Bienenstich – eller er det Toscakake?

Dette er Bienenstich! Men når jeg tok den bort til naboen fikk jeg straks tilbakemelding at dette var en av hans yndlingskaker fra oppveksten og at det heter Toscakake. Nå kjenner jeg ikke Toscakake for jeg har tysk mor og hjemme hos oss ble det servert Bienenstich (direkte oversatt blir det bistikk). En enkel gjærbakst med en topp av honning karameliserte mandler. Ja, ja kjært barn har mange navn…..
Jeg har bakt den på to forskjellige måter (oppskriften er for en kake) – den tradisjonelle flate med mandler på toppen og den andre som et brød. Begge er selvsagt like gode – men hvis jeg skulle velge mellom de hadde jeg gått for den utradisjonelle metoden fordi den ser så tøff ut (sorry, men i matverdenen så teller utseendet) og fordi du får en mer jevn fordeling av mandlene.
du trenger
400g hvetemel
50g sukker
1/2 pakke tørrgjær
50g smør
200ml melk
1 egg
til mandelmassen trenger du
50g sukker
50g honning
80g smør
30ml kremfløte
100g skivede mandler
ovn temp. 200C
Begynn med gjærdeigen. Bland hvetemel, sukker og gjær i en bolle. Smelt smøret, ta av varmen og tilsett melken. Bland i egget. Rør eggeblandingen inn i melblandingen (du må gjerne bruke kjøkkenmaskin til dette) til du har en smidig deig. Deigen vil være lit klissete. Er den for klissete kan du tilsette mer mel etter første heving. Dekk deigen til og sett den til heving, ca. 1 times tid, til den er dobblet i størrelse.
Lag mandelmassen i mellomtiden. Kok opp sukker, honning, smør og kremfløte i en tykkbunnet gryte over middelsvarme. Tilsett mandlene og kok det opp en gang til. Sett til side til du trenger det.
For den tradisjonelle utførelsen gjør du følgende:
Ta frem deigen. Slå den ned, og hell den over på et godt melet benkeplate. Rull den til riktig størrelse (min form måler  35x25cm) og legg den opp i formen (bruk bakepapir). Dekk den til og la den etterheve en halvtimes tid. Ta den frem og smør mandelmassen så jevnt som mulig over toppen. Har mandelmassen stivnet, kan du varme den litt opp.
Sett i forvarmet ovn og stek ca.20 minutter. Mandlene har lett for å brenne, pass på kaken under stekingen og dekk den til hvis nødvendig.
La kaken avkjøle helt før du skjærer den i skiver.
 
For den utradisjonelle utførelsen gjør du følgende:
Rull ut deigen til ca. 1cm tykkelse. Spre mandelblandingen så jevnt som mulig over deigen. Hold igjen ca. 2 ss mandelmasse.

Skjær deigen i strimler.

Legg strimlene på toppen av hverandre etterhvert som du skjærer de
Ha bakepapir i brødformen din
Og skjær strimlene i ca. bredde av brødformen din.
Legg så disse forsiktig opp i brødformen
og smør de siste 2 ss mandelmasse forsiktig over toppen.
Sett formen i forvarmet ovn og stek i ca. 40 minutter til gjennomstekt. Det er lurt å brette opp kantene av bakepapiret slik at mandelmassen ikke drypper ned i ovnen din. Toppen brenner lett, hold derfor et øye med kaken og dekk den evt. til under stekingen med et stykke bakepapir.

La kaken avkjøle i formen.

og skjær den i skiver før servering.

Så, blir det tradisjonell eller utradisjonell utførelse hos deg?

Kommentarer

 • Reply Mat på Bordet 11. august 2011

  @Bjørg – ja, du har helt rett, men for naboen var den forvekslingsvis lik 😀

  @Synnøve – gjør det! «lag på lag» kaken er veldig morsom! Blåbærcookies blir ikke harde, de blir mer kakeaktig. Ønsker du de hardere kan du forsøke å bake de litt lengre 😀

  @Gry- mmm, hørtes godt ut det også! Men det er noe med den honningen som gjør denne kaken så god!

 • Reply GryNoKa 10. august 2011

  Den ser utrolig god ut, å prøve å lage Bienenstich. Vi hadde en baker (for lenge siden) som laget en norsk variant, han kalte det tekake det var en søt hvetedeig dekket med mandler, sukker og kanel. : )

 • Reply Synnøve. 10. august 2011

  Må pröve den der du lagde i formen. Lag på lag liksom.
  Takk for din mail. Skal skrive svar på den eg.

  Bakte dine blåbärscockies men veit ikke om noe blev feil. Skulle dem ikke bli harde?
  Mine blev seige men utroligt gode.
  Fikk besök av en god venn og slengde sammen dette og stekte o ovnen. Når dem for var og nesten alle cockiene borte :))
  Klem.

 • Reply Anonymous 10. august 2011

  Hei Ina
  Dette er ikke toscakake.
  Toscakake er en formkake med mandeltopping laget av hakkete mandler,smør og sukker som varmes opp før den haes over kaken.
  Jeg har studert i Tyskland og husker Bienenstich som en ikke veldig søt gjørbakst med en crispi søt topping.
  Bjørg

 • Reply Mat på Bordet 9. august 2011

  He, he, dere har helt rett folkens – Bienenstich er så absolut ikke det samme som Toscakake. Har fortsatt til gode å lage Toscakake, så skal jeg si fra hvilken jeg liker best 😀 Bienenstich kan iallfall virkelig anbefales og er en av mine favorittkaker fra barndommen.

  @AnneK – helt herlig å vite at noen bruker oppskirftene jeg poster og at de også blir vellykket!! Og enig – kanelboller kan også lages på den «utradisjonelle» måten – blir kjempegodt!

  @Tone – Yepp, Bienenstich kan også lages med kremfyll. I følge min mor så heter det da noe annet, Bienenstich et eller annet (sorry, husker ikke).
  Men, når jeg søkte på internet så kom de fleste oppskriftene opp med kremfyll. Jeg fant også en som også oppga kalorier for bienenstich med kremfyll – over 500kcal pr porsjon!!!! Tenker det er bedre uten da…..:D

 • Reply Maria 9. august 2011

  Den så utrolig god ut!!

 • Reply Tone 9. august 2011

  Mmm,ser kjempegodt ut! Men jeg trodde Bienenstich hadde kremfyll?

 • Reply Quiltefia 9. august 2011

  Hei!! Morsomt!! Enig med Bjørg, Tosca-kake har en formkake bunn med mandel»masse» på toppen.Men jeg tenker at din versjon også er kjempegod. Jeg har laget den utradisjonelle med kanel blanding flere ganger i sommer og så har jeg bakt sitronkaken din med valmuefrø flere ganger. Den er supergod!! Får lyst til å bake……AnneK:-)

 • Reply Bjørg :) 9. august 2011

  Den ser kjempegod ut, men noen Tosca-kake er det ikke.. For den er en formkake og ikke gjærbakst.. 🙂

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »