Annonse
Ny bok: Eltefri bakst. Klikk her for å lese mer om boka.

Kvede konfekt – quince cheese, eller membrillo om du vil

Se hva jeg fant!  Kvede – eller quince som det heter på engelsk var plutselig å få i min lokale innvandrer butikk. Quince er omtalt med stor verdighet i alle mine syltebøker (jeg har nå 6) og jeg er derfor blitt riktig så nysgjerrig. Jeg slo til, kjøpte 4 stykker og tok de med hjem.
Kvede er en pære lignende frukt som man ikke spiser rå. Den er faktisk ganske uspiselig rå, jeg smakte…
Frukten må kokes, dampes eller bakes for at den skal bli spiselig og pga sin høye pektin innhold egner den seg veldig godt til å lage marmelade av.  Men det var ikke det jeg hadde lyst å lage – jeg hadde lyst å lage  quince cheese.
Kanskje litt feil å  kalle det for konfekt, gelé er vel mer riktig. Geleen er et ypperlig tilbehør til ost og ruller du den i melis så er den mer konfektakitg (se bilder nederst for å se slutt resultatet).
du trenger
4 kveder
vann
sukker
saften av tre sitroner
Vask kvedene og skjær de opp i ca. like store biter. Legg de i en tykkbunnet gryte og hell på vann til frukten er såvidt dekket. La det småkoke 30-40 minutter til kveden er myk.
Mos frukten og press den gjennom en sil. Vei mosen og tilsett like mye sukker. Ha det hele i en ren tykkbunnet gryte
Tilset sitronsaften og kok det hele forsiktig opp mens du rører. Så snart sukkeret har smeltet kan du sette opp varmen. Hold øye med blandingen og rør gjerne rundt av og til. Massen vil tykkne og fargen vil bli dypere.
Den er ferdig når du kan dra en skje gjennom massen og  bunnen av gryten synes i noen sekunder før det flyter sammen igjen.

Hell massen over i en flat form som du har dekket med bakepapir.

Spre det rundt med skje/sleiv og la det avkjøle. Når den er helt avkjølt kan du skjære den i stykker og oppbevare den i en luftett boks. Ha litt bakepapir mellon lagene slik at de ikke klistrer sammen.
Skjær geleen i mindre ruter hvis du skal servere med ost – gjerne litt salte, harde oster, som for eksempel her med Gruyère eller
skjær det opp i ruter, rull de rundt i litt melis og server som konfekt til en kopp te for eksempel. Kjempegodt!!
Nå som jeg tenker på det, så kunne du sikkert ha dyppet de i mørk sjokolade også – ordentlig konfekt altså…

Kvede konfekten holder seg veldig godt – opptil 2 år hvis lagret riktig.

Prøv da vel!

Kommentarer

 • Reply ina 16. februar 2011

  Det har jeg også hørt – min lokale innvandrer butikk er drevet av tyrkere og nå har kvede (eller kverde som de har skrevet) ligget til salgs lenge. Må spørre om de har noe særlig avkastning….

 • Reply Tone 16. februar 2011

  Jeg fant også kvede for første gang for et par uker siden, tror jeg brukte omtrent samme oppskriften som deg Ina, men jeg ble litt utålmodig mot slutten;) og kutta ned på koketida etter at sukkeret var tilsatt, så da lagde jeg marmelade og hadde det over på steriliserte glass i steden, det ble også kjempegodt og taes fram hver gang jeg spiser ost for tida. Men din gele ser nok hakket lekrere ut enn min marmelade må jeg innrømme!

  Var også overraska over å finne kvede her ute i provinsielle Drammen, men et tips skal vistnok være å stikke innom tyrkiske grønnsakshandlere, siden Tyrkia har en stor produksjon av frukten

 • Reply ina 16. februar 2011

  Ja, jeg lurer på om ikke det er det… 😀

 • Reply Mjuuugly 16. februar 2011

  Dette vil jeg tro er godt med ost ja!

  Mon tro om denne frukten er den jeg alltid har sett på som en blanding av eple og pære? Hehe.

 • Reply ina 15. februar 2011

  Tenkte meg at du ville like det ja 🙂
  Du må så absolut ta deg en tur til oslo!

 • Reply [kjøkkentjeneste] 15. februar 2011

  Det ser jo bare så imponerende og fantastisk ut! Du er en evig inspirasjonskilde, Ina. 🙂

  Jeg har bare lest om kvede, men aldri smakt det. Dessverre har jeg heller ikke sett det her hvor jeg bor. Får nok ta meg en Oslo-tur snart. Med plass til mat i kofferten.

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »