Eltefritt hvitløksbrød

Eltefritt hvitløksbrød

Jada, dette er nå favorittbrødet. Kanskje. Eller kanskje en sterk nr. 2 bak kanel og rosinbrødet. Men det er fosåvidt to forskjellige brød – den ene litt mer kakeaktig, den andre mer egnet som bilag til suppe eller en god salat. Kanskje de skal få hver sin første plass i hver sin kategori. Tror det.

Dette er en helt fantastisk brød. Jeg begynner å slippe opp for superlativer når det gjelder å beskrive alle eltefrie brød varianter hittil. Metoden er den samme, ingrediensene litt annerledes. I tillegg til vann, gjær, salt og mel har jeg lagt til olivenolje og hvitløk. Ikke hvilken som helst hvitløk men feddene fra confit av hvitløk. Myke, søte fedd som smelter på tungen og som gir brødet en behagelig duft og smak av hvitløk på sitt beste. Jeg skal skjære den i skiver og oppbevarer den i frysen. På suppe eller salat dager, til lunsj eller til middag, kan jeg svippe ut en skive eller to og kose meg med verdens beste tilbehør. Og tenk å skjære de opp i terninger, toaste de i ovnen og strø de over salaten som hvitløks krutonger…oi,oi,oi..

du trenger

 • 500g hvetemel
 • 1/4 ts gjær
 • 1 1/2 ts salt
 • 325ml vann
 • 75ml olivenolje
 • 30 hvitløksfedd fra confit av hvitløk

 

Har du ikke laget brød etter no knead metoden før anbefaler jeg at du ser på denne videoen  som jeg har laget.

Bland hvetemel, gjær og salt sammen i en stor bolle. Tilsett vann og oliven olje og rør til du har en samlet deig. Dekk til og la deigen stå på kjøkkenbenken 12-18 timer.

Hell deigen ut på et melet stykke bakepapir. Fordel noen hvitløksfedd på toppen av deigen og «brett» den sammen en gang. Fortsett med hvitløk og bretting til du har brukt alle hvitløksfeddene. Legg deigen brett siden ned på bakepapiret og dekk til. La deigen hvile i ytterlig 2 timer.

Etter 1 1/2 time setter du en jerngryte (eller hva som helst av ildfast form med lokk) i ovnen. Sett ovnen på 250C.  Etter en halvtime tar du ut formen og heller deigen opp i, denne gangen med brett siden opp. Sett på lokket og sett formen tilbake i ovnen. Stek i 30 minutter med lokk på, så 15 min uten lokk og temperaturen satt ned til 220C.

Ta brødet ut av gryta når den er ferdig stekt og la den avkjøle på rist. Hjemmet ditt vil dufte av nybakt brød og hvitløk. Deilig start på helgen det ja.

Og for all del, ikke begrens deg til hvitløk. Hobbykokken har bakt brødet med soltørkede tomater og oliven for eksempel. Her er det fritt frem!

Eltefritt hvitløksbrød

Kommentarer

 • Reply Anonymous 21. juli 2013

  Nå de siste ukene etter at jeg fikk kjøpt en le cruset gryte på 4,2liter til 999kr (har leita lenge for å finne et godt tilbud) har jeg prøvd meg på 2 av dine brød oppskrifter, vanlig elte fritt brød og havrebrødet begge med stor suksess 🙂 i dag har jeg satt deigen til et hvitløksbrød med confit (lagde confit tidligere i uka) så i morgen er den store dagen 🙂 gleder meg skikkelig! Har noen spørsmål, bruker du olja som du kokte hvitløken oppi til å lage deigen med? Hvordan oppbevarer du brødene for at de skal holde seg ferskes lengst mulig? Og evt hvordan fryser du ned brød? Ønsker å bli skikkelig flink til å bake brød og du har gjort det så mye enklere 🙂 tusen takk! ha en fin sommer!

 • Reply Mat på Bordet 11. mars 2013

  Ser ut som om det ble en veldig vellykket brød ja. Gratulerer! 😀

 • Reply June Soon 5. mars 2013

  Prøvde denne oppskriften, prøvesmakte før det gikk rett i frysa, avventende første og beste suppe. Det falt i smak både hos femåringen og hos fruen. xx

  http://t.co/K4kJGzRdCm
  http://t.co/yQWxFAQpV3

 • Reply ina 6. februar 2011

  Så bra at brødet smakte!! Og så hyggelig at du likte video´en!
  Bare legg den ut på bloggen din du, men link gjerne tilbake til MPB – jeg er veldig glad i lesertrafikk 😀

 • Reply Torill 6. februar 2011

  Nå er brødet bakt og prøvesmakt. Helt nydelig :o)) Det er definitivt ikke siste gang jeg lager et slikt brød. Jeg vil også kommentere videoen din som virkelig var til stor hjelp. Veldig instruktiv og inspirerende. Kan jeg legge den ut på min blogg også? Jeg nevner selvsagt at det er din video. Synes det er greit at man kan trykke der og da uten å måtte trykke seg videre til en annen blogg for å se den :o)

 • Reply ina 6. februar 2011

  Ja, det er meningen å friste med fine bilder :)))
  Og dette brødet blir bare så godt – du MÅ bare prøve!!! :)))

 • Reply swimzy 6. februar 2011

  Jeg skal bake dette brødet snart:) Det frister såå masse når jeg ser på de fine bildene dine:)

 • Reply ina 5. februar 2011

  Så spennende da Aud!
  Gleder meg å høre hvordan det gikk med brødbakingen – gresskarkjerner hørtes digg ut!
  Lykke til! Gleder meg til bilder på bloggen din!

 • Reply Aud 5. februar 2011

  Ser veldig godt ut!!!

  Har blitt inspirert av deg og no-knead brødene du lager, så nå har jeg endelig fått kjøpt en pyrex form med lokk, og deigen står og koser seg på kjøkkenet.
  Satte en kornvariant med bl.a. gresskarkjerner, vi liker dem så godt her i huset, fast ingrediens i knekkebrød-røra… ;0)

  Blir spennende i kveld med bakingen, må kanskje legge ut bilde i bloggen – og linke til deg da, sånn at flere kan få lyst til å bake!

  Ha en strålende helg!

  Klem,
  Aud

 • Reply ina 5. februar 2011

  @Torill – så hyggelig at MPB er en av dine favoritt blogger – det gleder meg veldig å høre fra lesere at de har nytte av bloggen 😀 Lykke til med brødet!!

  @Matentusiasten – blir det no-knead surdeig varianter? Kult!
  Skjønner at du lager dine deiger ganske «bløte» – for min del så har jeg funnet ut at det er en fin balanse fra brød til brød ang væskmengde. Stort sett så synes jeg at brødene blir best når de ikke er altfor «rennende».

 • Reply Matentusiasten 4. februar 2011

  Har to surdeiger på benken nå 🙂 En fin og en grov. Kommer nok snart en konkret oppskrift.

  Hva er din mening i forhold til væskemengde i deigen, forresten?

 • Reply Torill 4. februar 2011

  Dette brødet skal jeg bake i morgen, helt sikkert.
  Følger med på bloggen din og den er blitt en av mine favorittblogger :o))

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »