Frøkjeks til ost og annet

Frøkjeks er ikke bare godt å spise, det er også enkelt å lage. Ingen hevingsmidler, ingen egg til å binde deigen sammen, ingen melkeprodukter. Bare frø, rugmel, salt, olje og vann. Å ja, og litt honning hvis du ønsker (anbefales). Frøene må males og da er det kjekt med en kaffekvern. Jeg kjøpte en for noen år siden kun for å male krydder når jeg lagde indiske retter. Nå får jeg også bruk for den for å male frø. For å slippe å få krydder smak på frøene kjører du litt tørt brød gjennom kvernen for å rense den.
du trenger
45g solsikkefrø
45g gresskarfrø
30g linfrø
60g sesamfrø
225g sammalt rugmel
1/2ts salt
2ss soyaolje
1ss honning (valgfritt)
180ml vann
ovn temp 130C
Mål ut frø og kjør de gjennom kaffekvernen. Har du innstillinger på kvernen, setter du den på det groveste.
Da får du en fin frø masse.
Bland frø med mel og salt. Bland vann med olje og honning. Ha vannblandingen i frøblandingen og rør sammen. Tilsett mer vann eller mel hvis det er nødvendig. Rør til deigen samler seg. Den skal være fuktig men ikke klissete. Hell deigen ut på benken og arbeid den sammen. Del deigen i fire.
Rull ut hver fjerdedel og dekk med plast. Deigen kan oppebevares slik i kjøleskapet opptil en uke. Smaken blir faktisk bedre hvis deigen får lov til å hvile seg et par dager i kjøleskapet. Du kan også bake det med det samme.
Mel benkeplaten og rull ut en del av deigen om gangen. Pass på å løfte den opp fra benken regelmessig slik at det ikke klistrer seg fast.
Jeg rullet det ut så tynt at det begynnte å revne. Tykkelsen på kjeks kan du igrunnen bestemme selv, bare pass på å tilpasse baketiden. Bruk en pizzakutter til å skjære ut kjeksene. Eller bruk en form – kanskje du heller vil ha runde kjeks…
Legg oppskjært dieg på et bakebrett dekket med bakepapir. Sett i forvarmet ovn og stek til de er gyldenbrune, ca 30 minutter. La de avkjøle på den varme bakeplaten, da blir de sprøere. Finner du ut at de fortsatt er litt seige etter at du har latt de avkjøle kan du sette de tilbake i ovnen og steke de litt til. Oppbevares i en lufttett boks 1-2 uker.
Oppskriften er hentet fra Peter Reinhart´s artisan breads every day, med litt tilpassninger..

Kommentarer

  1. Reply meh. 5. april 2015

    Foodprocessor funker knall! Lagde kjeksene idag – de ble kjempegode, spesielt med oster kjøpt på Europeisk marked! 🙂

    • Reply Ina Johnsen 6. april 2015

      Herlig!

  2. Reply ina 23. mars 2011

    Ja kanskje. Men du kunne også bruke en morter og pistel og gjør det for hånd….

  3. Reply vildesen 23. mars 2011

    Tror du foodprocessor kan være et alternativ til kaffekvern? Hr lyst til å lage kjeks men synes det er litt voldsomt å gå til innkjøp av kaffekvern for anledningen…

  4. Reply ina 14. mars 2011

    @Lenemora – så hyggelig!

    @anonym – jeg brukte fin

    Lykke til med bakingen!

  5. Reply Anonymous 14. mars 2011

    Denne skal jeg prøve:) bruker du sammalt rug fin eller grov?
    Jeanette

  6. Reply Lenemora 13. mars 2011

    Disse kjeksene så kjempegode ut! Prøver dem kanskje denne uka.
    Legger meg til som følger, trenger litt inspirasjon matbegen av og til..

    Klem Lenemora

  7. Reply ina 12. mars 2011

    Ja, de er virkelig gode – i tillegg til å være fotogene 😀

  8. Reply Kort og Søm 12. mars 2011

    Ja, de så veldig gode ut!

  9. Reply hanne 11. mars 2011

    Disse så veldig gode ut! Må prøves!

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Translate »