Sjokoladesorbet

Jeg husker ikke helt hvordan tanken om en sjokolade sorbet kom dalende, men en rask søk på nettet viste at jeg ikke var den første som var inne på den banen.
Nå har jeg også prøvd et par oppskrifter. En oppskrift resulterte i en is som smakte fortreffelig men som ikke ble stiv. Man kunne såvidt grave ut en kule før den rant ut i en stor sjokolade pytt. Godt, men ikke akkurat delikat.
Den andre oppskriften hadde motsatt resultat med fin konsistens på sorbeten men ikke like god smak. Skjønner ikke hvorfor jeg tullet rundt på internet når jeg hadde David Lebovitz sin bok The perfect scoop liggende. Der fant jeg selvsagt en opskrift som nå er utprøvd og som får 10 ut av 10 for smak, konsistens og ikke minst enkelhet.
Er du sjokoladefan så er dette så absolut noe for deg. Sorbeten lages uten tilsetning av melkeprodukter (utenom det som allerede er i sjokoladen da) og dermed intensifiseres sjokolade smaken. Smaken er en direkt resultat av sjokoladen og kakaoen du bruker, så bruk den du elsker mest. Jeg måtte lage sorbeten med en gang jeg fant oppskriften og brukte vanlig kokesjokolade og kakao (Freia) med utmerket resultat. Neste gang går jeg for en bedre kvalitets sjokolade og kanskje en med en hint av chilli eller mynte. Det må jo bare bli en interessant sorbet!
Jeg har gjort litt om på oppskriften og metoden, klarer liksom aldri å følge de punkt til prikke…
du trenger
550ml vann
200g sukker
75g kakao
175g mørk sjokolade, finhakket
en klype salt
1/2 ts vaniljeekstrakt
Ha vann, sukker, kakao og salt i en stor tykkbunnet gryte. Det er viktig at gryta er stor for massen bobler opp når den koker. Kok det opp mens du pisker den med lett hånd og la det koke et minutts tid. Fortsett å piske hele tiden.
Fjern gryta fra varmen og ha opp i finhakket sjokolade. Rør til det er smeltet. Rør i vaniljeekstrakten. Hell alt opp i en food processor og kjør den et halvt minutt. Hell over i en bolle og sett  sjokoladeblandingen kjølig over natten.
Sjokoladeblandingen vil stivne noe.

Rør den lett opp med en pisk

og hell over i iskremmaskinen din. Avhengig av iskremmaskin vil det ta 15-30 minutter til du får ønsket konsistens på sorbeten.
Hell den over i en container, gjerne med lokk, og frys noen timers tid til den er helt gjennomfrossen.
Så er det bare å finne frem isskjeen din og begynne å servere
Store porsjoner trenger du ikke å servere da isen er så intens i smaken. Server gjerne noen jordbær til eller som minstemann sa – mmm, dette hadde vært godt med litt marshmallow saus…..
Bare prøv å stå imot!

Kommentarer

 • Reply Mat på Bordet 25. november 2013

  Hei Vanja
  Oppskriften lager i underkant av 1 liter sorbet – ca. 8dl. For 12 personer ville jeg helt klart doblet oppskriften kanskje til og med ganget den med 3. Det holder i grunnen med en kule pr pers, men det kan hende at det er noen som vil ha mer og så skader det ikke at man har litt ekstra på lur 🙂

 • Reply Vanja 25. november 2013

  Hei! Det er klart for årets jentejulebord igjen, og i år har jeg tenkt å lage denne sjokoladesorbeten. Etter den svært så vellykkede salte karamellisen i fjor, har jeg stor tro på at dette også blir bra. Men – jeg skulle ønske du ville si noe om størrelsen på porsjonen. Hvor mange kuler, evt. hvor mange liter (1/2 eller 1? Eller kanskje halvannen?) er denne oppskriften på? Jeg regner ikke med å få svar sånn umiddelbart, så derfor prøver jeg meg fram med å doble den. Så håper jeg det holder til 12 porsjoner …

 • Reply Mat på Bordet 30. april 2012

  Takk for tilbakemelding og fin tips!
  Satser på at det blir mindre feil fremover…:)

 • Reply Anonymous 27. april 2012

  Spennende blog, men det gjør vondt å se så mange orddelinger. Husk at det ikke skal brukes mellomrom med mindre det skal være en liten pause i lesingen.

 • Reply Mat på Bordet 7. september 2011

  Det har jeg ikke prøvd…
  Du trenger ikke nødvendigvis kjøle massen over natten 4-5 timer i kjøleskapet hadde sikkert holdt det også.

 • Reply Anonymous 6. september 2011

  Det så godt ut!
  Hvis man har dårlig tid – kan man da lage oppskriften med halv mengde vann, og så tilsette kaldt vann etter at det er kjørt i kjøkkenmaskinen? Da vil jo nedkjølingen gå fortere?

 • Reply Mat på Bordet 4. august 2011

  Ja, ikke sant!
  En helt annen sjokoladeis opplevelse!

 • Reply Lena 3. august 2011

  Fantastisk! Nydelig med kaffe til!! Skal nytes med vaniljesaus neste gang.. 🙂
  Herlig!! Takk for mange gode oppskrifter og fristende bilder. 🙂

 • Reply Mat på Bordet 10. juli 2011

  Ja selvsagt er det greit – takk for at du linker!
  Er spent på å høre hvordan det går med din sukkerfri versjon!

 • Reply Fragola 10. juli 2011

  Hei.
  Dette var en super oppskrift som jeg kunne tenke meg å prøve meg på med en sukkerfri versjon.Da blir den jo både gluten, melke- og sukkerfri 🙂
  Har lagt link fra bloggen min og hit. Håper det er greit 🙂

 • Reply ina 3. juni 2011

  @Elisabeth – Takk for det! Ja, isen kan du lage uten ismaskin. Etter at du har avkjølt sjokoladeblandinden setter du den i frysen. Etter 20 minutter tar du den ut og rører kraftig. Fortsett med dette hver 20ende minutt til isen er stiv. Eller sorbeten i dette tilfellet…. Har du ikke vaniljeekstrakt så ville jeg bare ha sløyfet det.

  @Swimzy- Velkommen til Facebook!

 • Reply swimzy 2. juni 2011

  Åhh dette ser nydelig ut, dette må jeg prøve ut i løpet av sommern! 🙂
  Jeg har kommet meg på facebook med bloggen min endelig jeg også nå;)

  Goodklem fra swimzy på swimzys matblogg 🙂

 • Reply Elisabeth 2. juni 2011

  Hei 🙂 Super blogg du har. Har allerede prøvd meg på no knead-brød flere ganger 🙂 Men jeg lurte på om du må bruke iskremmaskin eller om en kan få det til uten? Og er det mulig å bytte ut vaniljeekstrakten med vaniljesukker, og i såfall hvor mye? 🙂

 • Reply ina 2. juni 2011

  @Anne – nå ja, jeg interesserer meg nok litt i hage, iallfall nok til å ville følge med på bloggen din..

  @Martine – sorry, jeg er en dag sent ute med svar – har du laget sorbeten? Den trenger nødvendigvis ikke stå kjølig natten over, men det er viktig at den er helt gjennomkjølt før du heller den i iskremmaskin. Lykke til!

 • Reply Martine 1. juni 2011

  hallo:) hvor viktig er det at den står kjølig over natten? jeg har så veldig lyst til å lage den til dessert i dag:)

 • Reply anne - moseplassen 1. juni 2011

  Heisann Ina, så hyggelig kommentar du la igjen hos meg i dag. Jeg ble litt facinert over at du liker å lese bloggen min selv om du ikke interesserer deg for hage. For et flott komplement!

  Sorbet er forresten sabla godt, hadde jeg ikke hatt så mye matvarerestriksjoner (medisinsk diett) så hadde jeg sporenstreks laget en posjon, selv om jeg nok egentlig synes sorbet er en frukt-ting.

 • Reply ina 31. mai 2011

  @Iziko – så bra! Veldig hyggelig at du ble inspirert til å prøve oppskriften på no knead brød etter å ha sett videoen!

  @kjøkkentjeneste – ja det er en utrolig deilig oppskrift, sorbeten er bare himmelsk!

 • Reply [kjøkkentjeneste] 31. mai 2011

  Ser fantastisk ut! også så enkelt, da. 🙂 Skal helt klart testes ut.

 • Reply Iziko 31. mai 2011

  Dette så helt fortreffelig ut! her skal det serveres no knead bread og kakao til kvelds. Har brukt din oppskrift og lagt ut link til video.Jeg hadde aldri prøvd dette nydelige brødet hadde det ikke vært for den flotte videoen!

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »