Plommesaft

 Jeg plukket plommer for noen dager siden fra et plommetre som formelig dryppet med plommer. I løpet av en halvtime hadde vi vel plukket 15 kilo med plommer – det henger sikkert fortsatt 50 kilo igjen på treet. Vi snakker her om overveldende mange plommer……10 kilo plommer ble stenet og lagt i frysen. 2.5 kilo gikk for å lage plommesaft og de andre 2.5 kiloene ble hermetisert. Hermetiseringen var ikke et særlig vellykket eksperiment (vi snakker her om store glass med rød saft med det som ser ut som store grønne olivener som flyter på toppen….). Nei vi får vel heller snakke om plommesaften, for den ble veldig vellykket!
du trenger
plommer
sukker
vann
Skyll plommene og del de i to – det er ikke nødvendig å fjerne stenen. Ha de i en stor gryte. For hver kilo plommer tilsetter du 300ml. vann.
Kok opp plommene og la det småkoke. Du kan gjerne presse plommene med en potetstapper mens de koker.

Kok til plommene er helt myke – det vil se omtrent slik ut…

Sil av plommesaften. Ikke vær fristet til å presse saften gjennom silen, da blir saften din uklar. La det gjerne stå natten over.
Mål saften. For hver liter saft tilsetter du 400g sukker. Bland sukker og saft i en gryte. Rør mens du varmer opp saften slik at sukkeret løser seg opp. Like før kokepunktet helles saften  over på varme steriliserte flasker. Sett på lokk med det samme og etikett når det har fått avkjølt seg.
Alt ettersom hvor intens du liker saften din blir blandeforholdet 1:4 eller 1:5. Saften holder seg i flere måneder hvis du oppbevarer den mørkt og kjølig. Så snart flasken er åpen må den oppbevares i kjøleskapet.

Kommentarer

 • Reply AK 29. september 2015

  Hvilke flasker er det du bruker? Jeg har akkurat laget for andre gang, nydelig saft 😀

  • Reply Mat På Bordet 30. september 2015

   Hei AK
   Jeg bruker flasker som jeg kjøper her :
   Men du kan ellers også kjøpe flasker i jernvareforretninger 🙂

 • Reply Marten 4. september 2013

  Tusen takk, dette blei suksess!

 • Reply Mat på Bordet 18. september 2011

  Hei Margita! For et hyggelig tilbud! Jeg har vært litt rundt og tittet på saftkoker (loppemarked og finn.no) men kom til den konklusjon at jeg ikke trengte, og hadde ikke plass til nok en duppeditt….iallfall ikke akkurat nå.
  Kan hende jeg angrer når bærsesongen nærmer seg neste år…

 • Reply Anonymous 17. september 2011

  Jag har en saftkoker til overs, den er to-delt så man må ha en større kjele i bunn om man inte vill vanna ut saften med detsamme. denne kan køpes før priset for frakt, den står på Notodden i Telemark. Bara hør av er, Margita 41382869

 • Reply Mat på Bordet 4. september 2011

  Det er en helt nydelig farge på saften – så fin at flaskene fortsatt står på kjøkkenbenken og ikke i et mørkt, kjølig kjeller…..

 • Reply Elisabeth 4. september 2011

  For en fantsstisk farge på den saften! Både ser og høres godt ut 🙂

 • Reply Mat på Bordet 4. september 2011

  Ja, takk! Var ikke så veldig mye å finne på Finn så loppemarked er neste steg 🙂

 • Reply Anonymous 3. september 2011

  Reis på loppemarked for å finne saftkoker! Jeg fant min på et loppemarked i Oslo hvor jeg kunne velge den beste av 15 saftkokere, og kjøpe den for 20 kroner. Det er ikke sikkert dere finner på første forsøk, men det er mange penger spart, og det sparer miljøet for litt avfall:)

 • Reply Mat på Bordet 2. september 2011

  Takk for tips Benedicte – var faktisk inne på Finn for å se om jeg kunne kjøpe en saftkoker billig… Jeg så de solgte på Jernia men den lå på 6/700 kroner tror jeg… Skal holde utkikk….kanskje de kommer på salg :))

 • Reply Benedicte 2. september 2011

  Kan forresten også anbefale å lage plommelikør. Jeg lagde det i fjor, og den ble kjempegod:

  http://koseligkaos.blogspot.com/2010/09/utrolig-enkelt-plommelikr-pa-1-2-3.html

 • Reply Benedicte 2. september 2011

  Saftkoker anbefales! Jeg kjøpte saftkoker på Obs i fjor, tror ikke den kostet mer enn 300-400 kr. Man kan putte de fleste frukter og bær oppi, så lager det seg selv, eneste man må passe på er at vannkjelen ikke koker tom. Rabarbrasaft og plommesaft er favorittene mine, mens min far som også er ihuga saftkoker sverger til blandingssaft av stikkelsbær og hvite rips.

  Ønsker deg en god helg!

  Ønsker deg en god helg!

 • Reply Mat på Bordet 2. september 2011

  Å Benedicte – skulle gjerne hatt en saftkoker…..

  Nesten verdt å lage bare for fargens skyld Ina….:))

 • Reply [kjøkkentjeneste] 2. september 2011

  Ser fantastisk ut!

 • Reply Benedicte 2. september 2011

  Enda enklere er å ha plommr og sukker rett i saftkokeren og dampkoke saft. Kjempegodt!

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »