Eltefritt brød med muesli og soltørkede aprikoser

Nå har jeg mistet tellingen på hvor mange varianter no knead brød jeg har laget – lurer på om dette er nr. 30. Jeg orker ikke telle, det er for varmt her i sommervarmen, utrolig nok. Ja, jeg er i Norge. I Østfold faktisk og heldigvis ved sjøen. Og uansett vær og uansett om det er ferie eller travle hverdager må man ha brød….

Dette muesli brødet er nå blitt vår favoritt frokostbrød. Litt kompakt, litt søt og utrolig godt toastet med smør og en kopp kaffe. Gjerne ute i sommersolen…. Man må jo benytte anledningen når den byr seg!

du trenger

 • 500g hvetemel
 • 100g muesliblanding (jeg brukte Original Alpen, swiss style muesli)
 • 50g soltørkede aprikoser, skjært i tynne strimler
 • 1/2ts tørrgjær
 • 1 1/2ts salt
 • 2ss honning rørt ut i
 • 4dl vann

Har du ikke bakt no knead brød anbefaler jeg at du tar en titt på denne videoen.

Rør sammen mel, muesliblanding, aprikoser, gjær og salt i en bolle. Rør honning ut i vannet og tilsett melblandingen. Rør deigen sammen, dekk til bollen og la den hvile på kjøkkenbenken 12-18 timer.

Strø godt med mel på et stykke bakepapir og hell deigen over på den. Brett den sammen et par ganger og legge deigen med brett siden ned. Dekk til og la den hvile i ytterlig 2 timer. Sett en ildfast gryte med lokk i kald ovn, sett temperaturen til 250C og la begge varme opp en halvtimes tid.

Ta formen ut av ovnen, hell deigen opp i, sett på lokk og ha det hele i ovnen. La det steke 30 minutter. Ta så av lokket, skru ned varmen til 220C og stek videre i 15minutter. Ta brødet ut av formen og la den avkjøle på rist.

Gled deg til frokost og fortsatt god sommer!

 

Kommentarer

 • Reply Tine 18. februar 2014

  Hei Ina!
  Jeg lagde dette brødet igår (har kokeboken din, synes det ekstra stas i papir), det gikk ned på høykant,varmt med smør på, bare en liten skalk igjen, selv om vi bare var 2!

  Et spm,litt kronglete, håper du skjønner: I boken står det stort sett 1/2ts tørrgjær, men flere steder står det at man kan øke mengden gjær til maks 1/2ts tørrgjær? Vil det si at man skal bruke under 1/2ts i utgangspunktet hvis man har full hevetid?

  • Reply Ina Johnsen 18. februar 2014

   Hei Tine
   I utgangspunktet, dvs på originalbrødet, er mengde gjær satt til 1/4ts. Jeg øker den til 1/2ts i brød som er noe grovere eller har `tyngre ingredienser’ tilsatt, som for eksempel nøtter, frø, osv. men dette har ikke noe innvirkning på hevetiden.
   Av og til jukser jeg noe når jeg vet at brødet ikke får stå lengre enn 8 timer for eksempel med å tilsette litt ekstra gjær – men det er aldri mer enn 1/2ts.
   Håper det var svar på det du spurte om 🙂

 • Reply Mat på Bordet 1. august 2011

  @Tale – å så deilig! Tenker at nøtter er godt til aprikosbrødet og godt å høre at de også fungerte som rundstykker! Lurt å ha nøtter i formen på forhånd!

  @Kristin – ja 01:30 er så absolut leggetid! 😀 Helt enis at alle bør ut og plukke bær – det er så mye i år og da er det også gøy å plukke!
  Blåbærbrødet fungerer best med tørkede blåbær – brødet blir ellers for «våt». en du kan jo lage blåbærscones eller pannekaker eller is av nyplukkede blåbær….. Du finner oppskrifter på bloggen 😀
  Tyttebær begynner å modnes allerede her i området og jeg hører rykter om kantareller i skogen…..Må nyte sommeren litt mer før jeg går ut og høster høstens frukter tror jeg 😀

 • Reply Kristin helsekost 30. juli 2011

  Kjempeflott blogg, jeg ble helt betatt av alle de nydelige bildene.
  Jeg vil komme tilbake og lese mer når det ikke er så sent, snart 01:30 så det er på tide å krype til køys.

  Jeg skal forsøke blåbærbrødet, skogen er full av blåbær nå. Jeg er ute på tur med hunden min og spiser meg nesten mett på blåbær hver dag. Det er også fortsatt masse villbringebær.

  Oppfordrer alle til å ta en bærtur, nydelig temperatur på kvelden.

  Ha det fint!

  Kristin

 • Reply Tale 26. juli 2011

  Jeg lot meg inspirere av både denne oppskriften og den med blåbær og endte opp med aprikos (100g), havregryn og valnøtter. I helgne synes jeg det er grenialt å følge tipset ditt om eltefrie rundstykker. Så vi koste oss med deilige aprikosrunstrykker til helgefrokosten 🙂 Synes frø og nøtter blir best når de er utenpå så strødde godt med hakkede valnøtter i muffinsformene før jeg la opp rundsrykkene.. Takk for stadig inspirerende oppskrifter!

 • Reply Mat på Bordet 21. juli 2011

  På en måte så høres det ganske deilig ut at det er så varmt at man helst vil unngå å bruke stekeovnen….på den annen side så hadde jeg nok savnet stekeovnen noe… Og ja, mmm, tørkede kirsebær er høyt på listen min også. Om ikke lenge kommer brød med tørkede blåbær, kanskje det blir kirsebærbrød også etterhvert…
  Fortsatt god sommer!

 • Reply Anonymous 17. juli 2011

  Kjempeflott blogg! Dette broedet skal jeg proev straks temperaturen synker litt her hos oss. Paa denne tiden av aaret proever vi aa unngaa aa sette paa stekeovnen for ofte, hver eneste grad teller. En annen oppskrift jeg ogsaa vil proeve er smulekaken med blaabaer. En kjekk aktivitet i varmen er aa lese gjennom alle de fine postene dine, mye god mat. Jeg fant deg gjennom bloggen til kjoekkentjeneste. Kommer nok snart igjen paa besoek.
  (Min favoritt naar det gjelder toerket frukt er toerkede sure kirsebaer. De har jeg brukt i mye godt bakvaerk)

  Sommerhilsen fra AG NY

 • Reply Mat på Bordet 17. juli 2011

  Tusen takk Marianne!! – alltid veldig hyggelig å høre at det er noen «der ute» som følger med 😀

 • Reply Marianne 15. juli 2011

  Spennende å følge deg!
  Inspirerende!

 • Reply Mat på Bordet 14. juli 2011

  Nei, det har jeg ikke. Men jeg har faktisk goji bær liggende så det spørs om ikke de finner en brøddeig snart….:D

 • Reply Maskemamma 14. juli 2011

  Har du prøvd no knead med Goji?

 • Reply Mat på Bordet 14. juli 2011

  Jeg ovredriver ikke – den er virkelig knallgod!
  Har nå fått tak i tørkede blåbær og vurderer en havregryn/blåbær variant….

 • Reply Maria 14. juli 2011

  Dette er virkelig etter min smak! Well done 😀

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »