Skjebrød – eller spoon bread som det heter

Skjebrød - spoon bread

 

Når jeg la ut oppskriften på no knead polentabrød var det en leser som spurte om jeg hadde flere oppskrifter på såkalt cornbread (maisbrød). Cornbread er i prinsipp et brød laget med gul maismel. Og i motsetning til no knead brød lages den med bakepulver, ikke gjær. Brødet er  klassisk tilbehør til enhver Thanksgiving dinner i USA og er den ikke å finne på bordet så er den heller blitt brukt som en del av stuffingen….

I motsetning til maisbrød er skjebrød en noe luftigere variant og som navnet tilsier skal den serveres med skje. Eggehvitene piskes for seg og vendes forsiktig inn i brøddeigen til slutt, akkurat som  om du skulle lage en soufflé. Resultatet er en luftig, litt søt tilbehør som egner seg ypperlig til sommerens grillmat. Server den for eksempel med grillet kylling og en grønn salat.

du trenger

 • 180g polenta
 • 750ml melk (gjerne lett)
 • en god klatt med smør
 • 80g revet cheddarost
 • 1 boks mais
 • 4 egg

 

Ovn temp 180C

Form størrelse ca. 25x18cm

Ha polenta, melk og smør i en tykkbunnet gryte. Kok det hele opp mens du rører godt. Polentaen vil tykkne og bør ha konsisensen av en myk potetstappe. Er den for tykk, heller du opp i mer melk. Ta av varmen. Tilsett ost og mais (uten vann), rør godt. Ha opp i eggeplommene. Rør. Pisk eggehvitene stiver. Ha en liten porsjon pisket eggehvite i polentaen og rør godt for å «løsne» litt på massen. Vend resten av eggehvitene forsiktig inn.

Hell brøddeigen over i en lett smurt form og stek ca. 30 minutter. Brødet skal disse litt når du rører formen men skal allikevel være gjennomstekt. Server varm eller lunken, med skje selvsagt…

Kommentarer

 • Reply Helgrillet kylling med rucculapesto - Mat På Bordet 23. mai 2018

  […] kyllingen med en stor grønn salat og godt brød. Jeg kan også anbefale skjebrød, potetreder, hvitløksbrød eller lun maissalat som […]

 • Reply ina 8. juni 2011

  Bare hyggelig – håper det smaker!

 • Reply Mette 8. juni 2011

  Dette var annerledes og spennende! Takk for tipset.

 • Reply ina 8. juni 2011

  @Marianne – ja, jeg serverer dette istedet for poteter Litt variasjon vet du…..

  @BB- ligner. Italienerne lager polenta, setter det i form og baker det, lar det avkjøle og så skiver det opp. Skjebrødet er mye luftiger og skal serveres fra formen med skje, varm eller iallfall lunken..

  Tenker nok at du kan sette deigen kjøligere ja. Men tiden er ikke bare viktig for hevingen men også for å utvikle smak, så jeg hadde ikke kuttet så altfor mye ned på den. Hvis ikke du har hastverk da 😀

 • Reply Anonymous 8. juni 2011

  Hei Ina
  Er dette noe av det samme som italienerne deler i skiver og griller som tilbehør til middag eller lunch.formkaken din skal prøves- spennende med lime,jeg pleier bare å bruke sitron.
  Gratulere med første1/2 mill !!!!!!!!!

  Ad no knead brødet,jeg bakte ut 2 brød i går,men den blir lett litt for klissete nå pga varmen og fuktigheten. Neste gang tror jeg den skal settes i kjølerommet eller iallefall i en kjøligere kjeller enn den varmen som nå er på kjøkkenet.iallefall kan den ikke stå 12-18 timer ,men kanskje det holder med 6-8 timer-prossesen går raskere
  nå.
  Ha en fin dag BB

 • Reply Marianne 8. juni 2011

  …er dette istede for poteter??

 • Reply ina 7. juni 2011

  Nei, ingen smør. Men gjerne med saus hvis du serverer det med noe sausete…. Ellers serverer du den bare som den er.

 • Reply Anonymous 7. juni 2011

  Dette ser jo spennende ut… Skal det serveres med smør v siden av??

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »