bruke den i en smoothie – har alltid hatt lyst til å drikke en grønn smoothie – kanskje lage en pesto med den, eller en suppe, i en pai, eller bare som et bilag til noe annet.

Kommentarer

 • Reply ina 5. februar 2011

  @Anonym – keep on blogging 🙂

 • Reply Anonymous 4. februar 2011

  Fortsatt digger jeg bloggen, hehe.
  Har faktisk blogg selv, glemte å linke.

  allergine.ipublish.no

  eller mylife.vgb.no

  begge er mine, men jeg skifter for tiden plattform fra VG til ipublish. Veldig bra link om glutenfritt no knead bread! Har vært på youtube i hele dag! 🙂 hehe

 • Reply ina 4. februar 2011

  Jeg ser det! Har nå lagt en liten kommentar på deres facebook side – forhåpentligvis leverer han i nærheten… Bondens Marked hadde også vært helt topp!!!

 • Reply Elisabeth 4. februar 2011

  Vang gård er det som dyrker svartkål. De har egen side på facebook, så du kan jo ta kontakt emd dem og høre om de leverer noe sted nærmere deg? Prøv gjerne å overtal han til å komme på Bondens marked her i Oslo samtidig. Jeg har nemlig en liten overtalelseskampanje gående der 😉

 • Reply ina 4. februar 2011

  Hei Jeanette

  He,he, ja dette er langt fra kjøttdeig/ost varianten..:)) Hvis du klikker på «pizza» under etiketter finner du flere interessante kombinasjoner..

  Jeg visste heller ikke hva svartkål var, men nå skal jeg jammen begynne å etterlyse det! Det er visst en bonde på Toten…

 • Reply Jeanette 3. februar 2011

  Oi, det var noe annet enn den gode, gamle kjøttdeig+ost pizzaen man er vant til! Spennende! Har aldri sett svartkål, så kan dessverre ikke hjelpe deg der…

 • Reply ina 3. februar 2011

  Og det var nettopp hos Gutta på Haugen jeg fikk kjøpt det også! Utrolig godt!!!
  Men, jeg er dessverre altfor lite i det området for å stikke innom der regelmessig. Må se om ikke jeg kan overbevise noen her i nærområdet å begynne å ta det inn… Er klar for mer eksperimentering 🙂

 • Reply Elisabeth 3. februar 2011

  Svartkål er godt! Hvor fant du det? Det er angivelig kun én bonde i Norge som dyrker svartkål. Han holder til på Toten et sted, men var på Matstreif og solgte det der. Gutta på Haugen selger hans svartkål til vanlig, og den er mye bedre enn den italienske importerte en ellers får tak i.

 • Reply ina 3. februar 2011

  Jeg skal nå begynne å etterlyse svartkål i nærbutikken – er vi mange nok som spør om det så blir den kanskje lettere å finne neste gang 🙂

 • Reply mjuuugly 3. februar 2011

  Aldri hørt om og aldri sett, men jeg elsker kål så skal definitivt testes hvis/når jeg kommer over dette 🙂

 • Reply ina 3. februar 2011

  @Veronika – ja, ikke sant… Skal rundt og snuse i helgen, se om jeg oppdrive lit mer svartkål..:))

  @Henriette – så bra! Og med en liten dæsj hvitvin så tenker jeg at den ble enda bedre…. Har du prøvd å lage no-knead brødet enda? Da blir suppen enda bedre!

 • Reply Concept Interiors 3. februar 2011

  hei!Prøvde løksuppen din idag, og den ble kjempegod!

  syns det var godt med en dæsj hvitvin oppi jeg da!

 • Reply Veronika 3. februar 2011

  Det er alltid gøy å oppdage noe nytt. Har aldri hørt om svartkål før, men slik du beskriver det høres det godt ut 🙂 Synd det er tomt det ene stedet du har sett det.. Får bare krysse fingrene for at de får det inn igjen:)

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »