Rabarbrasyltetøy med vanilje

Nå som så mange følgere av MPB lager no knead bread, er neste utfordring å få like mange lesere til å lage syltetøy. Man må tross alt ha noe å smøre disse fenomenale brødskivene med!

Og akkurat som brødbaking er ikke sylting noe hokus pokus. Det krever ikke spesialutstyr – hvis ikke du kaller syltetøyglass for spesiautstyr da. Har du lyst å prøve å lage syltetøy anbefaler jeg å begynne med denne oppskriften på rabarbrasyltetøy, med eller uten vanilje. Syltetøyet er relativt søtt, liker du syltetøyet ditt mindre søtt kan du redusere sukkermengden til 600g.

du trenger

  • 1kg rabarbra
  • 800g sukker
  • saften av 1 sitron
  • 1 vaniljestang

 

Vask rabarbraen og skjær den i 2-3 cm biter. Ha de opp i en plast eller keramisk skål og hell over sukkeret. Bland det lett sammen, dekk til med et kjøkkenhåndkle og la det stå 18-24 timer på kjøkkenbenken. Rør gjerne av og til.

Etter den tiden vil det meste av sukkeret ha smeltet.

Ha rabarbrablandingen og sitronsaften i en tykkbunnet gryte. Skjær vaniljestangen i to på langs og bruk en skje for å skrape ut vaniljefrøene. Ha frøene og stangen i gryta.

Varm opp sakte mens du rører litt til alt sukkeret har smeltet. Kok opp blandingen.

La det koke godt i ca. 45 minutter. Rør av og til, særlig mot slutten når blandingen tykkner og får en fin gyllenbrun farge.

Slik ser den ut da. Ha rene og steriliserte syltetøyglass klare (kok de 5 minutter eller ha de i en dampovn i 10 minutter) og hell over syltetøyet.

Legg lokk på umiddelbart og skru fast. Når syltetøyet er avkjølt kan du sette på etiketter – da vet du hva du stuer bort i kjølerommet. Og siden det blir mye mer sylting her på bloggen fremover er det lurt å vite hva som er hva 🙂

Syltetøyet kan selvfølgelig nytes på brødskiven men smaker også godt på vafler, pannekaker, som kakefyll eller mellom to kjeks.

Og skulle du følge for å lage andre syltetøyer finner du mange fine oppskrifter her.

Kommentarer

  1. Reply Jostein 4. september 2017

    Hvordan unngår du at rabarbraen begynner å gjære når den står så varmt som på en kjøkkenbenk?

    • Reply Mat På Bordet 17. september 2017

      Har ikke hatt det problemet Jostein, så jeg vet ikke 🙂

  2. Reply Boller med rabarbrasyltetøy, smudretopping og kremostglasur - Mat Pa Bordet 30. juni 2017

    […] ser at det er mange av dere som har laget rabarbrasyltetøy med vanilje. Rabarbrasyltetøy med ingefær har også vært meget populær og rabarbrasyltetøy med jordbær […]

  3. Reply Liv Marit 21. juni 2017

    Supergodt og ble stivt som det skal. Liker godt at syltetøyet blir jevnt (som marmelade).

    • Reply Mat På Bordet 21. juni 2017

      Så bra! 🙂

  4. Reply Marte 19. juli 2015

    …dumt spørsmål, men skal vel ta ut igjen vaniljestanga?

    • Reply Mat På Bordet 19. juli 2015

      Hei Marte
      Aldri dumme spørsmål vet du! Ja, du kan gjerne ta den ut, men det gjør ingenting om du lar den ligge heller. Anbefaler dog ikke å spise den 🙂

  5. Reply Geir Steen 14. juni 2015

    Behøver man ikke å skrelle rabarbraene?

  6. Reply M-A-T 11. juni 2015

    Er det noen her som har prøvd å redusere sukkermengden i rabarbrasylstetøyet?

  7. Reply Helge Gjerde 10. juni 2015

    Hei, er godt igang med å lage både rabarbrasaft og sylte. Siden jeg hadde med kanelstang fra matstudie i Hellas, prøver jeg med både vaniljestang og kanelstang. Spennende å prøve nye smaker. 🙂

  8. Reply Kirsten G. 16. august 2014

    Nå har jeg nettop laga favorittsyltetøyet mitt for andre gang denne sommeren.Vaniljestang i dette syltetøyet er virkelig en høydare.Begynte å lage det for tre år siden, og nå er det andre i familien som har fått smaken på det….Jeg har god erfaring med å fryse syltetøyet. Fryser alltid aprikos syltetøy, laga av ferske aprikoser. Men syltetøy på glass er nå spesielt da, og en koselig ting å gi bort som gave…..

    • Reply Ina Johnsen 22. august 2014

      Hei Kirsten
      Så flink du er! Jeg er enig at vanilje er prikken over i’en her. Og så lurt å fryse syltetøyet!!

  9. Reply Annette Nygård 13. august 2014

    Rabarbrasyltetøy er kjempegodt! Her er mitt bidrag 🙂

    http://blogsoft.no/index.bd?fa=article.edit&ar_id=45426914

  10. Reply Mat på Bordet 23. mai 2012

    @anne – glass er bra det også, ikke metall.

    @Elise – enig, har heller ikke vært så glad i rabarbrasyltetøy før men denne gjør susen. Kan hende du bruke mindre gryte enn det jeg gjorde, da vil det ta lengre å koke ned….Ja, og så hjelper det å ta lokket av 🙂

  11. Reply Elise 23. mai 2012

    supersyltetøy! jeg har ikke syntes rabarbrasyltetøy var noe særlig, men dette er smaskens. jeg brukte en god del brunsukker og det passa fint. deilig med den sitronsmaken under – mitt har ikke vanilje i. må kokes ganske hardt for å rekke det på 45 min, tror jeg nærmer meg nesten det dobbelte (men var dum og hadde lokk på lenge).

  12. Reply anne 23. mai 2012

    hvorfor bolle av plast eller metall? kan det ikke stå i en glassbolle?

  13. Reply Mat på Bordet 8. mai 2012

    Jeg sylter såpass mye at jeg ikke kan lagre alt jeg lager i frysen. Men det er selvsagt et alternativ om du ikke har lyst å legge det ned på glass.

  14. Reply Line 7. mai 2012

    Hei! Det går fint an å fryse syltetøy. Frys ned i små plastbeger med lokk, så kan man ta fram mer etter som man spiser opp.
    Kjempefint med eplemos for eks. som blir fort dårlig.

  15. Reply Mat på Bordet 5. september 2011

    mmm, jeg likte daddel ideen!

  16. Reply Anonymous 5. september 2011

    Heio
    Lager rabarbrasyltetøy med dadler eller aprikoser eller svisker, og lar det koke flere timer. Det er kjempegodt. Skal prøve med sutron/lime og vanilje også, har ennå rabarbra i frysen.

    Matmons

  17. Reply Mat på Bordet 11. august 2011

    Hei Mette – takk for tipset!
    Rabarbra og ingefær var en interessant kombinasjon!

  18. Reply Anonymous 10. august 2011

    Har lagd et deilig rabarbrasyltetøy med ingefær som passer veldig godt til brie også.

    http://www.bbcgoodfood.com/recipes/1091639/rhubarb-and-ginger-jam

    Anbefales. Liker bloggen din veldig godt.
    Mette

  19. Reply Mat på Bordet 1. august 2011

    Å det hørtes deilig ut å ha rabarbra voksende i hagen 😀 Og så fint at du likte oppskriften – den er blitt godt motatt her hjemme også, selvom bærsyltetøy fortsatt er mest populær…..
    Jeg har ingen erfaring med Natreen – er litt skeptisk til kunstige søtningsmidler, men godt å høre at det også funker bra. Anbefaler at du prøver med vaniljestang neste gang, du får en veldig tydelig vaniljesmak som fungerer utrolig godt med rabarbraen!

  20. Reply silje 1. august 2011

    hei, jeg har nettopp fått smakt syltetøyet og det var kjempegodt! jeg har egentlig «dårlig» erfaring med rabarbra men dette ble søtt og deilig:)jeg oppdaget for ikke så lenge siden at jeg hadde rabarbra i hagen for jeg flyttet der jeg bor i vinter. så da tenkte jeg at jeg måtte lage noe av det. denne oppskriften vil jeg anbefale til andre og bruke hvert år fremover. tusen takk!! jeg gjorde en liten forandring, og det var at jeg brukte vaniljesukker istedet for stang, og Natrin i pulverform som erstatning for sukkeret. (mye sunnere) kan anbefale:D

  21. Reply ina 30. juni 2011

    Hei Tone!
    For å være ærlig har jg aldri prøvd å fryse syltetøy så jeg vet ikke hvordan det blir.
    Men, du trenger ikke å kjøpe glass – bruk gamle syltetøy glass (kjøpt syltetøy altså), eller annet. Vask de veldig godt slik at du fjerner lukten/smaken av det som har vært der tidligere og kok de for å få de sterile. Jeg finner også syltetøy glass på loppemarked/bruktmarked.
    Ellers vil jeg heller fryse rabarbraen og lage syltetøy etter behov. Den oppbevares fint i kjøleskapet et par uker.
    Lykke til!

  22. Reply Tone's dager 29. juni 2011

    Et spørsmål: hvis man ikke har slike glass til å sylte i, kan man da fryse det?

  23. Reply ina 16. juni 2011

    Den forsvinner iallfall fort som fy her i huset!

  24. Reply Ingeborg 16. juni 2011

    Nydeleg oppskrift! Eg kjenner på meg at dette syltetøyet kjem til å forsvinne fort som fy her i huset 😉 NAM! Tusen takk for inspirasjonen 🙂

  25. Reply ina 10. mai 2011

    @Ina – nei, det har jeg ikke hørt før. I denne oppskriften var det et poeng at sukkeret/syltetøyet skulle bli brunt. Regner med at hvis man kuttet ned på koketiden så ville du få en klarere syltetøy – og en helt annen smak…

    @kokebokprosjektet – jøss – det er virkelig verdt å ta vare på! 😀

  26. Reply kokebokprosjektet 10. mai 2011

    Min mor har faktisk tatt vare på et glass med hjemmelaget, hermetisert rabarbrasyltetøy fra det året jeg ble født. Helt utrolig, men den hermetiseringen må ha vært utført til punkt og prikke!

  27. Reply [kjøkkentjeneste] 10. mai 2011

    Rabarbra er bare sååå godt. Et spørsmål; Jeg har hørt et gammelt «kjerringråd» som går ut på å ikke tilsette sukkeret før etter koking, fordi det ellers vil bli brunt. Hørt om det før? Jeg har alltid i sukkeret tilslutt av gammel vane, men vet ikke om det har noe for seg.

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Translate »