Chocolate chip cookies kjenner alle til – gjør de ikke det? Disse formidable småkakene som finnes i uttalige variasjoner. De kan være tykke og kakeaktig, tynne og sprø eller seige. Og sjokoladen trenger nødvendigvis ikke være mørk. Hvit og lys sjokolade er også vanlig og i USA hvor du kan kjøpe originale chocolate chips (disse tåredråp formede sjokolade biter som man nå også kan kjøpe i Norge) finnes de med mint smak, kanel smak, peanøttsmør smak og annet tvilsomt….
Men tilbake til de klassiske – her er en oppskrift å stole på.
for ca. 30 cookies trenger du
300g hvetemel
1/2 ts natron
1/2 ts salt (bare hvis du bruker usaltet smør)
180g usaltet smør (bruker du saltet, sløyfer du ekstra salt…), smeltet
200 g brun sukker
125g sukker
1 ts vaniljeekstrakt
1 egg
1 eggeplomme
200g mørk sjokolade, hakket (eller chocolate chips)
ovn temp 165 C.
Bland mel, natron og salt, sett til side. Ha smeltet smør, brun sukkker og hvit sukker i en skål og bland godt(bruk gjerne kjøkkenmaskin). Ha opp i vanilje ekstrakt, egg og eggeplommen og bland til det er lett og luftig. Ha oppi mel/natron blandingen og bland det hele. Ha oppi sjokoladebitene. Bruk en skje (eller en iskremskje) til å lage nogenlunde like store kuler og plasser på et bakebrett dekket med bakepapir. Pass på å ha nok avstand mellom deigen slik at de ikke smelter sammen (jeg hadde 12 stykk per brett). Bak i 10 – 15 minutter avhengig av størrelsen. Her er det viktig å følge med slik at de hverken blir for tørre eller for seige. Cookiesene er ferdige når de begynner å brunes svakt i kantene. La de stå på brettet noen minutter før du setter de til avkjøling på en rist.
Oppbevar i kakeboks.
Tips:
Lag dobbelporsjon. Istedendfor å steke alle kan du sette deig kulene i frysen (legg de over i en plastpose når de er frosne). Disse kan stekes når det skulle passe – legg de frosne deigkulene direkte i forvarmet ovn og legg til noen minutter steketid.
Oppskriften ble opprinnelig publisert april 2009.
Hei!
Kan jeg bytte ut natron med bakepulver? Mvh Nina
Det kan du Nina – bruk 1.5 ts med bakepulver i stedet. Lykke til!
Ska prøve de i selskapet mitt
Så bra – de er veldig gode!! 😀
Mmmmm! Desse skal prøvast 🙂
Disse skal prøves! Takk for oppskriften 🙂