Chicken pot pie – opp ned kyllingpai

Chicken pot pie er en klassiker. På norsk vil jeg kanskje oversette den til opp ned kylling pai. Deigen er nemlig på toppen og ikke under selve fyllet. Pai er nå ikke helt korrekt for fyllet er mer som en gryterett i seg selv, ikke en klassisk paifyll, men nå kaller vi det for opp nd kyllingpai for enkelthetens skyld.
Jeg vil påstå at den beste opp ned kyllingpaien lager du helt fra bunnen av. Dvs fra en hel rå kylling og med deig du har laget selv. Men, du kunne også bruke en ferdig stekt kylling (eller rester fra en kyllingmiddag), kjøpe kraft (Stange lager en god en) og kjøpe en ferdig deig. Uansett, dette er altfor godt til at du skremmes vekk fra å lage den fordi du synes den er for arbeidsintensiv, så juks i vei. Kanskje du blir fristet til å lage den fra bunnen av en annen gang.
du trenger
til deigen
140g hvetemel
1/2ts salt
1/2ts bakepulver
110g smør
(har du ikke matfett, bruk smør)
til kyllingen
1 hel kylling, 1.7 -2 kilo
1 stor løk, skrellt, delt i 8
1 purreløk, skjært i  ca. 3cm lengder
250ml hvitvin (kan sløyfes)
1ss salt
1ts hele pepperkorn
til fyllet
1 stor løk, hakket
2 gulrøtter, skrellt, hakket
smør til steking
2 ss hvetemel
1 pose frosne selskapserter
2 store håndfull sopp
10-15 små nypoteter
1 egg til pensling
salt, pepper
tørkede urter : rosmarin, timian, salvie – en eller alle
en ildfast form, ca. 25x30cm
Ovn temp. 200C
Begynn med kyllingen. Vask den. Ha den i en stor gryte sammen med løk, purreløk, gulrøtter og hvitvin. Hell i vann til kyllingen er dekket. Jeg koker gjerne to kylling samtidig. Den ene brukte jeg til opp ned kyllingpai, den andre bruker jeg til pålegg, en annen kyllingrett eller oppbevarer  den i frysen til neste opp ned kyllingpai.
La det vannet koke opp, sett ned varmen, sett på lokk og la kyllingen trekke i ca. 40 minutter til den er ferdig.
Ha kyllingen over på et fat og la den avkjøle helt. Hell kokevannet gjennom en sil og spar på kraften.
Mens kyllingen koker lager du deigen. Bland mel, salt og bakepulver. Ha melblandingen i en food processor og tilsett smør og matfettet. Disse må være kalde. Skjær de i jevnstore terninger.
Sett food processoren i gang og stopp den når deigen begynner å samle seg.

Hell deigen over på benkeplaten

og samle den sammen med hendene. Trykk den litt ned
og pakk den godt inn i plastikkfolie. La den hvile i kjøleskapet en halvtimes tid. Ta den ut og rull den ut slik at den vil dekke formen din.  Legg på en cm eller to på hver side. Legg på et brett, dekk til og sett den kjølig igjen.
Når kyllingen er avkjølt nok river du kjøttet fra skroget. Ben og huden kastes. Sett til side.
Begynn med fyllet. Stek løk mykt i litt smør. Tilsett gulrøtter og stek videre i ca. 5 minutter på mellomsterk varme. Tilsett sopp (skjær den gjerne i mindre biter hvis de er store og avhengig av hva slags sopp du bruker) og stek 5 minutter til. Tilsett 1 ts tørkede urter og rør sammen. Hell de stekte grønnsakene i en skål.
Ha 3 ss smør i gryten, la det smelte. Tilsett 2 ss hvetemel og stek det til det begynner å få litt farge. Tilsett kraft litt om litt til du ha ca. 1.5liter saus. Rør godt.

Tilsett de stekte grønnsakene,

kyllingen, potetene (skjær de i to eller tre hvis de er store) og ertene. Rør og smak til med salt og pepper.

Ha fyllet opp i en ovnsfast form.

Legg paideigen over og trykk den fast mot kantene. Lag et hull i midten av deigen slik at dampen som utvikler seg under stekingen slipper ut. Pensle det hele med pisket egg og strø med havsalt og nykvernet pepper. Sett formen i forvarmet ovn og stek i  45- 55 minutter til fyllet bobler av varme og deigen er gyllen brun.
Server. Får du ikke spist opp hele paien med det samme, kan du varme opp resten dagen deretter. Da smaker den nesten enda bedre….

Kommentarer

  • Reply Mat på Bordet 11. november 2013

    Hei Synne
    Den er fra Royal Creamware, Classics serie.

  • Reply Anonymous 11. november 2013

    Så digg!
    Og så fin tallerken på bildet. kan jeg spørre hvor den kommer fra? Synne

  • Reply Mat på Bordet 8. oktober 2011

    Den holder til ca. 6 personer.
    Vi er 4 i familien og restene ble varmet opp dagen deretter og severt med salat.

    Lag den gjerne dagen før. Legg pailokket på før du setter den i ovnen og slapp av med gjestene mens du venter på at middagen skal bli ferdig 🙂

  • Reply Marthe 8. oktober 2011

    Hvor mange personer «forer» denne oppskriften? Går det ann å lage den klar dagen før, og så legge over deig og steke den rett før evt gjester kommer?:)

  • Reply GryNoKa 30. september 2011

    Den ser herlig ut!
    Sitronkaka på innlegget under ser også helt fantastisk ut!
    God helg! : )

  • Reply Maria 30. september 2011

    Elsker pot pies, denne ser nydelig ut 🙂

  • Reply Caroline 29. september 2011

    Mmmmm…..blir helt sulten av dette. Det ser utrolig godt ut. Har selv akkurat oppdaget at man kan lage kylling fra «bunnen» av. Så denne oppskriften passer meg perfekt!

  • Reply ChocoLana 29. september 2011

    Dette så veldig godt ut! Skal prøves 🙂 Takk for oppskriften!

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »