3 varianter av eltefritt focaccia

 
eltefritt focaccia
 

Jeg ble utfordret av en italiener – ja du Fabio! – til å lage en ordentlig focaccia. Han hadde enda til gode å smake en i Norge som var like god som de han var vant med hjemmefra. Jeg kom til å tenke på at et no knead deig måtte være ypperlig for focaccia, og dette er resultatet. Om Fabio synes de er like gode som de han er vant med fra Italia er et annet spørsmål…

 

du trenger

  • 500g hvetemel
  • 1/4 ts tørrgjær
  • 1 1/2ts salt
  • 4 dl vann
 

Bland mel, gjær og salt i en bolle. Tilsett vannet og rør til du har en klissete deig. Dekk til bollen og la deigen hvile på kjøkkenbenken 12 – 18 timer.

 
 
 

Hell deigen over i en firkantet form – min måler 25 x 35cm. Bruk fingrene til å fordele deigen ut mot kantene. Så kan du gjøre hva du vil! Her viser jeg tre varianter men mulighetene er endeløse!

 
Focaccia med parmesan

Skjær tynne skiver av parmesan med en ostehøvel og fordel de over deigen. Bruk en god olivenolje og forel ca. 2ss av den på toppen av osten/deigen. Liker du brødet ditt salt kan du gjerne strø over litt havsalt men husk at parmesanen er salt den også. Stek i ca. 20 minutter på 200C på miderste rille til brødet er gjennomstekt og har fått en fin gyllen farge (se øverste bildet).

 

Foccacia med løk

Skrell tre middelstore løk (gjerne en blandineg av gul og rød løk) og skjær i ca. 0.5cm skiver. Legg de på et bakebrett, hell over litt olivenolje, litt balsamico eddik (valgfritt) og kvern over litt salt og pepper. Stek i ovnen en 10 minutters tid til de er myke og har fått litt farge.

La de avkjøle.

Fordel løken over deigen og fordel ca. 2 ss god olivenolje over der igjen.

 
 

Stek i ca. 20 minutter på 200C på miderste rille til brødet er gjennomstekt og har en fin gyllen farge.

 

Focaccia med salsa verde og poteter

 

Poteter og salsa verde var rester fra gårsdagens middag. Skjær poteter i skiver

 
 

og fordel over focaccia deigen sammen med noen skjeer salsa verde. Strø over litt salt – potetene krever det…

Stek i ca. 20 minutter på 200C på miderste rille til brødet er gjennomstekt og har en fin gyllen farge.

Kommentarer

  • Reply Anonymous 6. januar 2014

    Funker det å steke den ennå seinere? Sånn 24t seinere eller er gjæren død til dess? Takk 🙂

  • Reply Mat på Bordet 1. mars 2013

    Yepp.
    Du kan også strekke deigen ut etter første heving, pymte den med hva du vil og sette i kald ovn. Sett ovnen på 200C og stek i 30-35 min.

  • Reply Annie 1. mars 2013

    Så hvis jeg har god tid, så kan jeg altså la den hvile i 12-18timer. Så hvelve den ut, brette den litt og la den etterheve?

  • Reply ina 24. mai 2011

    Ja Kine, det må du! 😀

    @matentusiasten – ja, det har du nok rett i, men dette gikk fortere 😀

    @Therese – tusen takk! Jeg har prøvd meg på uttallige foccacia oppskrifter, men som du skjønner er jeg helt hekta på no knead. Smaken blir så mye bedre med lite gjær og lang hvile tid 😀

  • Reply Therese 24. mai 2011

    Heisann. Så mye god mat på bloggen din! Har du prøvd denne focacciaoppskriften? Nesten som no knead, bare litt raskere =) http://somminedagerer.blogspot.com/2008/08/foccacia-italiensk-brd-p-sitt-best.html

  • Reply Matentusiasten 24. mai 2011

    Jeg tror du godt kan stretch and folde deigen et par ganger her også, for å styrke glutenstrukturen.

  • Reply Kine 24. mai 2011

    Nam..det så jo bare utrolig digg ut 🙂 Det må jeg prøve en dag 🙂

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »