Eltefritt potet- og rosmarinbrød

eltefritt potet- og rosmarinbrød

Eltefrittbrød er blitt en fast rutine her i huset. Deiger lages på kvelden og bakes ut neste dag ved anledning. Det går som smurt. Med et brød konsum på litt under ett halvt brød om dagen (holder til et par skiver til frokost og matpakker til barna) går det mye med brød her i huset. Å bake det selv sparer ikke bare penger men gir oss en helt annen brød glede. Brødet kan ikke sammenlignes med de jeg tidligere kjøpte i matkjedene og å ikke bake brød er blitt helt utenkbart.

Å kaste sammen litt ingredienser på kvelden for så å bake det ut ved anledning neste dag er nærmest blitt en rutine. Nesten like naturlig som å pusse tennene. Og omtrent like tidskrevende. Og hvorfor ikke dele litt på oppgaven. Det er ingen problem for et barn/ungdom å lage deigen og i hvertfall ikke noe problem for en ungdom eller din bedre halvdel å sette formen i ovnen og passe på tiden.

Potet-  og rosmarinbrødet blir den 14ende og sikkert ikke den siste. Litt annen teknikk men like enkelt. Den er utrolig saftig, kan ligne mer på focaccia enn brød og egner seg best som bilag til suppe eller salater. Jeg har skjært opp hele brødet og lagt det i frysen slik at jeg kan ta det ut skivevis når vi trenger de. Brødet pfiffer opp en enkel suppe på null komma niks…
du trenger

 • 600g mel
 • 250g potet, skrellt, kokt og most
 • 2ts salt
 • 3/4ts gjær
 • 1ss finhakket fersk rosmarin
 • 5dl vann
 • 0.5dl olivenolje
Ovn temp 220C – ildfast form varmes i ovnen 30 minutter før steking.

Har du ikke laget no knead brød før anbefaler jeg at du tar en titt på denne videoen.

Bland most potet godt sammen med melet med en gaffel. Du ønsker ikke å ha klumper med potet. Tilsett salt, gjær og rosmarin og bland godt sammen. Tilsett vann og olivenolje og rør sammen til du har en glatt deig. Dekk til deigen og la den heve på kjøkkenbenken 12 – 15 timer.

Deigen har høy vanninnhold og er ganske våt etter 1.heving.

I motsetning til de andre eltefrie oppskrifter har jeg  stekt brødet i en brødform istedet for i en gryte. Dekk en brødform med bakepapir og hell deigen opp i.Dekk brødet til og la den heve en times tid. Sett i frovarmet oven og stek i ca. 45 minutter. Ta den ut av formen og la den avkjøle på rist.

Tips: har jeg potet- og rosmarinbrød til overs liker jeg å bruke det til å lage krutonger med – godt i salater eller supper!!

Kommentarer

 • Reply Anika 14. mars 2017

  Elsker dette brød. Kjøpte boka di om eltefritt brød og er kjempefornøyd! Tusen takk for fine brødoppskrifter. Ser du har alle på nett også,men jeg liker så godt å bla i ei bakebok. Lagde rugbrød nå med solsikkerfrø,himmelsk! Jeg bruker en Römertopf – synes det fungerer knallbra!

  • Reply Mat På Bordet 20. mars 2017

   Hei Anika! Å, det gjør jeg også. Brødbaking ble liksom en halt annen greie etter at jeg oppdaget eltefritt brød. Er så enkelt, og blir så godt…. Takk for kommentaren, alltid hyggelig å høre at oppskriftene blir brukt og at boken faller i smak. Det varmer litt om hjertet <3 ina

 • Reply ina 1. mars 2011

  Bare hyggelig!
  Glad for å høre at brødet ble bra!!

 • Reply Jane H. Johansen 1. mars 2011

  Aiai, det ble et knallbra brød! Takk for oppskrift 😀

 • Reply ina 1. mars 2011

  @Jane – yippi!! Da blir det spennende i dag!!

  @ Jeanetter – man kan lage uendelig mange varianter, så her blir det nok flere….

 • Reply Jeanette 1. mars 2011

  14 varianter! Wow, du er kreativ 🙂

 • Reply Jane H. Johansen 1. mars 2011

  Jaa, da har jeg satt deigen til mitt første no-knead-bread 🙂
  Brukte en blanding av fint speltmel, grovt rugmel og solsikkefrø.
  Har sansen for sakte mat som ordner seg selv, kjekt!
  Venter spent på resultatet i morra 🙂

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »