Hadde du fortalt meg for 5 år siden at jeg hadde vært en ivrig granskudd plukker hadde jeg ledd med vantro. Jeg som ikke liker skogen en gang! Har jeg valget mellom å gå en tur i skogen eller i byen (ikke shopping!) så er byen en helt klar vinner. Men ting forandrer seg og vi har imellomtiden fått hund, bor like ved skogen (byskog) og jeg skriver matblogg. Da skjønner du vel at jeg er ute og plukker granskudd…
Jeg leste om granskuddsirup for første gang hos Kjøkkentjeneste – en fenomenal matblogg som bør følges hvis du ikke gjør det allerede. Jeg fulgte hennes oppskrift for granskuddsirup og har nå laget nok til oss og for å kunne selge på skolens julemarked.
Det er veldig enkelt. Plukk granskudd.
kok de opp
hell av granskuddsaften
og kok det opp igjen med en hel del sukker til det får en gyllen rødbrun farge og har sirup konsistens
Men det går faktisk an å lage mer enn sirup av granskudd. På nettet fant jeg følgende forslag
syltede granskudd, gelé, sorbet og hos Mediterranan Cooking in Alaska finner du oppskrifter på granskuddkjeks, -edddik, – majones og annet interessant.
Det ligger omtrent en kilo granskudd på kjøkkenbenken fortsatt. Disse skal nå saftes og så få vi se hva det blir til. Nå som jeg har oppdaget så mange muligheter er det nesten litt vanskelig å velge…
Hei, jeg har laget sirup av løvetannblomsten også bare blomsten. Men da kokes de i 15 min og står så og trekker natten over med de kokte blomstene oppi, så siler man av og samme prosess som granskuddene. Hvorfor gjør man ikke det samme med gransluddene, får man med nok essens og smak med bare det lille oppkoket??
Det er jo 2 helt forskjellige siruper, men…
Saften av granskuddene – selve granskuddene kn du kaste.
Lykke til!
Er det saften av granskuddene, ellet selve granskuddene som skal kokes opp igjen til sirup?
LilleMy
Ja, det må du Lise!!
Genialt! Jeg bor langt ut i skogen i Hurdal, omkringet av endeløse mengder med gran. Dette må jeg bare prøve!
supert!!
kjempegodt!
Laget også etter å ha lest på kjøkkentjeneste!
Mmm, vanskelig å forklare, men sirupen lukter og smaker av gran selvsagt…. litt skogsaktig, med kanskje litt sitrus smak…og ganske så søtt selvsagt 😀
Men hvordan smaker egentlig granskuddsirup? Kan smaken sammenlignes med noe?
Helt enig!
Synes det er herlig å kunne bare stikke ut i skogen og hente det jeg trenger 😀
Men dette er jo steike genial bruk av ting som det tyter av overalt!
Ska jaggu prøve! :o)
Ja, det tar tid. Tok omtrent en time hos meg, men det kommer an på hvor mye du lager og hvor stor gryte du har.
Datteren min skal lage crêpes i morgen på skolen og da skal hun få en flaske granskuddsirup med seg… Blir interessant å høre om det faller i smak 😀
Har plukket og kokt. Tok litt tid før den ble rød. Nå skal jeg teste ut bruksområdene.
Ikke for sent å lage det i år – jeg var ute og plukket i dag!
Høres spennende ut. Jeg skal prøve å huske det til neste år. 😀
Ja, det er liksom ikke måte på hva man kan bruke sirupen til! Gleder meg å utforske nå som jeg endelig har fått laget selv 😀
Takk for inspirasjon!
Så morsomt å lese! Jeg har nettopp hatt litt granskuddsirup i is sammen med jordbær – det ble kjempegodt. Dessuten i frosting til muffins sammen med jordbærpuré. Har også laget vinaigrette med hvitvinseddik, olivenolje, salt, nykvernet pepper og litt granskuddsirup. Nydelig med grønn salat med valnøtter og blåost. Også i viltsausen og på blåost til kjeksen!
Granskuddsirup er visst en gammel kjerringråd mot hoste og sårhals…
Men når du ikke er syk kan du bruke den som sirup ellers – over pannekaker for eksempel, er ha litt opp i teen din som søtningsmiddel. Bland med farris for en forfriskende drikke. Kan dryppes over salater (prøv å bruk den i dressingen for eksempel), ha over is og så er det visst spesiellt godt til viltretter – men det har jeg ikke prøvd enda….
Men hva bruker sirupen til?