Eltefritt brød med villris

Eltefritt brød med villris

Det er bare tilfeldig at det har kommet et nytt no knead oppskrift hver mandag de siste ukene. Det har vel noe med helg å gjøre. Og tid og lyst til å eksperimentere. Jeg fikk beskjed her hjemme at det fortsatt er den fine og grove varianten som var best likt som hverdagsbrød og spørsmål om jeg virkelig måtte eksperimentere med så lite hverdagslige varianter. Som du kanskje skjønner fikk ikke forrige ukes potet og rosmarinbrød like stor applaus som for eksempel kanel og rosinbrødet. Jeg synes at det er godt med litt utenom det vanlig brød som kan passe til suppe eller salater. Men, jer er enig, hverdagsbrød må man også ha.

Denne helgen bladde jeg litt i en av mine nyere kokebøker som bare handler om brødbaking. Der fant jeg oppskrift på et brød som ble laget for å brukes som en del av stuffing til kalkun og var veldig populær rundt Thanksgiving tider, naturligvis. Brødet inneholdt løk, villris og urter og kunne også tilsettes bacon for eksempel eller kastanjer for å gi enda mer dybde på brødet og følgelig stuffingen. Med tanke på min families ønske om hverdagsbrød sløyfet jeg det meste og tilsatt kun villris til denne varianten av no knead brødet. Villrisen gir ikke bare et interessant uttrykk på brødet med også en svak smak av nøtter. Og det må vel smake i denne varianten av hverdagsbrødet!

du trenger

 • 500g hvetemel
 • 100g kokt villris
 • 1/2 ts tørrgjær
 • 1 1/2 ts salt
 • 4 dl vann

Har du ikke laget no knead brød før anbefaler jeg at du tar en titt på denne videoen.

Eltefritt brød med villris

Kok villrisen som beskrevet på pakken. Jeg kokte opp mer enn jeg trengte til brødet og oppbevarte resten i 100g porsjoner i poser i frysen.

Eltefritt brød med villris
La risen renne godt av, den skal ikke være fuktig. Bland risen med mel, gjær og salt.
Eltefritt brød med villris

Tilsett vann og rør til deigen samler seg. Dekk til og la den hvile på kjøkkenbenken 12 – 15 timer.

Eltefritt brød med villris

Hell deigen ut på et godt melet stykke bakepapir. Brett deigen som vist på videoen. Legg deigen med brett siden ned, dekk den til og la den hvile i ytterlig 2 timer.
Sett ovnen på 250C og sett den ildfaste formen i ovnen når 90 minutter har gått. La de varme opp i 30 minutter.

Ta formen ut av ovnen. Hvis deigen din fortsatt er ganske våt kan du strø litt mel på bunnen av formen slik at brødet ikke setter seg fast. Hell deigen opp i formen – brett siden kommer da opp. Sett på lokk og stek i 30 minutter. Ta så av lokket, sett temperaturen på ovnen ned til 220C og stek videre i 15 minutter.

Eltefritt brød med villris

Ta brødet ut av formen og la den avkjøle helt før du skjærer i den.

Værsågod, en litt annerledes hverdagsbrød.

Kommentarer

 • Reply ina 8. mars 2011

  Hei!
  Jeg har også bakt i vanlig brødform. Lot de heve andre gangen direkte i formen og satt de i forvarmet ovn med en brødform over det igjen som «lokk». Fungerte bar det, men ikke like godt som i jerngryte.
  Jeg setter alltid to deiger og steker den ene dirkete etter den andre. Dvs. når første brød er ferdig, heller jeg neste deig i den varme gryten, setter opp varmen på ovnen igjen steker som vanlig. Da har jeg to fine brød.

  Takk for tips om Maxi – det er flere lesere som lurer på hvor de kan få kjøpt jerngyrte til en grei pris. Jernia og Ikea har jerngryter for ca. 300kr.

 • Reply Anonymous 8. mars 2011

  Det var jeg som postet innlegget over: jeg ser jeg har skrevet leirgryte, men jeg mener jerngryte….

 • Reply Anonymous 8. mars 2011

  Heisann!
  Takk for mange gode oppskrifter!
  Jeg er også bitt av basillen, og funderte litt på hvordan jeg kunne effektivisere det litt, siden det bare blir ett brød om gangen. I går prøvde jeg derfor å sette to deiger, satte den deigen du har med frø og kjerner + havrebrødet. Stekte det ene som vanlig i leirgryte, også prøvde jeg å steke det andre i en vanlig brødform med en annen brødform på toppen som lokk. Den fikk nemlig plass ved siden av leirgryta i ovnen. Dette fungerte i grunn fint, skorpa ble kanskje ikke fullt så sprø som i leirgryta, men absolutt et greit alternativ! Har forresten sett leirgryte til 250 kroner på Maxi som jeg har kjøpt inn:)

 • Reply ina 8. mars 2011

  Sitter og spiser en skive til frokost – med smør og honning, kjempegodt!

 • Reply Veronika 7. mars 2011

  Alltid spennende å se hva du putter i no-knead brødet 🙂 villris i brød høres rart, men godt ut!

 • Reply ina 7. mars 2011

  Du kan i prinsipp bruke hva som helst av ildfast form – leirgryte, støpejern, pyrex form – som har lokk.
  Jeg vet ikke hvor du bor men Le creuset har en outlet butikk på Vestby. >Jernia og Ikea har også støpejernsgryter som ligger mellom3-400 kroner.
  Det er så klart en investering men jeg har hatt min jerngryte i 15år og bruker den til masse annet enn brød.
  Ja, og min måler 24cm i diameter…:))
  Lykke til!
  Du kunne forresten også titte på Finn.no….

 • Reply Anonymous 7. mars 2011

  Heisann!
  Jeg er veldig interessert i dette no-knead-bread prinsippet, men har ikke den typen gryte som du har og lurer derfor på hva du anbefaler å bruke. Har sjekket Le Creuset, men den koster jo endel….. Hvilke andre alternativer anbefaler du hvis jeg skal ut å handle? I tillegg hvilken diameter størrelse på formen bruker du til dine oppskrifter? Tusen takk for en flott blogg:-) Hilsen MKJ

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »