Annonse
Ny bok: Eltefri bakst. Klikk her for å lese mer om boka.

Chocolate chip cupcakes med chocolate chip frosting!

Jeg har ikke akkurat kastet meg på cupcakes bølgen. Tårn av smørkrem på toppen av en liten kake frister ikke i det hele tatt. De minner meg egentlig om  en viss softis jeg spiste for aller første gang når jeg kom til Norge som tenåring. Den var så diger at jeg ble kvalm. Jeg har selvfølgelig ikke spist softis siden. Burde sikkert prøve å lage min egen, hmmm, nytt blogginnlegg?
Men tilbake til cupcakes og smørkrem. Under tema «chocolate chips» (du har sikkert lagt merke til at de to siste innleggene har chocolate chips i tittelen) tenkte jeg at jeg skulle lage chocolate chip cupcakes. Og da må selvsagt både kaken og «frostingen» ha sjokoladebiter i seg. Utfordringen lå i å finne en god frosting.
Smørkrem er en god frosting. Problemet er som sagt at jeg har ikke truffet en smørkrem jeg likte. Stort sett så er de altfor «smørete» hvis du skjønner hva jeg mener og jeg blir lettere kvalm av de (ref. softis). Men altså folkens, nå har jeg funnet en som er helt genial. Luftig og fin og med mye mindre smør smak. Ikke kvalmende i det hele tatt så fremt du ikke har et 10cm lag frosting på kaken din. Nei, denne frostingen skal brukes både til cupcakes og kaker fremover. Herlig!
til cupcakes trenger du (ca. 15 stykk)
400g hvetemel
1.5ts bakepulver
400g sukker
200g myk smør
250ml melk
1ss vaniljeekstrakt
5 eggehviter
300g mørk sjokolade, hakket
ovn temp. 180C
til smørkrem trenger du
30g hvetemel
250ml melk
225g myk smør
225g sukker
1ts vaniljeekstrakt
100g sjokolade, hakket
Lag cupcakes først. Rør smør og sukker mykt og luftig. Bland mel og bakepulver sammen. Bland litt av melblandingen opp i smørblandingen, så litt melk. Fortsett til du har blandet alt melet og melken. Tilsett vaniljeekstrakt.

Pisk eggehvitene stive i en ren bolle.

Ha en stor skje eggehvite opp i deigen og bland det godt inn uten tanke på at du skal bevare luften i eggehvitene – du skal bare «løsne» deigen.
Tilsett resten av eggehvitene og brett de forsiktig inn i deigen.
Tilsett hakket sjokolade og brett det også forsiktig inn i deigen. Fordel deigen i cupcakes former
og stek i forvarmet ovn, ca. 20 minutter. Test med kakepinne for å se om de er ferdige før du tar de ut.
La de avkjøle på rist.
Imellomtiden kan du lage smørkremen.
Bland melk og hvetemel i en gryte og la det koke opp mens du rører. La det koke en fem minutters tid til den er ordentlig tykk.
Hell massen over i en skål og dekk til med plastfolie. Legg folie direkte på melk/mel blandingen og la det avkjøle helt. (La det gjerne avkjøle noe og sett det så i kjøleskapet, bør være kjølig etter 30-40 minutter).
Rør smør og sukker hvit og luftig – gjerne en 5-10 minutter med kjøkkenmaskinen.
Tilsett den kalde melk/mel blandingen (den må være klad!)
og rør det sammen, igjen gjerne en 5-10 minutter med kjøkkenmaskinen.
Du vil se at smørkremen bllir vesentlig hvitere.
Hakk sjokoladen. Jeg hakket det relativt fint da jeg ikke hadde lyst på store biter sjokolade i smørkremen.
Rør sjokoladebitene ned i smørkremen. Sett smørkremen i kjøleskapet 15 minutter før du bruker den.
Du kan ha smørkremen i en sprøytepose om du vil eller bare smøre det på med kniv. Jeg valgte å gjøre begge deler. Cupcakes oppbevares kjølig (de holder seg godt i 2-3 dager) men la de komme til romtemperatur før du skal servere de.

Yepp, de var veldig gode….

Kommentarer

 • Reply Mat på Bordet 12. mars 2013

  Foreslår at du kutter mel/melk blandingen totalt og lager en ren smørkrem.

 • Reply Trude 12. mars 2013

  Hei,

  hva kan jeg erstatte hvetemelet i frostingen med? Samme mengde maizenna (ikke jevner)?

 • Reply Mat på Bordet 17. april 2012

  Ja, se det, jeg har glemt å skrive hvor mye sjokolade som skulle til – 100g. Retter oppskriften – takk for at du sa fra! 🙂

 • Reply Katastrofen 13. april 2012

  Utrolig gode muffins og frosting! Stor hit her i heimen. Bare ett spørsmål: hvor mye sjokolade skal være i frostingen? Jeg fant det ikke noe sted, og da jeg sjangset tror jeg at jeg tok i litt vel mye…

 • Reply Mat på Bordet 1. desember 2011

  Hei Hege!
  Ja, som sagt så kan smørkrem være litt for mye av det gode. Synes du at det smakte for mye smør foreslåt jeg at du har mer sukker i frostingen neste gang – det kan du gjøre uten problem. Da kan du smake deg frem til hva du synes er godt 🙂 Lykke til!

 • Reply Hege 29. november 2011

  Jeg bakte disse for et par uker siden, og både jeg og de som smakte på kakene synes frostingen var utrolig mektig og kvalmende. Skal det virkelig være like mye smør som sukker? I andre oppskrifter jeg har sett i etterkant har det vært mye mindre smør enn sukker/melis. Siden du skriver at dette er en frosting du ikke synes smaker smør, lurer jeg på om det er noe feil i oppskriften? Selve muffinsene var VELDIG gode 🙂

 • Reply Mat på Bordet 14. oktober 2011

  Bruker vanlig smør (med salt) hvis ikke det står noe annet i oppskriften. Ikke noe problem å bruke usaltet smør, men da må du tilsette salt (1/4ts tenker jeg).

 • Reply Elin 13. oktober 2011

  Bruke du smør med eller uten salt? Jeg har hatt lyst til å prve denne typen frosting lenge, så nå skal jeg lage whoppies og bruke denne frostingen 🙂

 • Reply Mat på Bordet 5. september 2011

  De var iallefall en stor hit her hjemme :))

 • Reply myfoodpassion 5. september 2011

  Disse ser ut til å kunne bli en stor hit hjemme hos meg.

 • Reply Mat på Bordet 2. september 2011

  Hei Lottemor!
  Ja, jeg kan virkelig anbefale denne frostingen – jeg er hel frelst 🙂 Når det gjelder sjokolade så synes jeg Freia’s kokesjokolade er helt grei.
  Ellers er jeg veldig glad i Green & Blacks organic chocolate….

 • Reply Lottemor 2. september 2011

  Oi! Dette virket spennende! Som deg syns jeg smørkrem kan bli litt heavy, så denne må jeg prøve.
  Hva slags sjokolade foretrekker du å bruke til denne type cupcake? Kanskje du har en favoritt?

  Ha en strålende helg!

 • Reply Mat på Bordet 2. september 2011

  Hei Sylvia!
  Ja, ostekrem frosting er et alternativ, men jeg synes ikke den passer til alle kaker.
  Denne smørkremen er en allrounder som du kan bruke til de fleste kakene. Du kunne også tilsette kakao for å gjør den om til en sjokolade frosting for eksempel….

 • Reply Mitt Krypinn 2. september 2011

  Skal nok låne den oppskriften på topping en gang. Jeg er heller ikke så veldig glad i det når det blir for mye «smørete» som du sier, men derimot er jeg veldig glad i ostkremtoppinger synes de blir mye friskere. Har du prøvd det?
  Hilsen Sylvia

 • Reply Mat på Bordet 2. september 2011

  Thank you Anna – they really are yummy!

 • Reply At Anna's kitchen table 1. september 2011

  They look delicious!

 • Reply Mat på Bordet 1. september 2011

  Takk Maria! Ja, jeg kan virkelig anbefale frostingen – utrolig god. Kommer nok på bloggen i mange mulige varianter fremover 🙂

 • Reply Maria 1. september 2011

  Den frostingen så veldig spennende ut, den skal jeg prøve en gang!
  Kjempefine bilder også, forresten 🙂
  Maria

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »