Granskuddsirup

Hadde du fortalt meg for 5 år siden at jeg hadde vært en ivrig granskudd plukker hadde jeg ledd med vantro. Jeg som ikke liker skogen en gang! Har jeg valget mellom å gå en tur i skogen eller i byen (ikke shopping!) så er byen en helt klar vinner. Men ting forandrer seg og vi har imellomtiden fått hund, bor like ved skogen (byskog) og jeg skriver matblogg. Da skjønner du vel at jeg er ute og plukker granskudd…
Jeg leste om granskuddsirup for første gang hos Kjøkkentjeneste – en fenomenal matblogg som bør følges hvis du ikke gjør det allerede. Jeg fulgte hennes oppskrift for granskuddsirup og har nå laget nok til oss og for å kunne selge på skolens julemarked.
Det er veldig enkelt. Plukk granskudd.

kok de opp

hell av granskuddsaften

og kok det opp igjen med en hel del sukker til det får en gyllen rødbrun farge og har sirup konsistens
Men det går faktisk an å lage mer enn sirup av granskudd. På nettet fant jeg følgende forslag
syltede granskudd, gelé, sorbet og hos Mediterranan Cooking in Alaska finner du oppskrifter på granskuddkjeks, -edddik, – majones og annet interessant.
Det ligger omtrent en kilo granskudd på kjøkkenbenken fortsatt. Disse skal nå saftes og så få vi se hva det blir til. Nå som jeg har oppdaget så mange muligheter er det nesten litt vanskelig å velge…

Kommentarer

  • Reply Hunnaja 27. mai 2013

    Hei, jeg har laget sirup av løvetannblomsten også bare blomsten. Men da kokes de i 15 min og står så og trekker natten over med de kokte blomstene oppi, så siler man av og samme prosess som granskuddene. Hvorfor gjør man ikke det samme med gransluddene, får man med nok essens og smak med bare det lille oppkoket??
    Det er jo 2 helt forskjellige siruper, men…

  • Reply Mat på Bordet 25. juni 2012

    Saften av granskuddene – selve granskuddene kn du kaste.
    Lykke til!

  • Reply Anonymous 24. juni 2012

    Er det saften av granskuddene, ellet selve granskuddene som skal kokes opp igjen til sirup?

    LilleMy

  • Reply Mat på Bordet 23. mai 2012

    Ja, det må du Lise!!

  • Reply Lise von Krogh 23. mai 2012

    Genialt! Jeg bor langt ut i skogen i Hurdal, omkringet av endeløse mengder med gran. Dette må jeg bare prøve!

  • Reply ina 25. mai 2011

    supert!!

  • Reply Anonymous 23. mai 2011

    kjempegodt!
    Laget også etter å ha lest på kjøkkentjeneste!

  • Reply ina 23. mai 2011

    Mmm, vanskelig å forklare, men sirupen lukter og smaker av gran selvsagt…. litt skogsaktig, med kanskje litt sitrus smak…og ganske så søtt selvsagt 😀

  • Reply Morten 22. mai 2011

    Men hvordan smaker egentlig granskuddsirup? Kan smaken sammenlignes med noe?

  • Reply ina 22. mai 2011

    Helt enig!
    Synes det er herlig å kunne bare stikke ut i skogen og hente det jeg trenger 😀

  • Reply Latoya 22. mai 2011

    Men dette er jo steike genial bruk av ting som det tyter av overalt!

    Ska jaggu prøve! :o)

  • Reply ina 22. mai 2011

    Ja, det tar tid. Tok omtrent en time hos meg, men det kommer an på hvor mye du lager og hvor stor gryte du har.
    Datteren min skal lage crêpes i morgen på skolen og da skal hun få en flaske granskuddsirup med seg… Blir interessant å høre om det faller i smak 😀

  • Reply Anonymous 22. mai 2011

    Har plukket og kokt. Tok litt tid før den ble rød. Nå skal jeg teste ut bruksområdene.

  • Reply ina 22. mai 2011

    Ikke for sent å lage det i år – jeg var ute og plukket i dag!

  • Reply Siven 22. mai 2011

    Høres spennende ut. Jeg skal prøve å huske det til neste år. 😀

  • Reply ina 22. mai 2011

    Ja, det er liksom ikke måte på hva man kan bruke sirupen til! Gleder meg å utforske nå som jeg endelig har fått laget selv 😀
    Takk for inspirasjon!

  • Reply [kjøkkentjeneste] 22. mai 2011

    Så morsomt å lese! Jeg har nettopp hatt litt granskuddsirup i is sammen med jordbær – det ble kjempegodt. Dessuten i frosting til muffins sammen med jordbærpuré. Har også laget vinaigrette med hvitvinseddik, olivenolje, salt, nykvernet pepper og litt granskuddsirup. Nydelig med grønn salat med valnøtter og blåost. Også i viltsausen og på blåost til kjeksen!

  • Reply ina 22. mai 2011

    Granskuddsirup er visst en gammel kjerringråd mot hoste og sårhals…
    Men når du ikke er syk kan du bruke den som sirup ellers – over pannekaker for eksempel, er ha litt opp i teen din som søtningsmiddel. Bland med farris for en forfriskende drikke. Kan dryppes over salater (prøv å bruk den i dressingen for eksempel), ha over is og så er det visst spesiellt godt til viltretter – men det har jeg ikke prøvd enda….

  • Reply Siven 22. mai 2011

    Men hva bruker sirupen til?

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate »