Dulce de leche – karamell krem/saus

Jeg fikk tips fra en leser om å prøve en karamell ostekake som hun hadde funnet oppskrift på i Bon Appetit. Hun mener at det er verdens beste karamell ostekake og det mente også mange andre lesere som hadde lagt igjen kommentar på oppskriften. Jeg er veldig glad i ostekake og en karamell variant er ikke til å forbigå!
Det som gir karamell smaken  er dulce de leche, en sør-amerikansk saus eller krem om du vil laget av sukker og melk. I Frankrike kaller de det Confiture de lait (melk syltetøy).  I andre land er dulce de leche tydeligvis å få kjøpt i butikkene. Det er kanskje å få tak i her i Norge også, men etter en rask søk på nettet fant jeg mange oppskrifter. Og siden jeg skriver matblogg…..
Prinsippet er enkelt, man koker melk med sukker, lenge, ca 3 timer faktisk. Sukkeret karamelliserer seg etterhvert og melken blir tykkere og får en fin gyllen farge. Slutt konsistensen kontroller du selv med koketiden. Smaken er bare helt vidunderlig. I Frankrike smører de den rett på baguetten. jeg forestiller meg at den også hadde smakt godt på pannekaker eller hva med å røre den litt ut i kafeen din for eksempel. Over is må den bare smake himmelsk. Vi lagde en croque med tynne epleskiver og dulce de leche (bilde nederst). Det smakte heller ikke så verst…
Nå har jeg da tenkt å lage denne ostekaken jeg ble tipset om så jeg må spare på mine glass. Har du lyst å lage dulce de leche så gjør du følgende
du trenger
2 liter helmelk
500g sukker
1ts salt
Hell melk, sukker og salt i en stor tykkbunnet gryte. Kok opp melkeblandingen mens du rører. Etter at den har kokt opp setter du ned varmen slik at den såvidt koker. Blandingen må ikke koke over så sett heller varmen litt lavere, det vil bare ta lengre tid å tykkne. Rør av og til. Etter 3 timer passer du litt oftere på blandingen. Du bestemmer selv hvor tykk du vil ha slutt resultatet – om du vil ha saus som du kan helle over bakst eller is eller om den skal være «smørbar». Blandingen vil tykkne noe når den avkjøler så ta det i betraktning. Hell det på glass, la det avkjøle, sett på lokk og oppbevar i kjøleskapet. Der kan den stå noen dager. Alternativt kan du helle det i varme steriliserte glass, sette på lokk omgående og oppbevar kjølig og mørkt. Da tenker jeg at den holder seg noen uker.
Dere får kose dere med bildet av toast med epleskiver og dulche de leche til jeg får laget denne berømte karamell ostekaken.

Kommentarer

 • Reply Fernando 7. april 2014

  Hola!
  Dulce – ikke Dulche vel:)

  • Reply Ina Johnsen 8. april 2014

   Hola!
   Det har du helt rett i – retter det asap!
   Muchos gracias 🙂

 • Reply Mat på Bordet 10. desember 2013

  Så bra – takk for infoen 🙂

 • Reply Anette Evenrud 9. desember 2013

  Tørslefs har nå dulce de leche på boks! Kjøpte det på Maxi mat på Nordby nå i helga 😀

 • Reply Mat på Bordet 14. mars 2013

  Ja det stemmer, se min kommentar om det samme lit lenger oppe, Men jeg skriver blogg, og jeg liker å gjøre ting fra bunnen av for bloggens sin skyld 😉

 • Reply Torild 12. mars 2013

  Hei.
  Fant ostekaken med dulce de leche på bloggen din for en stund siden.Dulce de leche får vi ikke tak i i Norge. Prøv å få tak i søtet kondensert melk, det finnes vel i de større byene her i landet. Carnation fra Nestle heter den. Jeg kjøpte søtet kondensert melk i utlandet. En annen melk er Tørslefs. Kok boksen i så mye vann at det dekker boksen hele tiden, i 3 timer.Og vips, så har du dulce de leche:-)
  Hilsen Torild

 • Reply Mat på Bordet 1. november 2011

  Hei Stine

  Synes å huske at det ga ca. 4 glass a 250ml.
  Tror jeg :))

 • Reply Stine 1. november 2011

  Hei 🙂 Dette er av mine planer for hjemmelagede julegaver i år 🙂 Ser superfristende ut 🙂 Undrer derfor på hvor mye sluttprodukt blir det av oppskriften? 🙂

  På forhånd takk.

  Stine

 • Reply ina 1. mai 2011

  Går det an å få tak på det i Norge ?- skulle gjerne ha prøvd!

 • Reply Anonymous 1. mai 2011

  Den beste dulce de leche er fra URUGUAY :))))

 • Reply ina 2. april 2011

  Bra det smakte godt iallafall 😀

 • Reply Svein 2. april 2011

  Takk igjen, spesielt for denne flotte bloggen. No knead brødene er blitt en favoritt. Skulle prøvd silen, men det får bli neste gang. Nå brukte vi den som den ble 🙂

 • Reply ina 2. april 2011

  Hei Svein!
  Ja, det kan hende at du rørte for mye eller at du hadde for høy varme. Det har skjedd meg også 🙁
  Jeg fikset det ved å presse dulce de lechen gjennom en fin sil – den ble glatt og fin igjen da.

 • Reply Svein Bratberg 1. april 2011

  Nå har vi laget Dulce de leche. Resultatet ble godt på smak, men det ble grynete eller kornete. Koketiden var ca 3.5 timer og jeg rørte jevnlig i gryten. Husker det skjedde da jeg laget gomme også, og svigermor mente at jeg hadde rørt for mye, er det årsaken her også.

 • Reply ina 27. februar 2011

  Nesten.
  Det finnes en annen metode å lage dulche de leche på og det er nemlig med kondensert melk. Hele boksen settes i vann (visstnok med 2 små hull på toppen av boksen slik at det ikke eksploderer), vannet kokes opp og boksen står i dette kokevannet en 3 timers tid til innholdet karamelliseres…

 • Reply Anne 27. februar 2011

  Er ikke dette det samme som kondensert melk? Det er en seig, søt melkesaus som smaker litt hapå-aktig. Kan kjøpes på innvandrerbutikker. Artig å lage selv også, men skulle man nå plutselig få lyst på karamellostekake en kveld, så kan det være greit å ty til en ferdigløsning også ;P

 • Reply ina 27. februar 2011

  Høres interessant ut!

 • Reply Siri 27. februar 2011

  Gome er kort fortalt : H-melk, kulturmelk og egg som koker i to tre timer. Dette vil da skille seg i «ostemasse» og myse. Noen lager jevning på mysa, men det gjør ikke vi her. Blir jo grovere og fastere en denne kremen, men smak og farge likner. Gamel bondekost i Norge, veldig godt 🙂

 • Reply ina 26. februar 2011

  Gome???
  Tittet på Tine´s webside, ser ikke akkurat så delikat ut..

  Ostekaken er i kjøleskapet….ser veldig lovende ut!!!!

 • Reply Siri 26. februar 2011

  Karamell krem er laget, og nå venter jeg spent på kakeoppskrift! Kremen ble god og smaken minner om gome, som vi spiser til lefse 🙂 Bare ikke si det til ungene mine for de liker ikke gome 🙂

 • Reply Ingunn 25. februar 2011

  Åhhh, dette minner meg om Argentina og Buenos Aires, som jeg er så glad i! De elsker Dulche de leche der. Det var overalt! I kaffe, kaker, godteri, popkorn, iskrem osv. Det tok litt tid før jeg forstod hva det var 🙂 Oversatt betyr det vel noe sånt som «søtt fra melk» så jeg var litt forvirret. Men syntes det var godt, når jeg endelig turte prøve det 😉 Tror nesten jeg må prøve å lage dette 🙂

  Ha en flott helg!

 • Reply ina 25. februar 2011

  Å jada, det skal være sikkert og visst!

 • Reply kokebokprosjektet 25. februar 2011

  Utrolig interessant. Jeg håper du kommer med oppskrift på ostekaken også!

 • Reply ina 25. februar 2011

  Hei Marina!
  Du har nydelig blogg du også!

 • Reply [email protected] 25. februar 2011

  Hei! Jeg liker din blogg (jeg er italiensk og forstår ikke alt;) Takk for oppskrift. ciao, marina

 • Reply ina 24. februar 2011

  @Maria – ja, nå trenger ikke din svigerinne ta med seg dulce de leche lengre :)) Hun kan heller ta med seg noe annet spennende :))

  @Siri- har planer å lage ostekaken i løpet av helgen, blir den god så kommer det oppskrift i løpet av uke tenker jeg…

 • Reply Siri 24. februar 2011

  I kveld har jeg laget lemmon curd som skal på ei kake, så jeg gleder meg til det kommer ei kake å bruke denne kremen på og 🙂 Skal koke den i helga, har litt melk som går ut på dato i løpet av helga og da er det greit å bruke den til noe godt.

 • Reply Maria 24. februar 2011

  Jeg bruker å «bestille» Dulce de Leche av min svigerinne som er fra Uruguay, men jeg skal prøve å lage det selv så slipper hun å drasse det med seg over halve kloden.. Takk for oppskrift 🙂

 • Reply ina 24. februar 2011

  Hei Kirsten!
  Ja, Viking melk finnes fortastt. Og ja, det er også en måte å lage dulche de leche på 😀

  Jeg syntes at siden det tok like langt tid så var det artigere å lage det fra bunnen av…

  Morsomt at du lagde det for dine barn som hapå pålegg!

 • Reply kirsten hasselgård 24. februar 2011

  Hei! Artig å lese om karamell ostekake. For mange år siden fantes det Viking Melk på boks.Kanskje det gjør det ennå? Jeg kokte denne boksen i en kjele med vann i 4 timer og fikk også da denne «karamellen» som vi brukte som «Hapå» pålegg. Bodde i utlandet og hadde barn som «måtte» bare ha det….

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »