Annonse
Ny bok: Eltefri bakst. Klikk her for å lese mer om boka.

Butternut squash suppe med peanøttsmør

 Ja, du leste riktig. Og nei, det er ikke fordi jeg har en 5 kilos dunk (ok, jeg overdriver litt her) med peanøttsmør stående i kjøleskapet at jeg prøver hva som helst av kombinasjoner for å komme til bunns i den. Dette er faktisk basert på en oppskrift en leser (takk Kit) fortalte meg om. Etter å ha sett et kokeprogramm hadde hun laget en form for denne suppen og skrøt så veldig av den.
Butternut squash (muskattgresskar eller flaskegresskar som det heter på norsk) plukket jeg opp på Matstreif på lørdag. Og når jeg så hadde både gresskar og peanøttsmør på kjøkkenet måtte jeg bare ta fatt på utfordringen. Så her er min versjon av suppen, og jeg må bare takke Kit for tipset om peanøttsmør
 du trenger
en butternut squash (min veide 3 kilo)
2ts cayenne pepper
1ts ingefær
1 hel hvitløk
1.5l kylling- eller grønnsakskraft
salt, pepper, oliven olje
3ss peanøttsmør crunchy eller smooth
Ovn temp 220C
 Del gresskaret i to på langs og skrell den. Bruk en skje til å skrape vekk frø fra innsiden.
 Skjær gresskaren i jevntykke skiver og skjær skivene i jevnstore biter.
 Ha gresskar og hvitløksfedd fra en hel hvitløk i en stor ildfast form. Strø over krydder, godt med oliven olje og rør det hele sammen (gjerne med hendene) slik at krydderet er jevnt fordelt og alt er dekket med olivenolje. Sett i forvarmet ovn.
 Stek i ca. en halvtime til gresskaret er mørt og fått litt farge.
 Ha kylllingkraft i en stor gryte og ha i gresskaren og hvitløken (som du selvfølgelig har presset ut av skallet)

Ha peanøttsmør i en skål

tilsett litt av suppen og rør det ut.

Ha jevningen i suppen

 og rør til du har en jevn fin suppe. Smak til med salt og pepper.

Server varm med en klatt rømme og litt cayennepepper til pynt og selvsagt litt brød – gjerne av no knead varianten 🙂 Kos deg!

Det blir selvsagt mye suppe av denne oppskriften, men det som ikke blir spist med det samme kan du helle porsjonsvis i tykke plastposer og fryse.

Kommentarer

  • Reply Helene Svae Fodnaess 22. august 2019

    Denne suppen har jeg nettopp laget og den ble utroooolig god!!!! Syntes det hørtes interesant ut med peanøttsmør… og resultatet var kjempegodt!

    • Reply Mat På Bordet 20. oktober 2019

      Så hyggelig å høre at det falt i smak Helene!!
      ina:)

  • Reply Maria 25. november 2015

    Tusen takk for super oppskrift! Har brukt den mange ganger. Vanligvis med litt mindre væske, så jeg får en tykkere suppe. Også kjører jeg alt i en blender etter at den kommer ut av ovnen. Veldig enkelt og godt. Har tenkt å legge ut bilde (av min versjon) og dele oppskriften din på en facebook gruppe som heter «Mat fra bunnen». Skal selvsakt gi kred til deg.

    • Reply Mat På Bordet 28. november 2015

      Det må du så gjerne gjøre Maria! 🙂

  • Reply Mat på Bordet 23. september 2011

    Å ja, butternur squash er veldig godt – løp og kjøp sier jeg bare ! 🙂

  • Reply Janicke 21. september 2011

    Denne suppa så super god ut 😀 Den må testes! Har faktisk aldri smakt butternut squash. Ser at min lokale asia butikk har så da er det bare å handle 😀

  • Reply Mat på Bordet 20. september 2011

    oi,oi her var det mange gode forslag!

    @Bjørg – jeg har prøvd butternut sqush i risotto men ikke med vaniljestang – spennende! Skal jammen prøve det også!

    @Frida – tenker du gjør din egen lille vri på suppen – gleder meg å lese om din variant 🙂

    @Elisabeth – yepp, spisskumin har jeg vanligvis i buttenot squash suppe jeg også, men denne gangen lot jeg være. Veldig godt!

    @Anne – helt enig! Vurderte kokosmelk også – tar det neste gang 🙂

    @Benjamin – håper det smakte 🙂

  • Reply benjamin 19. september 2011

    eooo ina, du har skrevet feil på va man trenger, fordi når jeg gikk i butikken å spurte om butternut squash, sa de at det var et gresskar, du skrev også senere at det var gresskar. holder på å lage det nå:) håper det lir bra:):)

  • Reply Anne 19. september 2011

    Spennende! Peanøttsmør kan brukes til så mangt 🙂 Kombinasjonen kokosmelk + currypasta + peanøttsmør er også god 😉

  • Reply Elisabeth 19. september 2011

    Dette så godt ut. Jeg lager min butternut squash-suppe med litt gulrot i og med schilli, spisskummen og hvitløk. Neste gang går det muligens litt peanøtter i også. Takk for tipset!

  • Reply Frida 19. september 2011

    Dette ser definitivt ut som en höjdare. Jeg er jo glad i både gresskar og peanøttsmør, så da må det jo bli bra 😉

  • Reply Anonymous 19. september 2011

    Hei
    Dette høres ut som en spennende kombinasjon og skal prøves,men har du forsøkt butternutsquash sammen med vaniljestang i risotto(Giada de Laurentis)
    Bjørg

  • Reply Maria 19. september 2011

    Jeg er en stooor fan av butternut squash, liker den som suppe, ovnsbakt, i gryter, som puré… m.m.
    Synd at den er vanskelig for mange å få tak i, jeg har heldigvis funnet ut at byens asiatiske butikk har den hele året! 😀

    Spennende oppskrift dette her, takk for inspirasjon 🙂

    Maria

  • Reply Mat på Bordet 19. september 2011

    Ja, du får holde øynene oppe – det er sesongen nå!

  • Reply Line 19. september 2011

    Det såg kjempegodt ut, Ina:o)Får legge meg den på minnet om det skulle dukke opp eit flaskegraskar på mine kantar!!

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »