Rognebærgelé

Det bugner av rognebær i skogen her i området. Og hva er vel bedre enn gratis råvarer? Kjenner du i tillegg noen som har epletre ja, da er det bare sukker du trenger å handle.
Rognebærgelé er en av de tingene jeg liker å lage i påvente av viltmåltider. Geléen smaker også godt til lam og gryteretter og jeg har hørt at det også er veldig godt til bakt chèvre. Det skal prøves!
til hver kilo rognebær trenger du
1kg sure epler (granny smith for eksempel)
saften av 1 sitron
sukker
Fjern dårlige bær, stilker og blader fra rognebærene (oppskriften gjelder for 1 kg rensede bær). Hakk eplene (du trenger hverken å skrelle de eller fjerne kjernene slik jeg har gjort) og ha epler og bær i en stor gryte sammen med ca.1l vann. Vannet skal såvidt dekke frukten.
La det hele koke opp. La det koke svakt til frukten er helt mør, ca. 20-30 minutter. Hell frukten over i en silpose og la saften renne av. Ikke press gjennom saften – da får du grumsete gelé. La det gjerne stå i fred over natten.
Mål saften. Til hver 100ml saft skal du tilsette 120g sukker. Hell saften i en ren gryte og tilsett sitronsaften. Sett på middelssterk varme. Tilsett sukker og rør til det er oppløst. La det hele koke opp.
La det koke hardt en 5 minutters tid. Fjern evt. skum med en skje. Bruk en ren skje for å fiske ut litt gele og hell det på en asjett som du har satt kjølig. La det stå et minutt eller to (til det har dannet en hinne) og dra fingeren din gjennom geléen. Renner ikke geléen sammen igjen er den ferdig.
Hell geléen over på varme, steriliserte glass og sett på lokk umiddelbart. Sett på etikett når det er avkjølt slik at du husker hva du har laget 🙂

Kommentarer

 • Reply Mat på Bordet 8. oktober 2013

  Ja, gjør det! Masse rognebær her i området iallfall 🙂

 • Reply Elin 8. oktober 2013

  Dette skal jeg jammen prøve meg på, ut å finne rognebær :))

 • Reply Mat på Bordet 23. september 2011

  Fikk ikke laget det i fjor da det var så dårlig med rognebær her i området – deilig at det er nok av bær i år 😉

 • Reply lind-design 22. september 2011

  Ja, takk for påminnelse. Det er 10 år siden sist. Dette må lages

 • Reply Mat på Bordet 21. september 2011

  Mmmm, enda en ting jeg må prøve!

 • Reply Frida 21. september 2011

  Åh, dette er det lenge siden jeg har laget. En vinner hjemme hos meg er en liten klatt rognebærgele til hermetiske pærer. Nam!

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »