Annonse
Ny bok: Eltefri bakst. Klikk her for å lese mer om boka.

Det beste brødet får du ikke kjøpt på Meny!

Nei, nå begynner jeg virkelig å irritere meg. Såpass at jeg må slå av radioen. «Det beste brødet får du på Meny» hører jeg omtrent i hver bidige reklamepause. Folkens, det beste brødet får du ikke på Meny, den baker du best selv!

Ikke bare er det bedre, det er også mye billigere og tar omtrent like mye tid som det tar deg å kjøre til butikken og kjøpe den. Jeg snakker selvsagt om no knead brødet og akkurat som kjært barn har mange navn så går den også blitt kallt for eltefritt brød og grytebrød. Har du ikke laget no knead brødet enda, så er det på tide å kaste seg i det!

Her hjemme har vi ikke kjøpt brød siden før jul og har kommet inn i en lettvint rutine av brødbaking ca. 2 ganger i uken. Dvs. jeg bruker ca. 10minutter to kvelder i uken for å lage deigen og to kvelder i uken for å bake den. Ingen elting betyr ingen arbeid – du rører sammen deigen kvelden i forkant og lar den hvile til du kommer hjem fra jobb neste dag. Mens du lager middag, heller du deigen ut på et godt melet stykke bakepapir, bretter den et par ganger og lar den hvile et par timer til. Så er det bare å sette den i ovnen og passe på tiden. Bak to eller tre om gangen så har du for halve uken, eller hele uken, avhengig av hvor stor brødforbruk du har hjemme. Og ja, jobben deles på alle. Den som er på kjøkkenet passer på baketiden og røring sammen av deigen er så enkelt at barna kan gjøre det.
Er du tvil om metoden og resultatet så ta en titt på videoen over.

Original oppskriften finner du her og varianter med rugmel, speltmel. frø, nøtter, rosiner, osv finner du her

Prøv da vel – vedder på at du blir enig med meg at det beste brødet kjøper du ikke på Meny men baker selv!

Kommentarer

 • Reply ina 22. april 2011

  Hei Tonje!
  Det skjer med min deig også. Under 2. heving blir det mer «bortover» heving enn «oppover» heving, men brødene blir luftige for det.
  Bruker du for stor gryte? Min måler 24cm i diameter.

 • Reply Anonymous 21. april 2011

  Hei. Fantastisk godt brød, men jeg har et spørsmål.. Deigen min hever ikke noe særlig de 2 timene under lokk, den renner bare utover,noe som resulterer i at brødet blir en anelse flatt. Jeg følger video og oppskrift slavisk, så skjønner ikke hva jeg gjør feil.
  Forøvrig takk for en interressant blogg som det er spennende å lese:)

  Tonje

 • Reply ina 6. april 2011

  @Elanda – det er bare å prøve! Og jeg tenker at det vil funke hel fint!
  Du kan evt. legge folie over gryta og lokket opp på der igjen for å gjøre det tettere, eller prøve å vekte ned lokket med noe som tåler den høye varmen – en gryte til kanskje.

  @Marita – høres deeeiiiiilig ut! 😀

 • Reply Marita 6. april 2011

  I morgon skal de serverast bacalao til 12 kjekke kollega og de sjølvsagt med no knead bread ( 1dl sammale speltmjøl, 0,5dl steinmalt spelt,og resten kveitemjøl ( totalt 500g, 4,5dl vatn, gjær og salt + oppkutta soltørka tomatar) Gleeeeeeeeeeeeeda mej til å servere det 🙂

 • Reply Elanda 6. april 2011

  Hei!
  Oppskriften ser kjempe spennende ut og jeg har veldig lyst til å prøve. Det eneste som stopper meg er at jeg er usikker på om jeg har riktig lokk til jerngryten min.
  Jeg ser du bruker en støpejernsgryte med støpejernslokk. Alt jeg har en en god gammel jerngryte med «blekk»lokk av typen Høyang-Polaris. Tror du det kan funke med et så lett lokk eller må det være tyngre?

 • Reply ina 6. april 2011

  Supert! Har selv ikke laget glutenfri varianten, fint å få en tilbakemelding på oppskriften!

 • Reply SPISESKJE 6. april 2011

  Jeg lager mye glutenfritt, og kan absolutt gå god for det brødet du nevner over her! Og jeg kunne ikke vært mere enig, det beste brødet lager man helt enkelt SELV 😉

 • Reply Anonymous 6. april 2011

  Blir dette brødet bra med glutenfritt mel også..?

 • Reply ina 6. april 2011

  @Nyperosa – ja gryta/formen settes i ovnen når du slår den på og varmes opp samtidig. Gryta skal ikke smøres – du kan strø litt hvetemel på bunnen hvis du vil.

  @Ktistin – helt enig, det er utrolig tilfredsstillende å bake eget brød, særlig nåt det er så enkelt og resultatet er så strålende!
  Takk for at du sprer godord om bloggen – alltid stas å få nye lesere!

 • Reply Kristin 6. april 2011

  Eg baker no knead bread nesten kvar dag, har ikkje smakt kjøpebrød på snart fire veker. Har dessutan snakka varmt om bloggen din og brødbakinga til fleire. Det er jo så enkelt og så godt! Og så herleg å sleppa for mykje salt og gjær i brødet.

 • Reply Anonymous 6. april 2011

  Dårlig lyd!

 • Reply Nyperosa 6. april 2011

  Hei.
  2 ting : )
  Jerngryten / leirgryta forvarmes ?
  +
  Trenger jeg ikke å smøre forma ?

  Takk for svar og brødtipset.

 • Reply ina 5. april 2011

  Så flink mor du er Vilde!
  Barna mine fikk ikke hjemmebakt børd når de var bittesmå, men nå gjør de! Aldri for sent! 😀

 • Reply Vilde 5. april 2011

  Jeg har jo en liten, vakker baby som har begynt å såise brød nå. Jeg baker grytebrød til henne også, uten salt. Babybrødet er basert på hvmel, byggmel, linfrø og revet gulrot – alt for at baby skal kose seg med brødet sitt! Det går i alle fall ned på høykant og det er godt for mor å vite akkurat hva babyen spiser (og det er brød uten salt, hevegluten og andre ekle konserveringsmiddel som får brødet til å virke «nybakt» i en hel uke…yikes!)

 • Reply ina 5. april 2011

  @BB – wow! giga frøbrød – kult!!

  @anonym – vi spiser et halvt no knead brød om dagen. Jeg deler derfor brødene i to og fryser de, gjerne så snart de er avkjølt. Brødene jeg bruker til supper – hvitløksbrødet for eksempel, skjærer jeg i skiver og fryser slik at jeg kan de ut skivevis. Begge måter fungerer utmerket.
  Jeg oppbevarer brødet greit tullet godt i et kjøkkenhåndkle, men her blir brødet sjeldent eldre enn 24timer. Hvis skorpen begynner å bli seig kan du alltids varme den litt opp i ovnen. En brødboks i leire skal visst også fungere godt.

  @Helen – takk for det! Alltid hyggelig å bli oppdaget av nye lesere!

 • Reply Helen: kjernesunn-nordkvinne.blogspot.com 5. april 2011

  flott blogg du har!

 • Reply Anonymous 5. april 2011

  Hei!

  Jeg syns også dette brødet er helt fantastisk,
  Og lurer på hvordan du oppbevarer det slik
  At det holder seg lenge? Går det å fryse?
  Hvordan unngå at brødet blir hardt eller seigt?
  Jeg syns nemlig det er best den dagen jeg steker
  Det… Til tross for at jeg pakker det inn i rent kjøkkenhåndkle,ikke plast.
  Gode tips mottas med takk!
  Vil ellers takke for en super og inspirerende blogg! 🙂

 • Reply Anonymous 5. april 2011

  Hei Ina

  Jeg laget trippel » 4 frø brød» etter din oppskrift i
  går,bakte i den største ovale Le Creuset kjelen jeg har samt en leirgryte Det ene brødet ble bare gigantisk og veldig godt!BB

 • Reply ina 5. april 2011

  Yay!
  Kanskje flere har lyst å prøve seg på no knead brød!!!

 • Reply Magne D. Antonsen 5. april 2011

  Hei Ina, Magne fra VG Nett her. Nå har jeg lagt innlegget ditt som dagens anbefaling på Lesernes VG.

 • Reply ina 5. april 2011

  @Elin – samme her! Og helt enig!!!

  @LilleTrillemor – yipee! Lykke til!

 • Reply LilleTrillemor 5. april 2011

  Har endelig fått kjøpt meg noe å steke dette brødet i, så nå skal jeg endelig få prøvd det og:D

 • Reply Elin 5. april 2011

  har helt sluttet å kjøpe brød etter jeg lærte om No- knead brødet 🙂 Finnes jo ingen enklere måte å lage brød på og varierer mye. Nydelige brød :))

 • Reply ina 5. april 2011

  Tydeligvis flere enn meg som baker brødet sitt selv!
  Når man først kommer inn i rutinen så blir det like lettvint som å tømme oppvaskmaskinen – og mye, mye morsommere! 😀

 • Reply Mette 5. april 2011

  Hei! Har ikke provd oppskriften din for, men jeg baker en lignende variant. Sjelden det er kjopebrod i huset vart na – det ma vaere om vi har gatt tom for mel! 😉

  Prover din ogsa, jeg. Alltid kjekt a laere noe nytt.

 • Reply ina 5. april 2011

  Så bra!
  Hyggelig å høre at du også baker og baker!!!
  Enda en ny variant kommer i kveld 😀
  Og takk for at du anbefaler bloggen videre!!

 • Reply Frøken V 5. april 2011

  Jeg som deg, tenker akkurat det samme som deg når jeg hører/ ser den reklamen. Har etter at jeg kom ovver bloggen din og no kned bread bakt og bakt dette brødet. Samt anbefalt det og din blogg til alle jeg kjenner! Tussen tak for en kjempe fin og oversiktlig mat blogg!

 • Reply ina 5. april 2011

  Yay!
  Da er vi to som er enige om det!! 😀

 • Reply Hos Tina 5. april 2011

  Ja det er veldig enkelt å lage hemmelaget brød! Man må bare planlegge litt, og alt trenger ikke å gjøres samme dag. Jeg er enig med deg! Beste brødet lager man selv.
  Tina

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »