
Jeg tror at jeg begynner å bli en brød nerd, hvis det er det det heter…. Jeg sitter og surfer etter brødoppskrifter og inspirasjon flere timer i uken jo! Det nyeste jeg har funnet er scratchbread og der kommer jeg nok til å hente inspirasjon for flere varianter av no knead brød. Den første er denne, med svart pepper og parmesan. Ønsker du litt mer «kick» i brødet kan du øke på med pepper.
Brødet egner seg utrolig godt til blingser og om et par dager skal den spises med reker. Tenke seg, pepper og parmesan brød med ferske reker, hjemmelagd aioli, kjølig hvitvin på en norsk sommerkveld, herlig!
Har du ikke laget no knead brød før anbefaler jeg at du tar en titt på denne videoen.
du trenger
- 500g mel
- 100g finrevet parmesanost
- 2ts kvernet pepper (gjerne litt grovt)
- 1ts salt
- 1/2ts tørrgjær
- 2ss olivenolje
- 4dl vann
Bland mel, parmesanost, pepper, salt og tørrgjær i en stor bolle. Tilsett vann og olivenolje og rør til du har en klissete deig. Dekk til og la den hvile på kjøkkenbenken 12-16timer.
Hell deigen over på et melet stykk bakepapir og brett deigen et par ganger. Legg den med brettsiden ned, dekk til og la den hvile 2 timer til.
Etter 1 1/2 time setter du formen (en ildfast form med lokk) i ovnen og setter temperaturen på 250C. La begge varme opp en halvtimes tid. Da er formen og ovnen varm nok og deigen din er ferdig hevet. Ta formen ut av ovnen og strø litt mel i bunnen. Hell deigen opp i formen (brettsiden er nå vendt opp), sett på lokk og sett det hele tilbake i ovnen. Etter 30minutter tar du av lokket og steker brødet videre i 15 minutter på 220C. Ta brødet ut av formen og la den avkjøle på rist.
Mmm, jeg gleder meg til reker…..
Dette brødet ble bare helt nydelig! Ingen overraskelse, siden jeg er ganske hekta på både parmesan og pepper. Men trodde ikke smaken skulle komme fram så bra!
Serverte det til pasta, men måtte maule en del da det var nystekt også 🙂
Takktakk!
Det er sant, pepper og parmesan brød må jo passe utmerket til pasta!
Men, prøv også med reker om sommeren – pepper/parmesan brød, avokado og sommerens reker, mmmmm 🙂
@Mona – nå har jeg kjøpt bygg….
@Kristine – gratulere med gyte!! Gulrot og havregryn høres kjempegodt ut!!
Må bare si at du har en utrolig fin blogg 🙂 Mange fine oppskrifter! Har endelig fått skaffa meg en gryte som jeg kunne lage no knead brød i, og brødet ble så utrolig godt! Lagde min egen vri med havregryn og gulrot, nam nam! 🙂
Ina:)
Brødet ble kjempegodt. Veldig saftig og nydelig smak..er sikker på at du vil like det..
Jeg brukte Helios Hel Bygg. Er økologiske…Lykke til.
Mona:)
@Mona- skal ut og kjøåe bygg med en eneste gang – takk for tipset! Brødet høres kjempegodt ut!
@Torill – wow, det høres helt fantastisk ut!!!! Baksten må bare ha blitt fenomenalt godt!!
Har ikke hørt om pebre før men googlet det. En chileansk salsa som man serverer med kjøttretter – ganske likt en meksikansk salsa fresca – kjempegodt! Kos deg videre på Sula!!!
Hei Ina !
Er på sommerøya mi,Sula, som ligger uti havet på trøndelagskysten, dårlig med signaler for teleforn og pc, men dette mobile bredbåndet VIRKER !! ( i allefall innimellom )
herlig da å kunne gå på bloggen din. må bare fortelle deg at igår hadde vi et brødprosjekt, initiert av sommnernabo, fiolinst og matelsker, Sveinung Lillebjerka som har murt en ovn ute. Vi bakte flere sorter brød og selvsagt dine eltefrie som jeg bare satte inn i den glovarme ovnen ( vedfyrt i flere timer ) uten lokk og brødene ble kjempe fine. Vi stekte også noen trønderske «lauper » en søt gjærbakst med anis og rugmel i. Etter at gjæbaksten var ferdigstekt, stekte vi emlanadas laget av Carolina, (Sveinungs chilenske kone) på ettervarmen. Artig på kysten i Trøndelag, på øya med bare 60 innbyggere gjennom året. Det beste er å kunne få inspirasjon fra deg her ute ! Takk igjen.
ps.Carolina lager noe himmelsk godt som hun kaller pebre, tomater,koriander,hvitløk og chili, kjenner du til det ?
Hei Ina…
Kommer bare med den ny oppskrift på no knead brød:
Bygg og brød
La i vann hele byggkorn over natta, og kokte de neste dag (se på pakka)
Så 500gr hvetemel
2 ts alt
ca. 1/2 ts tørrgjær
blandet dette først
så hadde jeg i ca. 200gram dvs to sleiver med bygg… Det er ganske klissete og tungt, så kan ikke si nøyaktig men.. Rørte dette sammen med melet og hadde i ca. 6 dl vann tror jeg..
Deigen ble veldig fin, samlet seg greit i bollen.
Så stor det som det pleier. Rørte bare inn litt mel to ganger. Så stekte som vanlig, bare la til 5 min. på slutten..
Håper du vil prøve dette, bygg er jo veldig sunt..
Hilsen Mona
Takk Villblomsten – hyggelig at du liker bloggen!
@Thorunn – nei det er helt sant, man kan dessverre ikke leve på loff…. Du finner en del grove varianter under no knead brød etiketten – alle like gode! Happy baking!!
@Tonje -he,he, det stemmer. Denne måneden ser du meg i Boligdrøm! Utrolig hyggelig å ha blit spurt om å være matbloggeren der! God weekend til deg også!
Oi,dette så spennende ut!
Forresten artig å «se» deg fler steder også.. I boligdrøm..
Ha en strålende weekend når den tid kommer, og god sommer!
Tonje
Flott blogg du har – og takk for at du deler dine mange oppskrifter. Har nå bakt mitt første «no knead» brød – og det ble en suksess!
Neste gang vil jeg forsøke et litt grovere hverdagsbrød – man kan jo ikke kun leve på loff 😉
Men ser at denne bakemåten kan gjøre det enklere å bake selv i en ellers travel hverdag.
Ha en fortsatt fin onsdagskveld!
Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.
Hei igjen 🙂
Bare ett lite tips :
Barneboden trekker Gavekort på 200,- kr
Ny sjangse – Hver måned
ALLE som har link til http://www.barneboden.no på bloggen sin er med i trekningen 🙂
Se mer info : http://barneboden.blogspot.com/
eller på Facebook
Vil du være med ?
de har litt klær til dame også 🙂
Nam – nam 🙂
så mye spennede forskjellig mat du har her på bloggen 🙂
Nå har jeg blad meg helt ned , men tror jeg skal blade enda lengre bakover og titte der også 🙂
ha en fin sommer 🙂
Hei Ina:o)
Tusen takk for forespørselen!! Så spennande det høyrest ut, og klart eg vil ha med bloggen min der:o))
Her skin sola og det vert ein fantastisk dag…håpar det same der du er…Klem Line
Tusen takk superkokken! Hyggelig at du likte den!
Lurt å skalere ned oppskriften Tale – fersk hjemmebakt brød må man jo ha – også i ferien! 😀
Mmm, dette hørtes godt ut! Må prøves.. hjemme baker jeg gjerne brød i leirgryte men nå har jeg kjøpt en liten emaljert gryte til å bruke på hytta. For ferskt brød må man jo ha – særlig når d er så enkelt m no-knead 😉 Gryta er litt liten men skalerer bare oppskriftene ned t 300g el 400g mel…
Hei og takk for fine oppskrifter. Jeg syns det var gøy og informativt med video!
Beste hilsen Superkokken 🙂