
Det må sies med en gang, gulrotbrød ideen var ikke min, men kom fra en leser. Kjempemorsomt med innspill fra lesere så det er bare å komme med flere !!!
Jeg hadde ikke lyst på brød med gulrot biter og har derfor presset gulrøtter og bare brukt saften. Resultatet ble et saftig brød og selvsagt ble det oransje! Kjempekult å ha med seg oransjefarget brød på skolen gitt….
du trenger
- 500g hvetemel
- 1 1/2ts salt
- 1/4ts tørrgjær
- 4dl gulrotsaft (fra ca 7 gulrøtter)
- en håndfull gresskarkjerner
Hvis du ikke har laget no knead brød før foreslår jeg at du tar en titt på denne videoen.
Bland mel, salt og gjær i en bolle. Tilsett gulrotsaften og rør til det har samlet seg til en litt våt deig. Dekk til og la den heve på kjøkkenbenken 12 – 18 timer.
Hell deigen på et godt melet stykke bakepapir og brett den et par ganger. Legg den med brettsiden ned og la den hvile i ytterlig 2 timer. Etter 90minutter setter du en ildfast form med lokk i ovnen og setter den på 250C. Etter en halvtime tar du ut den varme gryta har deigen opp i, strør på en håndfull gresskarkjerner (press de gjerne litt ned) og setter det hele tilbake i ovnen. La det steke 30 minutter med lokk, så 15minutter uten lokk og med temperaturen satt ned til 220C. Ta brødet ut av formen når den er ferdig og la den avkjøle på rist.
Kan man bruke gulrotsaft man kjøper på butikken eller er det bedre å raspe gulrøtter?
Hei Unni
Du må gjerne bruke gulrotsaft kjøpt i butikken – jeg liker den fra Helios 🙂
hilsen
ina
Jeg elsker disse brødene dine! Får perfekt resultat hver gang!
Jeg har litt lyst til å prøve en variant av denne oppskriften snart, men jeg har ingen måte å få laget gulrotjuice på (som jeg er klar over).
Regner da med at jeg bare bytter ut juice med 4dl vann, men jeg har da lyst til å prøve med revne gulrøtter i brødet.
Hvor mye/mange gulrøtter tror du ville blitt bra i denne oppskriften?
Hei jeg har brukt økologisk rødbete juice, og det blei veldig bra til sild og rakfisk. For å få enda rødere brød brukte jeg Manitoba mel og ikke hv.mel. Selve deigen så ikke bra ut (som blodklubb), men brødet blei fantastisk.
Hei Astrid!
Jeg har og akkurat laget brødet med rødbete jus – deigen var ‘blodig’ men når brødet var bakt hadde den en rødlig skorpe og en grønnlig innside. Utrolig flott brød og god smak. Jeg kjenner ikke til Manitoba mel – tror jeg må prøve det – takk for tipset!
Så du brukte 7 gulrøtter,3.5dl vann og totalt 800g mel? Hvis det er tilfelle, så kan man kutte ned på vannet neste gang – ned til 1.5dl kanskje. Ble det bra brød?
Jeg endte med at måtte supplere med 300 gr. mel.
Nu venter jeg på resultatet…
Glæder mig!
Så 7 gulerødder (som alternativ til 4 dl. juice) og 3.5 dl. vand…
…Tak!
Elsker alle dine varianter… Har købt en Le Creuset fordi jeg er blevet så inspireret!
Nu spekulerer jeg på én ting:
Hvis man ikke er så heldig at have en juicer og bare bruger gulerødderne som de er, skal de så stadig kompensere for vandet, eller supplerer man?
Hurra for Matt På Bordet!
Hei Anna Emilie!
Ja, da må du tilsette annet væske – altså vann. Jeg hadde brukt 3.5dl vann. Om deigen virker for vått etter 1.heving kan du tilsette mer mel under bretting. Lykke til!
hilsen
ina
Rødbeter er en strålende idé. Om ikke den blir rød så blir den iallfall dyp rosa og rosa brød må jo være toppers! 🙂
Farger på brød ja, hva med rødbetebrød? Rødt brød må da være en morsom opplevelse 🙂 Har en lignende deig til heving nå, men jeg tok biter av gulrot i brødet jeg siden jeg er så glad i gulrot 🙂 Og tror jeg må prøve rødbeter en gang!
Tanken med å bake brødet i en forvarmet gryte er å etterligne en ordentlig bakerovn på best mulig måte på et hjemme kjøkken. Du får den intense temperaturen og lokket holder på dampen som genereres av det høye vanninnholdet i brødet.
Men, når det er sagt er det ikke noe problem å bake i vanlig brødformer, du får godt brød da også, men ikke like godt 😀
Prøv! Som du har oppdaget går det fint an å variere ingrediensene – ikke noe i veien for å variere på stekemetoden.
Bakte dette brødet med litt grov sammalt hvete og rug, samt solsikkekjerner. Veldig godt brød =)
Men som nybegynnerbakeren jeg er, lurer jeg på om det er det noen grunn til at man ikke baker dette brødet i vanlige brødformer? Da får man jo mange flere brød i ovnen samtidig også?
Yes – gulrotbrødet må prøves om ikke bare for å kunne servere oransje brød 😀
Og ja BB jeg brukte gresskarkjerner – er nå rettet i oppskriften 😀
Bare en liten ting; i overskriften står det solsikkekjerner og nede i oppskriften står det gresskarkjerner- assosiasjonene til Halloween passer det jo da godt med gresskarkjerner,det ser også ut som det er gresskarkjerner du har brukt.BB
Bare en liten ting; i overskriften står det solsikkekjerner og nede i oppskriften står det gresskarkjerner- assosiasjonene til Halloween passer det jo da godt med gresskarkjerner,det ser også ut som det er gresskarkjerner du har brukt.BB
Hei Ina
Så hyggelig at du tente på ideen med å bruke gulrot.
Her har vi brødet til neste Halloween feiring!
BB
Dette så jo bare helt fantastisk ut!
Mmmm, dette såg verkeleg godt ut, Ina:o)
Får gjestar i helga, og då trur eg jammen eg skal servere gulerotbrød!!
Takk for oppskrift og god helg:o)
Dette sã veldig godt ut. Kjempeide å bytte ut vann med gulrotsaft!