Eltefritt brød, half and half

Eltefritt half n´half brød

Her i huset spiser vi bare hjemmelagd no knead brød. Men det har dere kanskje skjønt etter å ha fulgt meg gjennom 17 forskjellige varianter  hittil. Mest populære her hjemme er den lyse (barna) og den grove varianten (mannen). Derfor lages disse reglemessig og som oftest samtidig.

Så sto jeg der forleden med disse to deigene og fikk lyst til å blande de sammen og dermed lage en «half and half» brød. Som sagt så gjort og nå har vi en  ny favoritt i huset! Mannen synes brødet ble mer luftig og barna ble glade for å spise litt grovt uten å være for grovt. Yngstemann var selvsagt også glad for å kunne vise frem matpakke brødet – ingen andre på skolen som kommer med half and half brød skjønner du….

Oppskriften for grov brødet finner du her.
Oppskriften for det lyse brødet finner du her

Har du ikke laget no knead brød før kan du ta en titt på denne videoen.

Lag begge deiger og la de heve 12-18 timer.

Hell deigene ut hver for seg på godt melet bakepapir. Brett de et par ganger slik at de blir håndterbare.

Del hver deig i  to. Du kan legge den ene halvdelen opp på den andre og brette de sammen et par ganger slik at de blir «blandet».

Eller flette de sammen og brett de etterpå.

Deigen vil da enten se slik ut eller

slik. La deigen hvile ytterlig 2 timer og bak de som anvist i oppskriftene – altså på «vanlig» måte i varm ildfastform med lokk på høy temperatur.

Brødet vil se ganske normal ut fra utsiden, det er først når du skjærer skiver at du ser blandingen av grovt og fin deig (se øverste bilde).
Håper brødet slår an hjemme hos deg også!

Kommentarer

 • Reply Mat på Bordet 24. august 2011

  Hei Line!
  Tusen takk for koselig tilbakemelding! Veldig hyggelig å høre at du er blitt inspirert til å bake brød!!!
  God ide med Negro MEN, litt av poenget med half and half brødet var å snike inn litt grovbrød…..:)
  Fortsatt god baking!!!

 • Reply Line.V 24. august 2011

  Hei Ina
  Først må jeg takke for all inspirasjon du har gitt meg på bloggen din. Jeg som aldri tidligere bakte, har nå bakt ulike varianter av no knead bread så og si hver dag de siste månedene. Alle som smaker vil ha oppskrift og blir selvfølgelig henvist til din fantastiske blogg:)
  Half en half brødet er blitt en klassiker. Men for å spare litt tid,fikk jeg et godt tips av min mann som er kokk. Jeg lager kun èn deig, men tar en splash Negro(sukkerkulør) i den ene halvparten. Da får du den samme dekorative effekten.Fungerer på både fine og grove varianter.

 • Reply ina 2. april 2011

  Half and half er favoritten her hjemme også. Overrasker meg egentlig for den lyse (original) varianten hadde høyest stjerne hos barna…

  Driver og eksperimenterer litt med brødet igjen i helgen, får se om ikke jeg kan få lagt ut enda en variant i løpet av uken 😀

 • Reply Anonymous 2. april 2011

  Hei Ina
  Bakte ut dit half&half i dag.ble bare kjempegodt,men med 500 gr på hver deig var det så vidt min store ovale Le Creuset holdt.Dette var helt klart en større favoritt hos barne en min no knead favoritt som er din 4 korn blanding!
  Jeg har vel bakt meg igjenom de fleste varianter på div. blogger og noe er blitt favoritter og gjentas,har også laget et par egne varianter,med din ide om å male frø og korn- funker veldig bra da de gir god smak ,men likevel ikke blir tunge.
  Gleder meg til mandag da jeg håper du kommer med en ny variant,skal du holde siste ukers tradisjon tro.
  BB

 • Reply ina 25. mars 2011

  Flott Katharina!
  Bra at brødet ble bedre!

 • Reply Anonymous 24. mars 2011

  Bakte igjen i går og brukte da litt mer mel. Det ble mye bedre:):) Kan også ha noe med varmen å gjøre da vi har åpen kjøkkenløsning og har god temp i stuen;)Skal teste ut større porsjon-takk Ina!!:)

  Katharina

 • Reply ina 24. mars 2011

  Hei Helene!
  Velkommen til no knead verdenen! 😀
  Kjempelurt å lempe både deig og bakepapir inn i den varme gryten! Og ja, hvorfor ikke bruke noe annet enn vann!
  Lykke til med bloggingen!

 • Reply Helene 24. mars 2011

  🙂
  Takk for inspirerende blogg. Nå som jeg er i mammapermisjon har jeg endelig litt mer kjøkkentid. Har lenge hatt lyst til å teste dette no knead brødet og det blir jo så bra.
  Jerngryta mi har plastikkhåndtak på lokk, så den kunne jeg ikke bruke, men jeg bruker da i stedet en stor Cathrine Holm gryte. Deigen min er veldig løs den og, men det gjør ingenting. Jeg løfter hele bakepapiret med deigen oppi varm gryte. Funker som bare det! (det var mest for å skåne gryta da :D).
  Kan jo dele dagens brød og; hvorfor vann og ikke tomatjuice? Deilig oransj brød. Før jeg brettet den sammen etter 1. heving hadde jeg en drøy ss blomsterhonning (fra dalstrøka mine og helt naturlig), dette for å gi en søt kontrast til den syrlige juicen. Anbefales.
  Ellers er en tskj maltekstrakt også i bruk i den mer vanlige varianten. Lukter litt øl og bra for små mager :).
  Har ingen velfungerende blogg enda, men se gjerne bilde av tomatbrød her:
  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/

  mvh

  Helene

 • Reply ina 23. mars 2011

  Godt tips BB!
  Lene, Katharina – prøv å la deigen heve på et litt kjøligere sted og se om det hjelper…

 • Reply Anonymous 23. mars 2011

  Hei
  Jeg har laget en del av disse no knead brødene og tror det er viktig at det ikke alt for varmt i rommet de står til heving… BB

 • Reply ina 23. mars 2011

  Hei Katharina!
  Hmmm, ikke noe triks egentlig. Men jeg bruker veldig godt med mel etter 1.heving når jeg heller deigen ut av bollen. Og hvis den er veldig våt bretter jeg den noen ekstra ganger. Hvis du fortstatt synes den er altfor klissete kunne du tilsette litt mer mel fra starten av – men ikke for mye:D

  Tror ikke jeg hadde prøvd å lage formen mindre – jeg hadde heller laget deigen større. Prøv 1.5 ganger oppskriften eller kanskje til og med dobbel (jeg vet ikke hvir stor gryten din er…).Lykke til!

 • Reply Anonymous 23. mars 2011

  Jeg har også bakt brødet mange ganger nå, men kan si meg enig med Katharina. Deigen er veldig løs og vanskelig å jobbe med. Tror jeg måtte ha ganske mye mer mel i for å få den som vis på video. Hva kan være feilen???
  Lene

 • Reply Anonymous 23. mars 2011

  Føler deigen min alltid blir så mye mer klissete enn din (video)-hva er trikset?;) Og har du noe tips til hvordan gjøre jerngryten litt mindre (så brødet blir litt høyere)-min jerngryte er stooor. Prøvde å legge aluminiumsfolie i en pølse rundt kanten sist, men brødet «hevet/stekte» seg inn i folien, og det endte med at jeg måtte skjære bort endel:)

  Katharina

 • Reply ina 23. mars 2011

  @Torill – skal si du er produktv!

  @Dilli – ja det var en overraskende suksees her hjemme….i tillegg til å være stilig 😀

 • Reply Dilli 22. mars 2011

  Stilig!

 • Reply Torill Solberg 22. mars 2011

  Kult ! satte en grov variant m linfrø i tillegg til kli i går kveld, men i kveld er det på`n igjen med half and half varianten. Datter og hennes sønn kommer på middag i morgen og da blir det fint å sende med nybakt brød 🙂

 • Reply ina 22. mars 2011

  Ja, det stemmer, litt marmorkakeaktig…

 • Reply Anonymous 22. mars 2011

  Du er virkelig kreativt.minner meg om Marmorkake i barndommen.BB

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »