Sjokolade formkake med sjokoladebiter og glasur om du vil

Jeg var i beite for en enkel sjokoladekake som kunne diskes opp raskt (i motsetning til den siste sjokoladekaken jeg postet…)
Oppskriften er hentet fra boken Bon Appétit desserts, men jeg har lagt til en sjokolade glasur. Kunne rett og slett ikke la være… Men det kan du. Kaken kan gjerne serveres uten glasur ( og uten bær for den saks skyld) – strø med litt melis for å pynte den litt.
du trenger
til kaken
250g hvetemel
1ts bakepulver
1/4ts natron
125ml rømme
125ml melk
30g kakao
85g honning
2ss kokende vann
170g sukker
115g smør
2 store egg
1ts vaniljeekstrakt
100g kokesjokolade, hakket
til glasuren
1.5dl kremfløte
40ml lyssirup
200g kokesjokolade, hakket
1/2ts vaniljeekstrakt
ovn temp. 180C
Bland hvetemel, bakepulver og natron sammen i en skål. Bland rømme og melk sammen i en annen skål eller målebeger. Ha kakao og honning i enda en skål og rør ut med 2ss kokende vann.
Rør sukker og smør hvit og luftig. Tilsett ett egg om gangen og rør til godt blandet. Tilsett vaniljeekstrakten. Tilsett den nå avkjølte kakao blandingen og rør til du har en glatt deig. Tilsett melk/rømme blandingen og melblandingen i omganger.
Tilslutt rører du inn den hakkede sjokoladen. Hell deigen over i en brødform som du har dekket med bakepapir og sett i forvarmet ovn. Stek ca. en time. Test kaken med en kakepinne før du tar den ut av ovnen. La den avkjøle en 10 minutters tid i formen, la den avkjøle videre på rist.
Lag glasuren imens. Kjenner du forresten igjen glasuren? Det er den samme jeg brukte for denne kaken. Glasur opskriften er halvert, men du kunne også halvere den igjen om du bare ønsker glasur på toppen av kaken med litt rennende ned sidene.
Varm fløte og sirup i en kjele til like under kokepunktet. Tilsett sjokoladen og rør til du har en glatt og jevn glasur. Rør inn vaniljeekstrakten. La glasuren avkjøle til den er tykk nok til å helle over kaken.
Når kaken er helt avkjølt (du kan gjerne sette den i kjøleskapet for å stivne den opp noe) skjærer du av toppen slik at den blir jevn. Sett kaken opp ned på et fat og legg strimler med bakepapir under sidene for å fange opp ekstra glasur. Hell glasur over toppen og hjelp den ned sidene av kaken med en kniv. Det er opp til deg om du vil bare la glasuren renne nedover sidene og la kaken ha en noe rustikk utseende eller om du vil smøre den jevnt med kniv. Pynt gjerne med litt bær. Server.

Kommentarer

 • Reply Mat på Bordet 23. september 2011

  He,he, jeg satt også igjen med inntrykket at glasuren godt kunne brukes som en sjokoladesaus…. mmmm….

 • Reply Siri 22. september 2011

  Lagde denne i går og den ble kjempegod. Skal den spises veldig fersk gjør det ikke noe om kremen blir litt fytende, det ble bare som en god sjokoladesaus til å helle over hvert stykke mmmmmmm 🙂 Fikk besøk når den var fersk, så nå er det bare en liten snei igjen.

 • Reply Mat på Bordet 21. september 2011

  Jeg kjøper når jeg er på reise (billigere) eller i spesialbutikker her i Oslo. Du kunne pgså lage din egen – se http://kjoekkentjeneste.blogspot.com/2010/09/vaniljeekstrakt.html

 • Reply Vilde 21. september 2011

  Hvor får du kjøpt vaniljeekstrakt?

 • Reply Mat på Bordet 21. september 2011

  @ChocoLana – mmmmm ja, den er god – gled deg!

  @Anna – thanx 🙂

  @Synnøve – for å være ærlig, hadde jeg valget mellom de to kakene så hadde jeg også laget den med kremfyll. Men av og til strekker ikke tiden til og da er denne midt i blinken! Farlig god, den også….

 • Reply Synnøve. 21. september 2011

  Å der gikk vekten opp noen kg til…
  Så godt det der såg ut…

  Men eg skal pröve meg på den andre du har lagd. Med kremfyll i.
  Så himlens god ut.
  Det er snadder en söndagsettermiddag det :))

 • Reply At Anna's kitchen table 20. september 2011

  Beautiful!

 • Reply ChocoLana 20. september 2011

  Ååååå, den så deilig ut. Skal ikke se bort fra at jeg baker den en dag. 🙂

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »